Унікальний досвід стажування в університеті імені Яна Амоса Коменського

December 31, 2018

У 2018-2019 н. р. уряд Словаччини виділив п’ять стипендій для стажерів та докторантів/аспірантів з України з метою збору матеріалів і вивчення наукової літератури за темою досліджень із загальним терміном перебування до десяти місяців. Стипендії виділені в межах Програми співробітництва між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти Словацької Республіки. Приємно відзначити, що однією із щасливчиків стала саме аспірантка 2 року навчання кафедри методики навчання та управління навчальними закладами гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України Юзик Марія Антонівна. Марії поталанило: стажування відбувається в університеті імені Яна Амоса Коменського у м. Братиславі (Словаччина). 

Марія розповідає, що проживає в гуртожитку Mlynská dolina (Млинська доліна). Це район, що швидко розвивається. Це один з дев'яти секторів Братиславського району Карлова Вес у районі Братислави IV. Mlynská dolina також є синонімом багатомовного студентського міста, що розташоване в чудовій місцині. Кількість людей, що перебувають у цьому комплексі, становить близько 10-15 тисяч. Це студенти, що прибувають щороку з усієї Словаччини та з за кордону. Масштаби студмістечка вражаючі: спочатку досить важко було зорієнтуватися у всіх його корпусах і доріжках. Навіть просто знайти потрібний напрямок до конкретної будівлі. У гуртожитку 14 поверхів. Три їх перші поверхи призначені для студентів з інших держав або програми Еразмус. Аспірантка живе на третьому поверсі в кімнаті з пакистанкою. Інші її сусіди – студентка із Сао Томе та з Китаю. Як правило, переважно поселяють студентів із різних країн з полікультурною метою. Зрозуміти культуру і традиції інших держав, інтегрувати у це полікультурне середовище, а головне зрозуміти сусіда – це місія кожного іноземця, що переступає поріг словацького ЗВО. На одному поверсі поруч з нею живуть громадяни Італії, Польщі, Угорщини, Португалії, Іспанії, Білорусі, Афганістану, Греції, Росії та інших країн. У гуртожитку є все необхідне для життя. Тут зажди тепло, є дві студентські їдальні, спортивний комплекс, фітнес-клуб та секції бойових мистецтв, навіть розміщений диско-клуб у холі. Студенти можуть потрапити всередину гуртожитку лише за допомогою перепустки, всюди є камери й охоронці, тому можна не переживати за безпеку. Всі студенти до 26 років мають ISIC карту, що дає змогу подорожувати потягами по країні безкоштовно, а також знижки у студентській їдальні та на проїзд міським транспортом. На жаль, аспіранти не мають таких пільг.

Трошки з історії. Університет і́мені Я. А. Ко́менського в Братисла́ві (словац. Univerzita Komenského v Bratislave) − класичний університет у столиці Словаччини, найбільший і найстаріший з нині діючих університетів у країні. Названий на честь видатного чеського мислителя-просвітителя Яна Амоса Коменського. Історичним попередником Університету ім. Я. А. Коменського була Істрополітанська Академія (лат. Academia Istropolitana), яка існувала у Пресбургу (сучасна Братислава) у 2-й половині XV століття. Університет у Братиславі був заснований незабаром після утворення незалежної Чехословаччини у 1919 році за безпосередньої участі колективу Празького Карлового університету. З огляду на це, тривалий час значною частиною науково-педагогічних працівників вишу були етнічні чехи.

На думку Марії, перший тиждень навчання всіх студентів був насичений інтеґрацією у студентське словацьке життя: інтенсивний курс словацької мови А1, а після обіду різні активні заходи, організовані ESN, тобто словацькими студентами-активістами. Студенти Коменського університету можуть вивчати словацьку мову безкоштовно. Аспірантка завершила навчання також рівня А2. На заняттях з нею були студенти з Єгипту, України, Росії, Абхазії, а також перекладачка Елоді із Франції, волонтерка з Мексики Лоредін та працівник IBM з Англії Сем. Зараз Марія проходить рівень B1 зі словацької мови в інтернаціональній групі, де навчаються громадяни Польщі, Австрії, Італії, Росії, Білорусі, Казахстану, Словаччини й України.

 Вигляд університету з центрального входу

 У дружньому колі в бібліотеці університету

 Підготовка до занять

 Чашка кави зближує і поєднує

 На заняттях

Педагогічний факультет є одним з найбільших факультетів Університету Я. А. Коменського та є також одним з найбільших факультетів у Словаччині. Сьогодні він розташований у трьох будівлях і знаходиться у двох частинах Братислави. Будівлі на вулиці Московській та Шолтешова утворюють комплекс кампус-типу. Факультет готує педагогічних працівників (викладачів вишів), закладів дошкільної освіти, початкових та середніх шкіл, фахівців з освіти, праці та соціальних питань, охорони здоров'я, а також вчителів для всіх видів спеціальних шкіл та закладів у Словаччині. Одним із пріоритетних завдань факультету є важливість підготовки вчителів, модернізація методологічних та дидактичних підходів, особливо у зв'язку з сучасним станом модернізації освіти, результатами моніторингу розвитку інноваційних технологій, роботою над новими навчальними програмами. Важливою частиною пропозиції навчальних програм є такі спеціалізації як: логопедія, соціальна робота, спеціальна освіта, медична педагогіка, педагогіка та соціальна педагогіка, іноземні мови та культури. Проте факультет є унікальним робочим місцем та центром наукових досліджень у багатьох інших областях.

Так в університеті Školiteľ doktoranda (науковий керівник) пропонує теми аспірантських дисертацій, які факультет публікує та до якого можуть звертатися кандидати, зацікавлені в аспірантурі. Якщо аспірант зареєструється на одну з тем, це означає, що він обрав дану тему, яку вже затвердили (Formy kontaktov) Форми контактів між аспірантом та науковим керівником різноманітні: вони, зазвичай, є консультаціями, які тривають не менше 30 хвилин, або короткі зустрічі упродовж 10 хвилин. Письмова форма консультації, підтверджується електронною поштою, особливо для аспірантів, які не знаходяться на території факультету. Деякі керівники запрошують всіх своїх аспірантів одночасно на консультації, інші вибирають окремі зустрічі. Немає ніякого шаблону такої співпраці, який би визначав štýl spolupráce (стиль співпраці) – все залежить від особистості, звичок і досвіду наукового керівника. Деякі наукові керівники створюють колегіальний, неформальний спосіб спілкування, інші тримають аспіранта на великій відстані і спілкуються з ним досить формально. Звичайно, особистість аспіранта також сприяє стилю спілкування.

Для аспірантів педагогічного факультету проводяться навчальні заняття:

1) Nové trendy v psychologickej teórii a praxi (Нові тренди у психологічній теорії та практиці) викладали : doc. PhDr. Šramová, PhD., doc. PhDr. Glasová, PhD., doc. PhDr. Groma, PhD. 2) Metodológia kvantitatívneho výskumu (Методологія кількісного дослідження) викладав doc. PhDr. Marián Groma, PhD. 3) Tvorba výskumného projektu (Створення дослідницького проекту) Doc. PaedDr. Katarína Žilková, PhD. Перелік предметів та ознайомлення з їх переліком кафедри здійснює продекан з наукових досліджень та аспірантського навчання. Викладачі, які бажають викладати дисципліну для аспірантів, повинні надіслати  навчальну програму продеканові та узгодити з ними навчальний план. Мінімальна тривалість курсу – 12 годин на семестр.

Як зазначає Марія, особливо цікавими були лекції з пані Катериною Жілковою. Понад 10 років вона працювала вчителькою середньої школи і викладала математику та інформатику в гімназії. Сьогодні викладає дидактику елементарної математики і готує майбутніх вчителів дошкільної та початкової освіти. Вона є членом Комітету єдності словацьких математиків і фізиків та Словацького математичного товариства. Педагогічна та науково-дослідна діяльність викладача зосереджена на теорії викладання математики та дошкільної і початкової педагогіки. Катерина Жілкова навчала писати проект, що було дуже пізнавально. Брати участь у конкурсі грантів можуть, на жаль, лише словаки до 30 років. Сам грант становить 1500 євро. Це велика підтримка докторських досліджень. Переможці отримують 20 кредитів. Тому зацікавлені аспіранти дуже активно працюють для здобуття грантів.     Упродовж навчання лише аспіранти денної форми можуть звернутися за фінансовою підтримкою своїх досліджень. Університет імені Я. А. Коменського пропонує гранти для молодих вчених, включаючи аспірантів, які навчаються на денній формі на факультетах університету. Ці гранти, зазвичай, у народі називаються baby granty (дитячими грантами), тому що вони лише до 1500 євро, тобто невеликі. Заява може бути подана від імені аспіранта або від імені команди аспірантів або молодих дослідників, члени яких не можуть перевищувати 30 років у час подання заяви. З 2011/2012 н. р. діє такий конкурс для отримання гранту для студентів денної форми, які відповідають вищезазначеним критеріям. Це зобов'язання не поширюється на студентів останніх курсів. Гранти надаються на часткове або повне покриття фінансових витрат на наукові проекти. Науковий проект, який може бути наданий, також може бути запланований на більш тривалий період часу. Успіх заявок від педагогічного факультету становить близько 50%.

