Індекси цитованості в науковій сфері співробітників кафедри глобальної економіки

29 May 2020, 13:11
НУБіП України

    Основним показником є індекс цитування (індекс цитованості), що позначає повну кількість посилань на роботи, де даний дослідник фігурує як автор або співавтор, в інших джерелах, розподілене по роках.
    Індекс цитування – широко прийнятий у науковому світі показник «значимості» праць конкретного вченого, а саме:
     1) індекс характеризує ступінь актуальності й важливості проведених досліджень для тих областей знань, у яких працюють конкретні вчені або наукові колективи;
   2) високий індекс цитування деякою мірою служить офіційним визнанням конкретного вченого науковим співтовариством і підтвердженням його пріоритету;
   3) наявність у науково-освітній організації учених, що володіють високим індексом цитування, говорить про високу ефективність і результативність діяльності організації в цілому.
   Величина індексу цитування визначається кількістю посилань на публікацію або на прізвище автора в інших джерелах.

    Індекс Гірша, або h-індекс – наукометричний показник, який є кількісною характеристикою продуктивності вченого, групи вчених, наукової організації або країни в цілому. Механізм розрахунку індекса Гірша є достатньо простим:
   індекс Гірша дорівнює N, якщо науковець (наукова установа) опублікував N наукових статей, кожна з яких була процитована щонайменше N разів. При  цьому усі інші статті були процитовані менше, ніж N разів.

   Імпакт-фактор – показник цитування наукових журналів, що визначає їхню інформаційну значимість. На сьогодні визнано, що імпакт-фактор журналу є одним з формальних критеріїв, за яким можна порівнювати рівень наукових досліджень у суміжних галузях знань.

  І-10 індекс – це індекс цитування, який означає, що вчений (журнал, організація, країна) опублікував не менше 10 робіт, кожна з яких була процитована 10 і більше разів. При цьому кількість робіт, процитованих менше разів, може бути будь-якою.

   Наукометрична база даних – бібліографічна і реферативна база даних, інструмент для відстеження цитованості наукових публікацій. Наукометрична база даних, це також пошукова система, яка формує статистику, що характеризує стан і динаміку показників затребуваності, активності та індексів впливу діяльності окремих вчених і дослідницьких організацій. Найбільш актуальними є такі наукометричні бази як Scopus, Web of Science, Index Copernicus, Google Scholar.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook