НАСА опублікувала карту рівня падіння грунтових вод у Євпропі

August 1, 2020

Зимова 2019-20 роки в Європі була найтепліша на рекорді, мало снігу. Весна також була більш сухою і теплішою, ніж звичайна, з сторичною тепловою хвилею в середині травня. Прогноз на літо 2020 року виглядає не набагато краще. Третій рік поспіль Європа стикається з потенційними водними неприємностями.

За даними Служби змін клімату Коперника (C3S), метеорологічні умови посухи почалися на сході Європи на початку весни 2020 року та мігрували через континент із сухою, ніж звичайна погода у квітні та травні. Притоки та основні стебла деяких річок континенту, таких як Ельба, Варта та Дунай, опустилися нижче нормального сезонного потоку. В кінці травня та червні поверхнева волога ґрунту та водні шляхи в деяких районах трохи відскочили після сильних дощів. І все це сталося, коли 2020 рік продовжував залишатися одним з найгарячіших років у світі.

У своєму сезонному огляді та прогнозі метеорологи C3S передбачили нижчу середню кількість опадів для південної та східної Європи у червні, липні та серпні. Монітор GEOGLAM Crop Monitor, група з питань спостереження за землею щодо моніторингу сільськогосподарських умов та продовольчої безпеки в усьому світі, поставила більшу частину центральної та східної Європи та південного заходу Росії під "вахту" щодо можливих наслідків посухи на виробництво пшениці.

Карти на цій сторінці показують неглибокі сховища підземних вод (нагорі) та вологість ґрунту кореневої зони (внизу) в Європі станом на 22 червня 2020 року, виміряні супутниками відновлення сили тяжіння та клімату, які слідкувати далі (GRACE-FO). Кольори зображують перцентильність вологи; тобто порівняння рівнів ґрунтових вод та ґрунтової вологи з довгостроковими записами за місяць. У блакитних областях більше води, ніж зазвичай, а у помаранчевих та червоних - менше. Найтемніші червоні кольори являють собою сухі умови, які мають траплятися лише 2 відсотки часу (приблизно один раз на 50 років).

Зверніть увагу на відмінності між картами вологи підземних вод та кореневих зон. Моніторинг вологості кореневих зон має важливе значення для ведення сільського господарства, оскільки це вода, природно доступна для вирощування сільськогосподарських культур. Вологість ґрунту на поверхні Землі та в кореневій зоні може значно коливатися за короткий проміжок часу; він може швидко поповнюватися опадами, але також може швидко випаровуватися під час теплових хвиль і сухого заклинання. Насправді недавні дощі в частинах Європи значно зменшили дефіцит вологості поверхні.

Підземні води є глибшим ресурсом для зрошення сільськогосподарських культур та питної води, а також підтримують потоки під час посушливих періодів. На відміну від вологості поверхневої та кореневої зони, ґрунтові води потрібні місяці для відновлення, тому що вони повинні повільно та неухильно поповнюватися поверхневою вологою, яка просочується через ґрунт та скелі до водойми. Оскільки значна частина Європи пережила посуху влітку 2018 та 2019 років, а снігу небагато снігу побачила в 2019–2020 роках, значна частина континенту розпочалась цього року зі значним дефіцитом.

"В останні роки Центральна Європа пережила низку посух, спричинених надзвичайно стабільними погодними умовами та високими температурами, які можуть бути пов'язані зі зміною клімату", - сказав Вольфганг Вагнер, науковець з дистанційного зондування Technische Universität Wien. "Той факт, що в деяких регіонах кілька років поспіль переживають умови посухи, вже завдав значної шкоди лісам (через зараження короїдом) та зменшення рівня ґрунтових вод".

Після шести років дефіциту опадів, Чеська республіка повідомила цієї весни, що майже 80 відсотків її свердловин реєстрували слабку до сильної посухи. Вологість ґрунту в травні була щонайменше на 30 відсотків нижче норми. Деякі кліматологи називали це найгіршою посухою в країні за 500 років. У сусідній Німеччині в останні роки також виснажене підземне сховище води.

В Україні рівень води в річці Десна досяг найнижчої точки за 140 років спостережень - цілих 5 метрів нижче норми для весняного часу. Водоспад Дніпра, джерело половини потреб у країні, отримав лише 70 відсотків від звичайних опадів з вересня по травень. На початку червня водойми навколо Києва стояли на найнижчому рівні майже протягом століття. Екстремальний дощ наприкінці червня повинен значно покращити поверхневі умови найближчим часом, але значна частина цього може скоротитися (а не пронизувати ґрунтові води), оскільки пересохлий ґрунт не забирає воду.

Польські кліматологи повідомили про одну з найгірших посух за сто років, із сільськогосподарською посухою в 11 з 16 провінцій. До травня 2020 року понад 40 річок і потоків значно впали нижче нормальних рівнів, низькі потоки, які відбулися лише через кілька місяців після того, як Вісла опустилася до найнижчого рівня рекорду в 2019 році. Низький рівень води створив неприємності для електроенергетики, яка іноді не може потягнути достатня кількість води для охолодження.

«З точки зору глобальної продовольчої безпеки та сільськогосподарських товарів Європа важлива, оскільки вона є одним з найбільших регіонів виробництва пшениці в світі, а також головним регіоном з виробництва кукурудзи. І пшениця, і кукурудза є головними культурами продовольчої безпеки ", - сказав Брайан Баркер, лідер групи GEOGLAM та вчений з університету Меріленда. "Стійкий дефіцит опадів у поєднанні з вище середньою температурою з зими негативно вплинув на великі території Європи, зменшивши прогнозовані врожаї врожаю порівняно із середньорічним рівнем п'ятирічки в ряді країн".

Карти на цій сторінці ґрунтуються на даних супутників Gravity Recovery and Climate Experiment Next On (GRACE-FO), пари космічних кораблів, які визначають рух води на основі змін земного гравітаційного поля Землі. GRACE-FO вимірює тонкі зміни сили тяжіння з місяця в місяць. Зміни в топографії суші або припливах океану змінюють розподіл земної маси; додавання або віднімання води також змінює поле гравітації. Ці дані інтегруються з даними з оригінальної місії GRACE (2002-2017) та з поточними та історичними наземними спостереженнями, використовуючи складну чисельну модель водних та енергетичних процесів на поверхні землі.

NASA, The Earth Observatory

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook