Науковий гурток
Науковий керівник гуртка
Тетяна НАУМЕНКО,
доктор філософії (PhD),
доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції.
Для ознайомлення із роботою наукового гуртка
«Актуальні проблеми стандартизації та управління якістю і безпечністю продукції та виробництва АПК»
за 2024 - 2025 навчальний рік перегляньте презентацію:
Науковий студентський гурток «Актуальні проблеми стандартизації та управління якістю і безпечністю продукції та виробництва АПК» було створено у 2003 році на кафедрі стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції.
Мета наукового студентського гуртка «Актуальні проблеми стандартизації та управління якістю і безпечністю продукції та виробництва АПК» – підготовка висококваліфікованих фахівців за спеціальністю 175 «Інформаційно-вимірювальні технології», освітня програма «Якість, стандартизація та сертифікація» та 181 «Харчові технології» щодо володіння знаннями, які допоможуть вирішити питання щодо гармонізації національних стандартів до рівня міжнародних на продовольство та технології його одержання і переробки; вдосконалення вимог національних стандартів з систем управління, які б забезпечували раціональне використання ресурсів та задовольняли високі вимоги щодо якості продукції на виробництвах аграрної галузі; популяризації серед виробників і фахівців наукових і практичних засад менеджменту якості як основи системного і ефективного розвитку галузі; удосконалення порядку проведення процедури відповідності третьою стороною з метою надання споживачам правдивої оцінки об’єкта дослідження.
Засідання гуртка відбуваються згідно річного плану роботи. Учасниками гуртка є студенти денної і заочної форми навчання спеціальності 175 «Інформаційно-вимірювальні технології», освітня програма «Якість, стандартизація та сертифікація», 181 «Харчові технології»
План-графік роботи наукового гуртка на 2024-2025 рр.
№ п/п | Заняття | Час проведення | Місце проведення | Відповідальний |
1. | Розроблення і проектування сучасних інформаційно-вимірювальні системи з використанням технологій створення інтелектуальних засобів вимірювальної техніки та сучасних мов програмування. | Вересень 2024 | 400Д, корп.12 /https://meet.google.com | Науменко Т.В. |
2. | Особливості професійної діяльності майбутніх спеціалістів з якості, стандартизації та сертифікації. | |||
3. | Ознайомлення з міжнародними стандартами щодо СМЯ. | |||
4. | Документована інформація у СУЯ, основні критерії забезпечення. | Жовтень 2024 | 400Д, корп.12 /https://meet.google.com | Науменко Т.В. |
5. | Формулювання політики та цілей у сфері якості. | |||
6. | Особливості стандартів «High-level structure». | Листопад 2024 | 400Д, корп.12 /https://meet.google.com | Науменко Т.В. |
7. | Особливості підтримування цілісності та керованості документів системи якості органів оцінки відповідності. | |||
8. | Взаємодія з персоналом органів оцінки відповідності: способи підвищення результативності та уникнення покладання зайвого навантаження. | |||
9. | Методологія наукових досліджень та особливості наукової діяльності. | Грудень 2024 | 400Д, корп.12 /https://meet.google.com | Науменко Т.В. |
10. | Практичні аспекти метрологічного забезпечення у випробувальних лабораторіях. | |||
11. | Порівняння міжнародного, європейського та національного законодавство у сфері якості і безпечності харчових продуктів та виробництв. | Січень 2025 | 400Д, корп.12 /https://meet.google.com | Науменко Т.В. |
12. | Визначення показників якості та факторів, що впливають на якість обраної продукції. | Лютий 2025 | 400Д, корп.12 /https://meet.google.com | Науменко Т.В. |
13. | Теоретичні основи розроблення, впровадження та вдосконалення систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів | |||
14. | Програми – передумови та належні практики при управлінні безпечністю харчових продуктів. | |||
15. | Застосування принципів НАССР. | Березень 2025 | 400Д, корп.12 /https://meet.google.com | Науменко Т.В. |
16. | Особливості проведення тестування і сертифікації програмного забезпечення та розроблення методики їх проведення. | |||
17. | Розроблення програми проведення аудиту системи управління безпечністю харчових продуктів на відповідність вимогам ISO 22000. | Квітень 2025 | 400Д, корп.12 /https://meet.google.com | Науменко Т.В. |
18. | Основи лідерства. Побудова ефективної команди. | |||
19. | Практичне заняття з підготовки наукової доповіді для виступу на конференції. | |||
20. | Основи пошуку інформації та роботи із нормативними документами. | |||
21. | Практичні аспекти формування технічного завдання для розроблення проектів національних стандартів. | Травень 2025 | 400Д, корп.12 /https://meet.google.com | Науменко Т.В. |
22. | Підготовка до проходження виробничої практики. | |||
23. | Мотивація персоналу. | |||
24. | Сертифікація агропідприємств за вимогами GLOBALG.A.P. | Червень 2025 | 400Д, корп.12 /https://meet.google.com | Науменко Т.В. |
25. | Основи екологічного менеджменту та принципи його формування в Україні. | |||
26. | Екологічне маркування за ДСТУ ISO 14020. | Липень 2025 | 400Д, корп.12 /https://meet.google.com | Науменко Т.В. |
27. | Міжнародні стандарти щодо ризик-менеджменту та методів оцінювання оцінювання ризиків ISO 31000 та ISO 31010. | |||
28. | Набуття вміння проводити повірку і калібрування засобів вимірювальної техніки. | Серпень 2025 | 400Д, корп.12 /https://meet.google.com | Науменко Т.В. |
29. | Підготовка до нового семестру і написання магістерської роботи, постера. |
Залежно від ситуації заняття може відбутися у режимі онлайн на платформі https://meet.google.com
У роботі наукового гуртка щорічно беруть участь близько 76 студентів, які навчаються на кафедрі стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції ОС «Магістр», які активно долучаються до роботи наукових конференцій, готуючи тези-доповіді щодо результатів досліджень, займаються написанням фахових статей, активно відвідують виставки, вебінари, підвищення кваліфікації, конкурси і олімпіади по обраній спеціальності.
Список гуртківців:
Студенти денної форми навчання: | |
Асюченко Олексій Васильович | Мертвиченко Владислав Андрійович |
Біліченко Микола Григорович | Мусаєв Максим Олександрович |
Власенко Владислав Вячеславович | Пазюра Владислав Володимирович |
Дзюбенко Сергій Володимирович | Паращук Данило Олександрович |
Добренко Анна Олександрівна | Пащенко Дмитро Олександрович |
Дяченко Ігор Олегович | Переходько Сергій Миколайович |
Жуковський Михайло Михайлович | Поліщук Дмитро Миколайович |
Іванов Микола Олександрович | Риженко Дарина Володимирівна |
Ісраелян Карен Каджікович | Сівова Ірина Юріївна |
Какун Володимир Миколайович | Суліманов Денис Андрійович |
Касміна Ілля Ігорович | Удовиченко Андрій Ігорович |
Козак Дмитро Віталійович | Удод Артем Анатолійович |
Кравчук Іван Леонідович | Уханський Максим Олександрович |
Кузнєцов Антон Денисович | Фіщенко Сергій Миколайович |
Куралєсін Ігор Геннадійович | Фурсов Гліб Олегович |
Курдицький Сергій Олексійович | Халаман Максим Віталійович |
Лебедєв Владіслав Сергійович | Черкіс Євгеній Сергійович |
Линка Олександр Вікторович | Асюченко Олексій Васильович |
Литвиненко Ольга Леонідівна | Біліченко Микола Григорович |
Власенко Владислав В’ячеславович | |
Студенти заочної форми навчання: | |
Антоненко Артем Васильович | Косяк Каріна Богданівна |
Зеленська Олена Миколаївна | Кузьменко Ксенія Сергіївна |
Козловська Марина Сергіївна | Мамчур Роман Петрович |
Костюк Олександр Анатолійович |
ПУБЛІКАЦІЯ ТЕЗ:
ХІІІ Міжнародній науково-практичній конференції вчених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства» , яка відбулася 10-11 квітня 2025 року на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України
(https://nubip.edu.ua/node/20955).
Секція 3. Стандартизація, сертифікація та управління якістю продукції АПК.
1. Удод А.А., Бровенко Т.В. Система НАССР - запобіжний інструмент контролю небезпечних чинників
2. Попова Є.О., Бровенко Т.В. Дослідження якості холодної закуски брускети цезарь
3. Зеленська О.М., Толок Г.А. Мотивація персоналу як один із інструментів удосконалення системи управління підприємством
4. Литвиненко О.Л., Слива Ю.В. Аналіз небезпечних чинників при зберіганні кормів та кормових добавок
5. Сівова І.Ю., Слива Ю.В. Застосування процесного підходу до реалізації дезінфікуючих засобів
6. Пазюра В.В. , Толок Г.А. Сучасні способи мотивування персоналу
7. Риженко Д.В., Бровенко Т.В. Культура харчової безпеки в контексті GFSI-визнаних сертифікаційних програм
8. Жуковський М.М., Толок Г.А. Застосування елементів системи управління безпечністю харчової продукції на підприємствах з виробництва безалкогольних напоїв
9. Линка О.В., Толок Г.А. Застосування елементів НАССР на м’ясопереробних підприємствах України
10. Пащенко Д.О., Слива Ю.В. Особливості моніторингу показників якості процесів операційних систем
11. Суліманов Д.А., Прядко О.А. Особливості управління безпекою та гігієною праці на підприємстві
12. Сидор В.П., Бровенко Т.В. Удосконалення технології сосисок із використанням м'яса курки
13. Коломієць І.О., Бровенко Т.В. Дослідження якості «Морквяний кекс»
14. Уханський М.О., Вергелес О.П. Технологічні інновації та мікробіологічні аспекти у виробництві ферментованих м'ясних продуктів
15. Переходько С. М., Вергелес О.П. Впровадження систем управління якістю у закладах вищої освіти України
16. Кравчук І. Л., Вергелес О.П. Обґрунтування мікробіологічних критеріїв безпечності в технічних умовах для делікатесних паштетів
17. Іванов М.О., Вергелес О.П. Інтегрований підхід до проведення внутрішніх аудитів систем управління безпечністю харчових продуктів відповідно до вимог ДСТУ ISO 22000:2019
18. Какун В.М., Вергелес О.П. Інтеграція ризик-орієнтованого підходу в системи менеджменту якості м'ясопереробних підприємств
19. Косяк К.Б., Вергелес О.П. Цифрова трансформація в системах сертифікації якості харчових технологій
20. Жуковський М.М. Розроблення елементів системи управління безпечністю харчових продуктів в умовах малих виробничих потужностей
21. Дяченко І.О., Антоненко А.В., Михайлик В.С. Сучасні технології контролю якості харчових продуктів у сфері ресторанного господарства
22. Кузьменко К.С., Антоненко А.В., Дзюндзя О.В. Впровадження системи HACCP у ресторанах: проблеми та рішення
23. Фіщенко С.М., Антоненко А.В., Криворучко М.Ю. Використання інформаційно-вимірювальних технологій для моніторингу якості продуктів у ресторанах
24. Фурсов Г.О., Антоненко А.В., Неіленко С.М. Ключові моменти сертифікації продовольчих товарів
25. Лебедєв В.С., Антоненко А.В., Стукальська Н.М. Інноваційні підходи до зберігання та обробки харчових продуктів у ресторанах
26. Халаман М.В., Антоненко А.В., Тонких О.Г. Особливості сертифікації готельних послуг
27. Черкіс Є.С., Науменко Т.В. Розроблення елементів системи екологічного менеджменту згідно вимог ДСТУ ISO 14001 в умовах підприємства
28. Добренко А.О., Науменко Т.В. Розроблення елементів системи управління безпекою та гігієною праці в умовах підприємства
29. Какун В.М. Елементи системи менеджменту якості в умовах мʼясопереробного підприємства
30. Козак Д.В., Науменко Т.В. Розроблення елементів системи менеджменту якості згідно з вимогами ДСТУ ISO 9001 в умовах некомерційної організації
31. Кравчук І.Л. Розроблення нормативно-технічних документів на паштети делікатесні
32. Курдицький С.О. Особливості розроблення стандарту організації для сільськогосподарського кооперативу
33. Линка О.В. Розроблення елементів НАССР в умовах підприємства роздрібної торгівлі з власним виробничим циклом
34. Мамчур Р.П., Науменко Т.В. Розроблення елементів системи управління безпечністю харчових продуктів в умовах переробного підприємства
35. Поліщук Д.М., Науменко Т.В. Розроблення елементів НАССР в умовах закладу швидкого харчування
36. Ухацький М.О. Розроблення проєкту стандарту на мʼясний продукт та обґрунтування стандартизованих показників
37. Власенко В.В., Науменко Т.В. Розроблення елементів системи управління інформаційною безпекою в умовах підприємства.
ІV Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції
«Якість та безпечність продукції у внутрішній і зовнішній торгівлі: сучасні вектори розвитку і перспективи»,
яка відбудлася 15 жовтня 2024 року
(https://www.pdau.edu.ua/content/mizhnarodni-naukovi-zahody-naukovo-pedagoginyh-pracivnykiv).
1. Бровенко Т.В., Риженко Д.В. ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ МЕНЕДЖМЕНТУ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В КОНТЕКСТІ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ ВИРОБНИЦТВ
2. Науменко Т.В., Добренко А.О. ЕКОЛОГІЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ У ВИРОБНИЦТВІ ПРОДУКЦІЇ
3. Слива Ю.В., Сівова І.Ю. ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ISO 9001:2015 ПРИ РЕАЛІЗАЦІЇ ВЕТЕРИНАРНИХ ПРЕПАРАТІВ
4. Слива Ю. В., Литвиненко О. Л. АНАЛІЗ НЕБЕЗПЕЧНИХ ЧИННИКІВ ПІД ЧАС ЗБЕРІГАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ КОРМІВ ТА КОРМОВИХ ДОБАВОК
Проходження курсів на https://prometheus.org.ua:
1. Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства;
2. Впровадження в харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР;
3. Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач.
Проходження курсу на https://vumonline.ua «Академічна доброчесність в університеті».
Гуртківці мають змогу проходити міжнародне стажування в Німеччині на одному із найкращих підприємств Аllfein Feinkost GmbH & Co. KG − це дочірне підприємство компанії Wiesenhof, що входить до складу PHW Grouр, яка являє собою одну з найбільших компаній в німецькій харчової промисловості. Основні потужності займаються виробництвом і маркетингом високоякісних сортів м’яса птиці, таких як курка, індичка і качка під брендом WIESENHOF. Проходячи практику на підприємстві Аllfein Feinkost GmbH & Co. KG гуртківці мають змогу працювати на всіх операціях, починаючи із прийому сировини закінчуючи зберіганням і відправкою готовою продукції до точок реалізації.
Випускники, які є членами гуртка, обіймають керівні посади у відділах якості переробних підприємств, фармацевтичних виробництв, торгівельних мереж, Держпродспоживслужбі України, Національному органі стандартизації, Міжнародній фінансовій корпорації тощо.
