Активне навчання у професійній підготовці студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК
В рамках вивчення навчальної дисципліни «Гігієна та санітарія м’ясопереробних, рибопереробних підприємств та закладів ресторанного господарства» на базі лабораторії «Limaria» відбулося виїзне лабораторне заняття для студентів 3-го курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Отримавши таку можливість третьокурсники із цікавістю та великим задоволенням відвідали лабораторію «Limaria», яка знаходиться в смт. Лютіж Вишгородського району Київської області, дана установа виконує широкий спектр мікробіологічних аналізів від харчової галузі до медицини, забезпечуючи якісні та точні результати для бізнесових та побутових потреб.
Директорка лабораторії Ольга Мартиненко та її висококваліфікована команда, яка складається із найкращих експертів радо зустріли здобувачів освіти та ознайомили із сучасними технологіями і підходами, завдяки яким за дуже короткий проміжок часу створюються якісні рішення в мікробіології.
Мікробіологічні дослідження в харчовій промисловості є важливою складовою для забезпечення безпеки та якості продуктів харчування, вони дозволяють визначити наявність хвороботворних бактерій, які можуть викликати харчові отруєння, або інші захворювання, це особливо важливо для м’ясної, молочної та рибної промисловості, саме цей напрям є одним із головних аспектів діяльності інноваційно-діагностичного центру, якого було обрано для проведення виїзного заняття задля отримання практичних навиків. Така форма заняття дозволяє студентам працювати з реальними об’єктами, що дає можливість застосувати теоретичні знання на практиці та досягти кращого розуміння принципів, оскільки спостереження і дослідження в реальному середовищі сприяють більш глибокому засвоєнню матеріалу.
Дослідницька діяльність лабораторії проводиться в надсучасних приміщеннях, обладнаних передовими автоматизованими системами, які забезпечують найвищу якість результатів. Студенти мали змогу відчути себе фахівцями в мікробіології та брати участь у проведенні досліджень, робити аналіз зразків на наявність мікроорганізмів, а також вивченням їх властивостей, включаючи стійкість до антибіотиків. Такий досвід та зміна середовища навчання дав змогу підвищити зацікавленість студентів у вивченні даної дисципліни, а також зрозуміти важливість командної роботи та комунікації, що є запорукою успіху.
Щира подяка проректору з науково-педагогічної роботи та адміністративно-господарської діяльності Володимиру Євтушенку та адміністрації університету за те, що підтримали та надали можливість студентам не лише освоїти практичні навички, але й зрозуміти, як теорія застосовується для вирішення реальних завдань у харчовій галузі.
Інна Стецюк, асистент кафедри
технології м'ясних, рибних та морепродуктів