Бакалаври громадського здоров'я продемонстрували цікаві дослідження з нутриціології здорового харчування на захисті ЕК факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК
20 червня відбувся захист бакалаврських кваліфікаційних робіт здобувачів спеціальності 229 "Громадське здоров'я" освітньої програми "Нутриціологія здорового харчування".
З вітальним словом до бакалаврів звернулась декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко, зазначивши, що факультет є досить молодим порівняно з іншими підрозділами університету, втілює багато інновацій, постійно займається розробленням харчових продуктів здорового харчування.
Лариса Вацлавівна з гордістю зазначила, що НУБіП, який в минулому був суто закладом вищої агроосвіти, зараз розширив свої наукові, навчальні, технічні і дослідницькі можливості та запровадив багато нових спеціальностей. Не так давно, трохи більше року тому, започаткована кафедра громадського здоров’я та нутриціології, яка здійснює підготовку фахівців, надважливої для української нації, за освітньою програмою «Нутриціологія здорового харчування».
Побажала бакалаврам показати всі знання і вміння, які студенти здобули, навчаючись на унікальній програмі, дефіцит фахівців якої все ще гостро відчувають українці та національна система охорони здоров'я.
Увазі та оцінюванню екзаменаційної комісії були представлені грунтовні бакалаврські кваліфікаційні роботи на досить актуальні теми. Вони відображали теоретичне бачення та емпіричні дослідження випускників кафедри громадського здоров'я та нутриціології на такі проблеми, як підтримка жіночого здоров'я (Діана Маркова), значення сніданків та їх якості у профілактиці хвороб (Світлана Баланчук), вплив реклами на споживання підсолоджених напоїв (Олеся Богдашкіна), вплив клітковини на відчуття ситості (Анастасія Авраменко), вплив кофеїновмісних напоїв на здоров'я (Анастасія Жиліна).
Добош Данило презентував тактику ведення осіб з лактазною недостатністю, В'ячеслав Логінов доповів про дослідження факторів впливу на карієс.
Цікаві результати презентували Дарина Смірнова, яка досліджувала вплив вегетаріанської та веганської дієт на працездатність та стан скелетних м'язів молоді та Марія Шелих, яка досліджувала вплив ферментованих продуктів на якість сну.
Усі роботи були грунтовними, викликали науковий інтерес та обговорення під час захисту та були оцінені комісією на "відмінно" та "добре".
Кафедра громадського здоров'я та нутриціології пишається своїм черговим випуском та бажає випускникам найповнішої професійної реалізації, нових досліджень та практичного втілення цікавих аспектів нутритивної підтримки здоров'я населення та розвитку системи охорони здоров'я України.
На завершення декан факультету Лариса Баль-Прилипко подякувала всіх, хто сьогодні взяв участь у засіданні, відмітила кращих студентів, і сказала: «Ми не кажемо до побачення, а кажемо до зустрічі у магістратурі, на затребуваній ОП «Нутріціологія» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК».
Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського
здоров’я та нутриціології