Викладачі кафедри прийняли участь у VI Національний Форумі "Бізнес і Університети"

November 28, 2018

    23 - 24 листопада - Центр "Розвиток КСВ" і Career Hub за підтримки компанії VISA організували VI Національний Форум "Бізнес і Університети: розвиваємо підприємництво майбутнього". Партнером першого дня Форуму виступила арт-галерея Nebo, а другого дня - ЦеХаб (Цитрус). 

      В даному заході прийняли участь викладачі кафедри економіки праці та соціального розвитку к.е.н., доцент Альона Гребеннікова та к.е.н., доцент Віталій Нагорний. 

     Форум вже вшосте об’єднав представників українських університетів, компаній, державних органів та підприємців, щоб обмінятись досвідом та знаннями з актуальних питань розвитку підприємництва в Україні. Основною темою Форуму стало підприємництво майбутнього.

  

     Дослідження Центру «Розвиток КСВ» продемонструвало, що переважна більшість підприємців (49%) підтримують ідею підготовки молодих підприємців в університетах. П’ятдесят вісім (58%) студентів також мають бажання вивчати підприємництво. В той же час, 2/3 опитаних викладачів не мають досвіду викладання підприємництва. Позитивним є той факт, що 87% викладачів готові інвестувати свій час на підготовку курсу по підприємництву.

   

МАРИНА САПРИКІНА , голова правління Центру "Розвиток КСВ", під час відкриття зазначила, що університетам не вистачає практики, інтеграції онлайн-курсів в процеси навчання та реальної співпраці з бізнесом, чому і було присвячено Форум. ОЛЕГ ШАРОВ, Генеральний директор Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України наголосив на важливості проведення Форуму та поділився планами Директорату, в тому числі й з дуальної освіти. ЛІДІЯ ПОПЛАВСЬКА, заступник директора Департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, розказала про Стратегію розвитку підприємництва, у якій важлива роль відводиться і університетам.

 

 Під час Форуму відбулось представлення проекту "Підприємницький кластер" (Центр експертизи), який започаткованого Центром "Розвиток КСВ" за підтримки компанії VISA. Центри експертизи – це майданчик партнерства між навчальними закладами, компаніями, урядом і громадськими організаціями, з метою налагодження зв’язку між освітою та ринком праці за секторами економіки. На сьогодні 8 університетів подалися на участь у програмі Центрів експертизи. На питання "Українські підприємці: завдяки чи всупереч університетам" більшість учасників Форуму відповіли, що в Україні підприємцями стають саме завдяки собі.

  

 

Спікери цієї панелі погодились з тим, що Україна може мати кваліфікованих спеціалістів, але для цього бізнес повинен співпрацювати з ВНЗ, беручи студентів на практику. Але і університетам необхідно працювати в синергії з бізнесом і постійно вдосконалюватись у цьому напрямку, а саме: втілювати інновації, вкладати кошти в інфраструктуру, мотивувати викладачів та студентів, що прагнуть до позитивних змін та саморозвитку.

 

Щодо питання "Глобальний ринок: чи конкурентоспроможні українські стартапи" учасники Форуму погодились, що конкурентоспроможними є одиниці. Спікери цієї панелі назвали причини такої ситуації, а саме: низька репутація України, як виробника продукції, необхідність наймати спеціального співробітника за кордоном для контролю усіх процесів та висока швидкість зміни технологій, методик та знань, які в Україні ще не доступні. Тому і порада університетам була одна – активно змінюватися та розвивати інновації.

 Учасники Форуму зазначили, що немає різниці між чоловічим та жіночим бізнесом, і незважаючи на деякі стереотипи, які існують в суспільстві, жіночі бізнеси є успішними та інноваційними. Щодо соціального підприємництва, то представники соціальних бізнесів відверто зазначили, що університетам потрібно змінюватись, тому що на сьогодні вони не виконують свою роль і їм краще взяти людину без освіти та перенавчити. Також під час заходу відбулася церемонія нагородження Конкурсу кейсів "Бізнес, що розвиває освіту", а саме: - "Бізнес, що розвиває студентів" - Нестле Україна - "Бізнес, що розвиває університети" - Агроксі Україна - "Бізнес, що розвиває професійну освіту" - Сингента - "Бізнес, що розвиває школи" - Aстарта-Київ і Кока-Кола Беверіджис Україна. Перший день Форуму закінчився зустріччю з ТИМОФІЄМ МИЛОВАНОВИМ, Почесним президентом Київської школи економіки, заступником Голови Ради НБУ у приміщенні Nebo Art Gallery. Він поділився ідеями щодо розвитку університетів, зазначивши, що конкурентом університетів сьогодні є бізнес. Другий день Форуму традиційно складався з майстер-класів і пройшов в приміщення ЦЕХаб (Цитрус). Учасники змогли дізнатися про: - фінансові технології, їх особливості та вплив на життя людини від Кейт Щеглової, засновниці Future Communications Lab та редакторки The Fintech Times (Лондон); - технології управління спільнотами від Світлани Кузнецової, д-ра е.наук, проректора Університету банківської справи; - нестандартні підходи до створення вражаючих презентацій від Антона Росенко, операційного директора "Reprezent"; - SCRUM методики від Вероніки Кобзистої, SCRUM - master першого в Україні державного проекту за Agile-методиками - особливості методу кейсів від Євгена Урсалова, засновника та керівника всеукраїнської кейс-спільноти "Casers.org". Загалом, спікери та учасники Форуму дійшли висновків, що в українських ВНЗ є значний ресурсно-інтелектуальний потенціал для створення осередків освіти з підприємництва, однак цей напрям потребує розвитку і значно більшої підтримки з боку держави, та особливо - з боку бізнесу, бо через специфіку галузі, у освітньому процесі надзвичайну важливість має практична складова. Саме це покращить процес підготовки фахівців, що зможуть достойно конкурувати на ринку праці, розвивати підприємництво в Україні, та відповідати усім викликам та вимогам сучасного ринку.

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook