Міжнародне стажування як рушійна сила розвитку науки і практики

April 23, 2019

Протягом 31 березня – 17 квітня 2019 р. доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Ганна Лобченко пройшла стажування у рамках Міжнародного семінару з відновлення лісових ландшафтів «International Seminar on Forest Landscape Restoration» у м. Бенд, штату Орегон, США. Семінар проводиться вже 5 рік поспіль і фінансується Міжнародними програмами Лісової служби США та Міжнародним союзом охорони природи (IUCN) і має на меті стимулювати діалог та надихати глобальних лідерів і прибічників відновлення лісових ландшафтів.

Цьогоріч у семінарі взяли участь 24 представники із 19 країн світу – Бангладеш, Бразилії, Гаїті, Гани, Грузії, Замбії, Індії, Індонезії, Лаосу, Ліберії, Лівану, Малаві, Папуа Нової Гвінеї, Руанди, Таджикистану, Танзанії, Туреччини, Узбекистану та України. Серед учасників були як безпосередні виконавці проектів із відновленням лісових ландшафтів, так і координатори програм, представники директивних органів, які працюють в урядових агентствах і прагнуть створити сприятливі умови для ефективної діяльності з відновлення лісів. Такий різноманітний склад учасників дав можливість дізнатися про досвід відтворення лісових ландшафтів не тільки у США, а й у різних куточках світу і поспілкуватися із експертами різних напрямків.

Програма семінару включала різноманітні види діяльності із поєднання теоретичних і прикладних занять, із можливостями залучення практикуючих лідерів й експертів. Так було присвячено сесії та практичні виїзди огляду Міжнародних програм Лісової служби США, нормативно-правовому регулюванню та програмним інструментам для відновлення лісових ландшафтів, менеджменту інвазійних видів, відновлення берегів річок та водоохоронних територій, збереженню генетичного матеріалу у насінництві та формуванню цільового плану виробництва садивного матеріалу, нелісовому відновленню ландшафтів, концепції залучення громади та зацікавлених сторін, підходам адаптивного менеджменту і моніторингу. Завдяки активним дискусіям, презентаціям експертів та польовим виїздам до об’єктів із відтворення лісових ландшафтів, учасники комплексно дізналися про оцінку, планування, впровадження та управління процесу відновлення лісових ландшафтів. Велика увага приділена була вивченню соціальних, екологічних та економічних переваг відновлення лісових ландшафтів та оцінки його впливу на покращення життя та ландшафтів для нинішнього та майбутніх поколінь. Головним фокусом стали концепція «Collaborative Forest Landscape Restoration» і можливості, які надає партнерство та спілкування із місцевими громадами, підприємствами, природоохоронними та іншими екологічно орієнтованими громадськими організаціями для вирішенням проблем, екологічних, технічних та фінансових викликів. Також перспективним для України напрямком наукових досліджень та впровадження у практику є Методологія оцінки перспектив відновлення лісових ландшафтів (ROAM).

Для розвитку неформальної комунікації учасників та заглиблення у культуру і традиції регіону було організовано надзвичайно цікаву екскурсію до музею високогірної пустелі «High Desert Museum», адже територія м. Бенд характеризується пустельним кліматом, де лісові формації сосни (Pinus ponderosa) трансформуються у пустелю із ялівцями та полином. Також візит до музею дав можливість усвідомити історичні аспекти і рушійні сили перетворення й деградації ландшафтів, зокрема інтенсивна вирубка лісів із появою поселенців, надмірне випасання худоби, полювання тощо.

Також величезною проблемою для посушливого регіону Штату Орегон є лісові пожежі, про методи боротьби з якими у віддалених і недоступних для наземного транспорту куточках дізналися під час візиту до тренувального центру пожежників-парашутистів «Smokey Jumpers».

На початку семінару кожен із учасник представив постер щодо досвіду відновлення лісових ландшафтів у своїх країнах із зазначенням основних викликів, що стають на шляху втілення проектів. Завершальним етапом семінару для учасників стала розробка індивідуального плану активних дій, який викристалізувався у стратегію практичного застосування та поширення отриманих під час семінару теоретичних знань і практичних навиків. Саме тому невдовзі на базі кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій ННІ лісового і садово-паркового господарства буде проведено тематичний семінар.

Неординарним і веселим святкуванням завершення семінару стала боротьба під час кулінарного майстре-класу, де всі учасники були розділені на команди і готували 8 унікальних страв із різних куточків світу. Варто сказати, що перемогли всі, адже було надзвичайно смачно!

 

Віктор Маурер,
завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook