Ліси Півдня: не вистачає коштів на охорону лісу від пожеж

January 23, 2020
Херсон, Україна

У статті "Незапитаний ресурс" розглядаються проблеми лісів Півдня. Серед інших піднімається проблема відсутності фінансування охорони лісу від пожеж, які є найбільшим лихом півдня України.

Не вистачає коштів на охорону лісу від пожеж, шкідників. Найбільше лихо півдня країни – лісові пожежі. Пожежа 2012 року у Каховському та Голопристанському господарствах знищила по тисячі гектарів насаджень. Цього року Радинське лісництво Олешківського лісомисливського господарства втратило 580 га лісу. Гасять ліс гуртом – від ДСНС до армійських підрозділів, оскільки 27 лісопожежних станцій просто безсилі перед «червоним півнем» – за штатом має бути 427 осіб, а працює 160. За відсутності фінансування лісівники просто не можуть набрати особового складу пожежних станцій, охорони. Та й тих людей, що працюють, утримує фінансова безповоротна допомога ресурсних областей. Тому 240 днів пожежонебезпечного періоду щороку для херсонських лісівників найгарячіші. З травня 2017 року, коли почали надавати фінансову допомогу, вдалося зупинити масове звільнення працівників: за останні 2,5 року з лісових господарств Херсонщини звільнилася майже тисяча фахівців.
 
Не вистачає людей і в державній лісовій охороні. За штатом має бути 398 чоловік, а працює лише 217. Та й відновити охорону неможливо через втрачену довіру працівників. Є такі лісництва, що за штатом має бути 7 чоловік, а патрулює лише один… на 5 тисяч га! Враховуючи складність ситуації, на охорону лісів, крім поліції, все частіше почали залучати армійців. На виконання рішення Ради оборони Херсонської області, у червні 2018 року Херсонським гарнізоном було підписано наказ про утворення спільного патрулювання лісових масивів області співробітниками Головного управління ДСНС у Херсонській області разом із працівниками лісництв. Таке рішення було прийняте, аби зменшити кількість лісових підпалів браконьєрами та незаконного видобутку піску.
У цій боротьбі херсонських лісівників за збереження лісових насаджень чомусь відійшла на другий план проблема водних ресурсів. Ті ж Олешківські піски – ландшафти, які вражають біорізноманіттям та первозданністю. На території парку не лише степ і напівпустеля, але є й озера. Ці водойми не лише місця відпочинку для людей, а й джерела прісної води. І, найголовніше – вони пом’якшують клімат на планеті.
 
Джерело: https://ekoinform.com.ua/
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook