April 20, 2025
Вже другій рік поспіль здобувачі освітніх програм «Готельно-ресторанний бізнес» та «Туризм» опановують дисципліну «Стартап менеджмент». Студенти з цікавістю відносяться до нового матеріалу і наполегливо втілюють власні ідеї по створенню стартапів. Атестація отриманих здобувачами знань здійснюється у формі публічного захисту розроблених стартап-проектів.
Багато робіт є цікавими та оригінальними. Найкращі ідеї втілені у проектах, а також стартапи розроблені здобувачами під керівництвом доцента СТРЕТОВИЧА О. А., за рішенням комісії, були направлені для участі у другому турі Міжнародного конкурсу стартапів «TourSystemUkrChallenge». На конкурс, який проходив на базі Державного торговельно-економічного університету, надійшло 85 стартап-проектів з 22 закладів вищої освіти для участі у фіналі за напрямами: «Start-up. Tour», «Start-up. Hospitality», «Start-up. Restaurant».
До складу конкурсних комісій увійшли вітчизняні та закордонні експерти, які розглядали та оцінювали подані на конкурс бізнес-стартапи за визначеними напрямами: ФЕДОРЯК Р. М., канд. екон. наук, доц., викладач кафедри будівництва та екологічних наук Університету прикладних наук Західної Норвегії, Норвегія; ФІЛОНЕНКО Н. С., менеджер фронт-офісу готелю «Hilton Kyiv»; МІЩЕНКО О. М., керівник міжнародного проєкту Hotel Matrix; Ян БРЕЦКО, директор Академії професійної освіти «Меркур», Словачина; БОЙКО О. В., заступник генерального директора ТОВ «Тревел Профешнл Груп»; ДВОРСЬКА І. В., генеральний директор ТОВ «TRAVEL HUB»; ЧЕРНЕГА О. М., в.о. начальника управління комерційно-інтеграційного розвитку проєктів КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» ВО КМР (КМДА); ГОЛИНСЬКИЙ Т. Б., генеральний директор туристичного оператора ТОВ «Етнотур»; ЛАНСЬКА В. Д., керівник департаменту кондитерського та хлібобулочного виробництва ТОВ «КПІ ПРО»; САБІРОВ О. В., головний технолог ТОВ «Mamamia»; КОСЯЧЕНКО А. В., керуюча закладом харчування «Hot Doggy Dog».
Два проекти наших студентів, за результатами публічного захисту стартапів у ІІ турі конкурсу, отримали переможні місця у різних номінаціях та нагороджені:
— дипломами ІІ ступеня: НЕЧИПОРЕНКО Дар’я, ДОНЕЦЬ Вікторія та КРАВЧЕНКО Тетяна (здобувачі освітнього ступеня «бакалавр» освітньої програми «Готельно-ресторанна справа») — за проєкт, що передбачає розробку мобільного додатку для автоматичного розрахунку харчової цінності та калорійності страв у ресторанах, «SmartBite».

— дипломами ІІІ ступеня: ПОГОРЛЕЦЬКИЙ Денис, ПОПОВИЧ Олег та КАРПУК Андрій (здобувачі освітнього ступеня «бакалавр» освітньої програми «Готельно-ресторанна справа») — за проект створення унікального простору, де туристи зможуть вивчати і відчувати місцеву культуру через інтерактивні майстер класи та культурні заходи «Етно-Лабораторія».
Інші студенти кафедри, які приймали участь у конкурсі отримали сертифікати. Це:
здобувачі освітнього ступеня «магістр» освітньої програми «Міжнародний туристичний бізнес» МАКОВСЬКА Тетяна та МАХОВКА Борис;
здобувачі освітнього ступеня «бакалавр» освітньої програми «Туризм і рекреація» БОРЩЕВСЬКИЙ Ілля, ЄРМОЛАЄВА Катерина та ШЕЛЕСТЮК Ангеліна;
здобувачі освітнього ступеня «бакалавр» освітньої програми «Готельно-ресторанна справа») ЗАДОРОЖНА Дар’я, КОРОБЕЙНІКОВА Катерина, ПОТАПОВ Максим та ТОНКОНОЖЕНКО Артем.
Здобувачі, які вперше вивчали курс «Стартап менеджмент», а також «Інновації в туристичному та готельно-ресторанному бізнесі», одним із результатів яких, стала розробка власних стартап-проектів, продемонстрували виняткові навички та творчий підхід, що дозволило їм стати призерами Міжнародного конкурсу.
Успіх студентів є яскравим прикладом того, як знання та вміння, отримані в університеті, а також належна мотивація можуть бути використані для досягнення великих цілей.
Кафедра пропонує іншим студентам відкрити для себе захоплюючу дисципліну «Стартап менеджмент» та використовувати її потенціал для розвитку власних ідей і проектів.
Вітаємо переможців і бажаємо подальшої реалізації стартап-проектів!
Олександр Стретович,
доцент кафедри готельно-ресторанної
справи та туризму