Природокористування і якість життя - поради лікаря: дієта портфоліо. Про що говорять результати дослідження

April 29, 2025

   Ретельне дотримання моделі харчування, відомої під назвою Portfolio, включаючи продукти, які, як було продемонстровано, достовірно знижують рівень холестерину (наприклад, рослинні білки, горіхи, розчинна клітковина, фітостероли та рослинні мононенасичені жири), пов’язане зі зниженням на 14% ризику серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця та інсульту. Про це свідчать зведені результати трьох великих обсерваційних досліджень.

   Науковці використали дані двох досліджень здоров’я медсестер (NHS та NHSII, у яких взяли участь 73 924 та 92 346 жінок відповідно) та дослідження медичних працівників (HPFS, 43 970 чоловіків) без серцево-судинних захворювань на момент включення у дослідження. Кожні два роки в учасників збирали дані про спосіб життя, історію хвороби та інші фактори, пов’язані зі здоров’ям.

   За допомогою опитувальників щодо поточного харчування, які учасники заповнювали кожні 4 роки, дослідники виділили серед продуктів шість компонентів дієти Портфоліо:

  • Рослинний білок (бобові, квасоля, тофу, горох і соєве молоко)
  • Горіхи та насіння
  • Джерела клітковини (як висівки, овес, ягоди та баклажани)
  • Фітостероли
  • Джерела мононенасичених жирів (оливкова олія, авокадо тощо)
  • Джерела з високим вмістом насичених жирів і холестерину (як цільножирні молочні продукти, червоне та оброблене м’ясо).

   Кожен компонент оцінили від 1 (найменш прихильний) до 5 (найбільш прихильний), причому вищий бал вказує на більше споживання.

  Науковці досліджували зв’язок портфоліо-дієтичного показника із загальною кількістю серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця та інсульту в трьох когортах, а також зв’язки з рівнями ліпідів у плазмі та біомаркерами запалення в субпопуляції когорт.

   Протягом 30 років спостереження було зареєстровано 16 917 випадків серцево-судинних захворювань, у тому числі 10 666 випадків ішемічної хвороби серця та 6 473 інсульту.

   У зведеному аналізі трьох когорт скоригований коефіцієнт ризику для серцево-судинних захворювань у порівнянні найвищого з найнижчим квінтилем портфоліо-дієтичного показника становив 0,86 (95% ДІ, 0,81–0,92; P для тенденції < 0,001).

   Крім того, порівнюючи крайні квінтилі, об’єднаний коефіцієнт ризику для ішемічної хвороби серця становив 0,86 (95% ДІ, 0,80–0,93; P для тенденції = 0,0001), а для інсульту – 0,86 (95% ДІ 0,78–0,95; P для тенденції = 0,0003).

   Таким чином, вчергове продемонстровано достовірне зменшення серцево-судинного ризику завдяки дотриманню дієти Портфоліо. Вищий портфоліо-дієтичний показник також був пов’язаний з більш сприятливим ліпідним профілем і нижчими рівнями запалення.

   На думку авторів, це дослідження надає додаткові докази на підтримку використання режиму харчування рослинного походження Портфоліо для зниження ризику серцево-судинних захворювань, яке узгоджується з рекомендаціями Американської кардіологічної асоціації щодо заохочення споживання цільного зерна, фруктів і овочів, рослинних білків, мінімально оброблених харчових продуктів та ненасичених рослинних олій.

   Обмеженнями у цьому дослідженні є те, що воно було спостережним, а також те, що дані надавали самі учасники, які могли їх спотворити. Споживання деяких рекомендованих продуктів було низьким навіть у вищих квінтилях, тому зв’язок із ризиком серцево-судинних захворювань може бути недооцінений. Інформація про кілька ключових дієтичних продуктів Портфоліо, зокрема ячмінь, була недоступна, що потенційно призвело до недооцінки споживання, що також послаблює результати.

Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії




 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook