Лекція-дискусія «Реформування системи бухгалтерського обліку та аудиту: імплементація положень європейського законодавства»

March 14, 2018

 Впровадження європейських норм і стандартів в систему бухгалтерського обліку й аудиту України  викликає чимало дискусій серед науковців та практиків. Приємно, що не залишається осторонь молодь, зокрема студенти – майбутні фахівці з обліку і оподаткування.

13 березня 2018 року на лекцію Людмили Василівни Гапоненко – заступника директора Департаменту прогнозування доходів бюджету та методології бухгалтерського обліку - начальника Управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України проявили зацікавленість більше 180 студентів 2 – 5 курсів напряму підготовки (спеціальності) «Облік і аудит» («Облік і оподаткування») економічного факультету. До обговорення по-справжньому революційних змін, відповідно до Законів "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" й "Про аудит фінансової звітності і аудиторську діяльність" долучилися декан економічного факультету Анатолій Діброва, завідувач кафедри обліку та оподаткування Євгенія Калюга та професорсько - викладацький склад цієї ж кафедри.
 
 
 
 
 
В процесі лекції Л. Гапоненко слухачі отримали інформацію про : нові форми звітності (Звіт про управління, Звіт про платежі на користь держави), умови складання, подання та їх оприлюднення; спрощення документальногооформлення бухгалтерських операцій; вимоги до організації бухгалтерського  обліку та кадрового складу бухгалтерії підприємств, що становлять суспільний інтерес; елементи системи суспільного нагляду та розвиток аудиторської діяльності в умовах євроінтеграційних процесів; інноваційні підходи до забезпечення якості аудиту. Про проблеми формування фінансової звітності відповідно до національних інтересів, з орієнтацією на широку бухгалтерську громадськість, суспільні очікування, пов’язані з прийняттям та впровадженням нових законів Людмила Василівна вела мову з практичної точки зору.
 
 
 

Обговорювались й питання підготовки фахівців з обліку і оподаткування у вищих навчальних закладах, моделі підготовки професійних бухгалтерів з використанням нових бухгалтерських програмних продуктів, можливі перетворення в освіті при підготовці фахівців з обліку і оподаткування в результаті застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності.

 Не боятися викликів і змін, вміти навчатись і використовувати свої знання – такими порадами із студентами поділилася Л. Гапоненко під час зустрічі. А ще вона запевнила, що практично немає такого виду бізнесу, який би міг розвиватися без професійного бухгалтера.

Коло проблемних практичних питань в процесі виступу все більше розширювалось і заявленого часу на одну студентську пару, звісно, не вистачило. Тому дискусію й обговорення було продовжено з деканом й викладачами на кафедрі обліку й оподаткування. Їх зміст, зокрема, та проведений захід, в цілому, підтверджують необхідність та високу цінність співпраці з фахівцями-практиками, представниками органів влади з метою постійного оновлення знань, професійної мобільності та прискореної адаптації в умовах перехідного періоду реформування не лише обліку й аудиту, а економіки країни в цілому.

 Наталія Кузик,

  доцент  кафедри обліку та оподаткування

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook