Студенти напряму підготовки «Облік і оподаткування» відвідали Національний заповідник «Софія Київська»

20 October 2018, 15:56

Студенти напряму підготовки «Облік і оподаткування» разом із наставниками, доцентами Тивончук С.В. і  Шевчук К.В., відвідали Національний заповідник «Софія Київська».

Державний архітектурно-історичний заповідник Софія Київська «Софіївський музей» розташований в центрі Києва. На території заповідника, площа якого становить 5 гектарів, розташований чудової краси ансамбль пам'яток вітчизняного зодчества XI-XVIII століть. Найціннішою спорудою заповідника є Софіївський собор - всесвітньовідома пам'ятка архітектури і монументального живопису XI століття.


         Протягом  проведеної екскурсії в Софіївському соборі студенти та викладачі отримали цікаву інформацію щодо будівництва даного собору. У літописах закладини собору Софія Київська датуються 1017 або 1037 роком. Певно, що будівництво Софіївського собору велося в 20-30-і роки XI століття.

Під час огляду макету стародавнього Києва X-XIII ст. (автором макету є Д. Мазюкевич) учасники екскурсії розглянули, що навколо Софійського собору - центральної споруди Ярославового міста - стояли кам'яні храми, боярські палаци, житла городян, а подвір'я митрополії було огороджено муром. До наших днів з XI століття збереглися лише собор Софія Київська і руїни Золотих воріт - парадного в'їзду в древній Київ.

 

Особливої уваги заслуговують мозаїки Софіївського собору, що прикрашають головний вівтар і купол Софіївського собору. У процесі сучасних реставраційних робіт у Софіївському соборі фрески XI століття розчищено з-під пізніших нашарувань, укріплено місця відшарування фрескової штукатурки. Пізній живопис залишено в місцях, де фрески втрачено, для збереження єдності стінописного ансамблю собору. В окремих місцях збереглися композиції XVII і XVIII століть.

На стінах Софіївського собору в різних місцях збереглися середньовічні написи та малюнки - графіті, залишені священиками та відвідувачами собору. Це цінні пам'ятки древньоруської писемності, важливі історичні документи, з яких ми черпаємо цікаві відомості про різні сторони життя Стародавньої Русі. Найцікавіші з них ті, що розповідають про політичні події минулого, згадують імена історичних осіб, відомих з літописів. Софіївські графіті значною мірою відбивають мову стародавніх киян, а також указують на високий рівень писемності серед населення Київській Русі тих часів. Також учасники екскурсії розглянули унікальне панно - образ Богородиці під назвою "Погляд у вічність", викладений з 15 тисяч писанок на кожній з яких – неповторний візерунок. 

Розмальовували писанки 70 художників з усієї України протягом майже 9 місяців. Причому працювали над унікальними візерунками як професіонали, так і аматори. Автор проекту Оксана Мась склала все це у семиметрове панно, закріплене на 54 панелях, змонтованих пізніше в приміщенні Софії Київської. Першокурсники активно фотографувались біля унікального панно.

Захоплююча екскурсія завершилася в парку "Володимирська гірка",  затишному і чарівному.

 

Мельянкова Людмила,

доцент кафедри обліку та оподаткування

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook