Вища юридична освіта: чого чекати від реформи?

June 11, 2019
Нещодавно представники декан Олена Яра, заступник декана Олена Улютіна та завідувач кафедри цивільного та господарського права НУБіП України Олексій Піддубнийвзяли участь у обговоренні проекту Концепції реформування юридичної освіти, що відбулось у Національному університеті «Києво-Могилянська академія».
 
 
Учасники обговорення заслухали доповіді представників МОН України Рашкевича Юрія Михайловича, Петухова Сергія Ігоровича та Бойка Андрія Михайловича.
Вже не перший раз проект обговорюється, правниче освітянське співтовариство бачило кілька версій, у тому числі, що передбачали одіозне розмежування юристів на «особливих» (тих, що можуть стати адвокатами, прокурорами і суддями) і «звичайних» - тих, що стануть нотаріусами та юрисконсультами. На щастя, від цих ідей новий проект відійшов.
Втім, підвищення мінімального вступного балу для навчання за контрактом нас ймовірно все-таки очікує. Це призведе до того, що кар’єру фізика чи будівельника, приміром, абітурієнт зможе розпочати з 121 балом ЗНО, тоді як юристом можна стати лише зі старту в 130-150 балів. Очевидно, Міністерство вважає, що саме юристам слід додати фаховості, тим часом як в інших галузях, здається, усі проблеми вже вирішені.
Як кажуть, будемо спостерігати, можливо і цей варіант  виявиться не останнім, залишається тільки закликати авторів реформ робити їх не заради самих реформ, а з чітко визначеною метою.
 
Олексій Піддубний
завідувач кафедри цивільного
та господарського права

 

 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook