Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК занурились у вивчення японської кухні: страви, які варто скуштувати
Японська кухня — це не просто їжа. Це — важлива частина культури Японії, занесена до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Що ж такого особливого в японських стравах? Національна кухня Японії вражає різноманіттям, любов’ю до свіжих, необроблених складників, а також особливою увагою до естетики страв.
Про це та інше, студенти 3 курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК дізнались під час виконання лабораторного заняття з дисципліни «Технологія оздоровчих харчових продуктів», разом з доцентом Тетяною Бровенко.
Під час лабораторного заняття було розглянуто сучасні підходи до створення десертів з оздоровчими властивостями. Загалом спостерігається зростання популярності десертів, які не лише привабливі за смаком, а й підтримують здоров’я споживача.
Тренди у сфері оздоровчих десертів включають використання натуральних підсолоджувачів, функціональних інгредієнтів (ягоди, горіхи, насіння), продуктів із низьким глікемічним індексом та технологій збереження біологічно активних речовин. Серед новітніх трендів оздоровчих солодких страв виділяється використання насіння чіа, що збагачують десерти біоактивними компонентами. Також популярності набувають десерти без глютену, лактози та із зниженим вмістом вуглеводів, адаптовані до потреб різних груп споживачів, зокрема веганів та людей із харчовими непереносимостями.
Трендовий десерт моті шаленими темпами набирає популярність. Буквально всі хочуть його: кондитери - навчитися готувати, а клієнти - спробувати.
Під час лабораторного заняття студенти приготували страву з етнічної кухні – японський десерт моті.
Моті — традиційний японський десерт із клейкого рисового борошна, який має еластичну текстуру та може містити різноманітні корисні начинки. Завдяки своїй низькій жирності та можливості використання натуральних інгредієнтів, моті вважається оздоровчим десертом із високою поживною цінністю. Моті виготовляли з рисового борошна, яке має низький вміст глютену та є джерелом повільних вуглеводів.
«Моті має довгу історію, яка сягає понад 2000 років. Це один із найдавніших десертів Японії, який традиційно пов’язаний із святкуванням Нового року та іншими важливими подіями. У японській культурі моті символізує удачу, процвітання і довголіття. Існує навіть традиція “мотіцукі”, яка полягає у спільному приготуванні моті з використанням спеціальних дерев’яних молотків та кам’яних ступок, що робить процес приготування не лише кулінарною подією, а й справжнім святом для родини» - розповідає Єва Литвин.
Сидор Вікторія занурилась та розповіла студентам про користь моті:
1. Багате на вуглеводи: Моті є чудовим джерелом енергії завдяки вмісту складних вуглеводів, що робить їх популярними серед спортсменів та людей з активним способом життя.
2. Натуральні інгредієнти: Основою моті є клейкий рис, що робить їх продуктом з мінімумом оброблених інгредієнтів.
3. Без глютену: Моті є природно безглютеновою стравою, що робить їх підходящими для тих, хто дотримується безглютенової дієти.
4. Джерело антиоксидантів: Деякі види моті, зокрема ті, що містять зелений чай або полин, мають високий вміст антиоксидантів, які корисні для здоров’я.
Усі студенти мали можливість попрактикуватись у використанні оздоровчих інгредієнтів та сучасних кулінарних технологій. Проведено аналіз органолептичних властивостей готових десертів та обговорено потенційну реакцію споживачів різних вікових груп. Практична частина заняття також включала розрахунок харчової цінності кожної страви та розробку дегустаційних листів а також технологічних документів. Заняття сприяло формуванню компетентностей у сфері технологій оздоровчого харчування та функціональних продуктів.
Ми щиро дякуємо доценту Тетяні Бровенко за професійну підтримку, надані знання та натхнення до творчості. Завдяки чітким поясненням і практичним демонстраціям було легко засвоїти теоретичні положення та реалізувати їх на практиці. Також висловлюємо подяку асистенту Інні Стецюк за якісну організацію занять, оснащення та забезпечення необхідними інструментами та посудом для дегустації.
Лабораторне заняття дало можливість студентам на практиці засвоїти принципи створення оздоровчих десертів із використанням сучасних технологій та функціональних інгредієнтів. Отримані навички сприятимуть формуванню професійної компетентності у сфері здорового харчування.
Єва Литвин,
староста 3 курсу 3 групи