З 2002/2003 н. р. факультет педагогіки університету Я. А. Коменського проводить аспірантуру тільки кредитовим способом, як на денній, так і на заочній формах навчання. З 2009/2010 н. р. в університеті Я. А. Коменського впроваджена автоматизована інформаційна система з урахуванням абревіатури AIS II. Це всеосяжна інформаційна система, призначена в першу чергу для управління всіма трьома рівнями університетського навчання і підтримки університетської науки управління і досліджень. Здійснюється також підтримка аспірантської мобільності. Університет створив аспірантський фонд мобільності, що дозволяє аспірантам проходити стажування за кордоном до трьох місяців.

 Територія університету

Марія вважає, що особливим місцем навчання є Університетська бібліотека. Вона досить популярна серед студентів-німців, поляків, українців, словаків та ін. У Братиславі це найстаріша та найбільша наукова бібліотека.

Бібліотека університету у Братиславі є вищим державним культурним, інформаційним центром, що надає безкоштовний доступ до знань та інформації, що розповсюджується на всіх типах засобів масової комунікації.

Бібліотека була створена в 1919 році з Бібліотеки Єлизавети як Бібліотека Університету Я. А. Коменського. Вона служила національною бібліотекою до 1954 року. З 1954 року – це окрема наукова бібліотека, що обслуговує не тільки широкі наукові кола. Однак зберігає назву університетської бібліотеки, оскільки виражає свою історію, широкий профіль фонду та фон користувача. Саме під цим ім'ям вона стала широко відомою за кордоном. З класичної бібліотеки вона поступово перетворилася на сучасну бібліотечно-інформаційну установу.

 Бібліотека університету

 

Умови роботи у бібліотеці

Словацька академія наук (SAV) є вищою науковою установою Словаччини. Вона розташовується на вулиці Штефанікова у Братиславі. З січня 2015 року головою її є проф. Павол Шейгалік. Діяльність SAV представлена вибраними членами, академіками, членами-кореспондентами та їх власними науковими робочими місцями. Академія наук Словацької Республіки на своїх робочих місцях розвиває науково-дослідницьку діяльність. Нинішня академія наук Словацької Республіки є самоуправлінською науковою установою, орієнтованою на розвиток науки, освіти, культури та економіки. Основною місією SAV та її організацій є проведення фундаментальних і прикладних досліджень у широкому спектрі технічних, природних, гуманітарних та соціальних наук. Завдяки своїй дослідницькій діяльності, SAV прагне розвивати міжнародні знання, поважаючи поточні потреби словацького суспільства та культури дому. Організації Академії, у співпраці з університетами, беруть участь в освітній діяльності, особливо у практичній підготовці молодих вчених, а також у викладацькій діяльності в університетах.

 Екскурсія до Словацької академії наук (SAV)

Девін (словацький девін) – правитель у Братиславі, одна з символічних місцин Словаччини. Ім'ям Девіна назвиваються Девінські ворота – річні ворота, де Дунай пробив русло між Малими Карпатами. Вони належать до списку національних пам’яток культури у Словаччині.

 Словацькі краєвиди

Як зазначає Марія, теоретичне навчання в університеті постійно чергується з практичною підготовкою. Упродовж стажування вона відвідала сучасну приватну церковну школу «Нарнія». У цій школі нема проблеми із кадрами. Більшість вчителів – чоловіки. Варто нагадати, що саме вчителі-чоловіки регулярно страйкують у Словаччині через низькі зарплати, закликаючи уряд підняти mzdu (зарплату). Учням вистачає знань, здобутих на уроках у школі. Репетиторство тут непопулярне.

 На уроці математики у школі «Нарнія»

 На уроці англійської мови у школі «Нарнія»

Клас для вивчення англійської мови

Один раз на місяць у школі обираються діти, які перемогли в добрих справах. У скриньку «добрих справ» кожен учень початкової школи може кинути аркуш, на якому записані всі його добрі справи. Компетентна комісія визначає переможців. Практика подарувала Марії ще одну можливість відвідати дитячий садок (materska škola Adámiho) на чотири групи дітей. 

 Навчальна кімната дітей у садку

 Фізкультура у дитячому садку «Адаміго»

 Позначки з тваринок, рушнички та зубні щітки діток

 Дитяча спальня в садочку «Адаміго»

Як бачимо з розповідей Марії Юзик, для неї це безмежно великий досвід аспіранта проходити практику в одному із славетних університетів Європи – в університеті імені Яна Амоса Коменського у м. Братислава (Словаччина). І хочеться вірити, що таких аспірантів, як Юзик Марія Антонівна у нас з кожним роком буде більше. Незалежна Україна створює умови для здобуття такого полікультурного досвіду і наукового зростання. Колектив кафедри методики навчання та управління навчальними закладами гуманітарно-педагогічного факультету дякує ректору Університету Станіславу Миколайовичу Ніколаєнку та деканові гуманітарно-педагогічного факультету Василю Дмитровичу Шинкаруку за створені умови для закордонного стажування для наших молодих науковців, аспірантів та студентів.

Сергій Кубіцький,
завідувач кафедри методики навчання та
управління навчальними закладами

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook