На факультеті інформаційних технологій скінчилася гаряча пора – захист бакалаврських робіт

June 21, 2019

Поки студенти молодших курсів активно приступили до практичного навчання в навчальних лабораторіях кафедр, випускники вписують останню сторінку до літопису свого студентського життя. Настала спекотна літня пора не лише у прямому значенні цього слова. Гаряче нині і в студентських аудиторіях, де проходить захист випускних бакалаврських робіт.

З самого ранку в коридорах навчального корпусу можна бачити святково вбраних, зосереджених студентів-випускників з теками, дипломними роботами, кресленнями. Так, це наші бакалаври готуються демонструвати свої наукові та практичні розробки перед членами екзаменаційної комісії.

Першими до захисту своїх дипломних проектів приступили студенти за напрямом підготовки «Комп’ютерна інженерія». Під головуванням д.т.н., професора Гуржія Андрія Миколайовича екзаменаційна комісія заслухала роботи бакалаврів. Усі члени комісії відмітили високий рівень і практичну цінність представлених розробок. Особливо були відзначені дипломні проекти студентів Клименко О.Є. на тему: «Побудова комп'ютерної мережі малого підприємства та її постійний моніторинг засобами вільного ПО» і Савощенко О.Р. на тему: «Розробка системи моніторингу перешкод дроном», який ще й продемонстрував сконструйований дрон.

Переважна більшість новоспечених бакалаврів виявила бажання продовжити навчання в магістратурі НУБіП, куди їх запросили завідувач кафедри д.т.н., професор Лахно В.А. і декан факультету Глазунова О.Г.

Цьогоріч комісію з захисту бакалаврських робіт студентів за напрямом підготовки «Економічна кібернетика» очолив відомий вчений, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НААН України, Заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності НУБІП України Валерій Павлович Галушко.
Роботу комісії відкрила декан факультету Олена Глазунова, зачитавши відповідний наказ та побажавши членам комісії плідної роботи, а студентам – належних результатів.

Більшість робіт були присвячені аналізу та моделюванню економічних проблем держави, регіонів та міста. Багато з представлених робіт містили інноваційні дослідження, що торкалися розробки стратегій комерційної діяльності, прогнозування розвитку спортивних клубів та кіберспорту; студенти досліджували позитивний та негативних ефект лібералізації вирощування коноплі, прогнозували демографічну ситуацію в Україні, тенденції на основних ринках с.г. продукції, демонстрували приклади розробки інформаційних систем та програмних продуктів. Комісія підкреслила високий рівень підготовки та практичну спрямованість робіт, тим паче, що деякі роботи виконані повністю на замовлення роботодавців, де і працевлаштовані випускники, які останній семестр навчалися за індивідуальним планом. Комісія відмітила роботи Богдана Ворони, Шаліманової Катерини, Васильковської Анни, Тищенка Миколи, Котяш Анастасії.

Захист бакалаврських робіт за напрямом підготовки «Комп’ютерні науки» та за спеціальністю (скорочений термін навчання) «Комп'ютерні науки та інформаційні технології» відзначився різноманіттям предметних областей для розробки інформаційних систем та програмних продуктів, які стали основою бакалаврських робіт випускників. Велика увага приділялася проектуванню та реалізації архітектури системи, с описом окремих її вузлів. Розроблена система мала бути практично спрямованою та готовою до впровадження (або бути вже впровадженою). Серед найкращих робіт були відзначені проекти Гавриленко Анни, «Автоматизована система контролю відвідуваності студентами аудиторних занять» - 98 балів, Гливи Ірини, «Автоматизована система розподілу навчального навантаження кафедри закладу вищої освіти» - 98 балів, Бєлої Ольги, «Автоматизована система обліку пацієнтів відділення хірургічного профілю» - 95 балів, Волохова Олександра, «Інформаційна система управління діяльністю студента за допомогою чат-ботів» - 95 балів, Новіцької Діани, «Інформаційно-управляюча система з обліку діяльності сільськогосподарських підприємств» - 95 балів, Олійник Вікторії, «Інформаційна система формування тем дипломних робіт студентів закладів вищої освіти» - 95 балів та багато інших.

І на завершення тижня роботи екзаменаційних комісій, відбувся захист бакалаврських робіт за напрямом підготовки «Програмна інженерія» та за спеціальністю (скорочений термін навчання) «Інженерія програмного забезпечення».

Тематика дипломних проектів стосувалася розробки прикладного програмного забезпечення. Від студентів вимагалося на основі ретельного аналізу предметної області визначення проблем, які можна вирішити за допомогою розробки програмного забезпечення. На етапі проектування студент мав представити як моделі предметної області, так і структуру і моделі програмного забезпечення. Велика увага мала бути приділена оцінки якості та методам захисту програмного продукту. Серед найкращих робіт комісією були відзначені: Савеленко Наталія, «Програмне забезпечення аналізу даних з використанням безпілотних літаючих апаратів в задачах сільського господарства» - 98 балів, Іноземцова Аліна, «Програмне забезпечення комплексного дистанційного моніторингу сільскогосподарських посівів з використанням сучасних космічних апаратів» - 98 балів, Харсун Вадим, «Програмне забезпечення системи симуляції роботи серця» - 98 балів, Артемчук Вікторія, «Програмне забезпечення зовнішнього документообігу управління пенсійного фонду» - 96 балів, Дєлобоско Олексій, «Програмне забезпечення розпізнавання аудіо інформації за її відбитком» - 96 балів.

Випускові кафедри побажали випускникам подальших успіхів гараздів, та успішно вступу на магістратуру за відповідними спеціальностями на освітні програми рідного факультету.

Клименко Наталія,
заступник декана з навчальної та виховної роботи

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook