Високий результат школи вібраційних технологій на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК

June 29, 2025

     У грудні 2024 року в нашому університеті успішно відбувся захист дисертації Зозуляк Оксани Володимирівни — здобувачки кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК. В результаті захисту дисертаційної роботи на тему «Обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів вібраційного, відцентрового та електроосмотичного зневоднення високовологої сировини переробних і харчових виробництв», Оксана достроково, на рік раніше передбаченого терміну, завершила навчання в аспірантурі на факультеті харчових технологій та управління якості продукції АПК та нещодавно отримала диплом доктора філософії за спеціальністю 181 «Харчові технології».

     Виконання даної дисертаційної роботи було розпочате ще у Вінницькому національному аграрному університеті на базі наукової школи вібраційних технологій у галузях АПК та харчових виробництв. Даний науковий напрям очолює до сих пір д.т.н., професор кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Паламарчук Ігор Павлович. Представлена наукова робота Зозуляк Оксани виконана згідно сучасних тенденцій використання відходів цукрових підприємств для ефективної глибинної переробки та розвитку процесів та обладнання для сушіння високовологої сировини. Поставлена мета була досягнута, використовуючи комбінований технологічний вплив таких чинників, як відцентрового, вібраційного, електроосмотичного видалення вільної вологи.

      Творче опрацювання літературних джерел, розробка відповідних математичних моделей та отримання необхідної експериментальної бази дозволило обґрунтувати представлені способи інтенсифікації процесу зневоложення та реалізувати ефективне поєднання у харчових технологіях механічних, теплофізичних та фізико-механічних технологічних дій. Виконані дослідження при застосуванні методів Лагранжа для оцінки та обгрунтування режимів руху виконавчих органів вібраційної складової розробленого комплексу з дебалансним приводом; критеріальні рівняння досліджуваного процесу зневоложення, що були складені на основі теорії подібності та методу розмірностей, дозволили отримати залежності між основними технологічними параметрами; стохастичне моделювання при реалізації активного планування експерименту та для розрахунку технологічних режимів у математичному середовищі MathCAD; проведена комбінована оцінка на основі техніко-економічного, функціонально-вартісного та хімічного методів аналізу, параметрів конкурентоспроможності машин в порівнянні з існуючими фізико-механічними зневоложувачами та сушарками, виявило досить високий рейтинг та унікальність представлених технологічних та конструктивних розробок.

    Тому диплом дисертаційної роботи «Обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів вібраційного, відцентрового та електроосмотичного зневоложення високовологої сировини переробних і харчових виробництв» виявився дійсно перлиною видатних результатів вібраційної наукової школи.
      Особливе місце в цій історії займає людський вимір успіху. Протягом усього періоду підготовки до захисту, представленні наукової роботи на семінарах, засіданнях кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, міжкафедральних семінарах факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК, Оксану підтримував її чоловік — сержант Збройних сил України Олександр, який навіть у перервах між ротаціями на фронті знаходив час бути поруч зі своєю дружиною.

     Безсумнівно ця підтримка надала Оксані додаткової сили та впевненості до дострокового завершення та успішного захисту дисертаційної роботи, вирішення складних технологічних, конструктивних, техніко-економічних завдань; що стало ще одним свідченням високої кваліфікації та ерудиції, комунікації та компетентності сучасного українського науковця.

     Ми щиро вітаємо пані Оксану Зозуляк із отриманням наукового ступеня доктора філософії та бажаємо подальших звершень! Це досягнення — гордість як для наукової школи вібраційних технологій, так і для всього факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Також ми вважаємо що гордість факультету — це не лише високі результати, але й людські цінності, сила духу, взаємопідтримка та любов до своєї справи й своєї країни. Саме вони творять нову історію української науки.

     Щиро дякуємо Збройним силам України, завдяки яким науковці мають змогу продовжувати свою діяльність у відносно безпечному середовищі, розвивати освіту, технології та науку. Саме завдяки їхній мужності та жертовності ми можемо сьогодні творити, навчати та будувати майбутнє. Особлива вдячність — сержанту Олександру, який не тільки боронить Україну на фронті, а й є надійною опорою для науковця в тилу.

Володимир ВАСИЛІВ
завідувач кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook