Бджолиний хліб

April 11, 2025

     Бджолиний хліб (пергу) бджоли готують з пилку рослин. Цей найскладніший продукт бджільництва містить в собі програму розвитку організму бджоли. До цієї програми входить специфічна інформація, необхідна для реалізації закладеної в геномі комахи програми побудови всіх органів і систем її організму. Ось чому спроби заміни бджолиного хліба на ідентичні за білковим складом продукти не давали позитивних результатів і закінчувалися тим, що бджоли гинули. Штучно синтезувати пергу, на жаль, ще не вдалось жодній лабораторії світу.

    Процес приготування бджолиного хліба полягає в наступному: зібраний з квіток рослин пилок бджоли приносять у вулик, закладають в чарунки стільників, де він проходить процес бродіння та ферментації. В цей період пилок збагачується вітаміном Е й іншими біологічно-активними речовинами.

       Висока біологічна й енергетична цінність ферментованого пилку в значній мірі зумовлена перебігом процесів молочнокислого бродіння. Завдяки такому бродінню відбувається збагачення суміші вітамінами і молочнокислими бактеріями. Отриманий (істотно відмінний за своїм складом, фізико-хімічними і біологічними властивостями від пилку) продукт, називається пергою.

    Запаси перги залежать від сили сім’ї, наявності пилконосів і кліматичних умов (у спекотні дні бджоли не роблять великих запасів перги).

      Безпосередньо перед годуванням личинок відбувається процес активізації перги. Його суть полягає у наданні перзі програми побудови структур майбутньої дорослої особини — бджоли, трутня, матки. Програмування перги здійснюється завдяки невідомим науці біологічно-активним речовинам слини, якою бджоли скріплюють верхній шар ущільненого пилку. Личинки починають вживати пергу з 3-5-и денного віку. За три наступних дні їх маса зростає в 150 разів! Окрім маточного молочка, інших продуктів з такою високою біологічною активністю вченими не знайдено.

    До складу перги входить багато калію (40%), магнію (25%), заліза (17%), кальцію (17%), велика кількість вітамінів (в 100 г продукту): А – 120 мг, С – 200-300 мг, Р – 60-100 мг, Е – 200-300 мг, В1 – 0,4-1,5 мг%, В2 – 0,54-1,9 мг%, В6 – 0,5-0,9 мг%, Р – 60 мг%, А – 50 мг%, Е – 170 мг%, D – 0,2-0,6 мг%, повноцінні білки, вуглеводи, інші речовини, необхідні для побудови тканин і органів організму дорослої бджоли. З допомогою перги лікується анемія, серцева недостатність, порушення мозкового кровообігу, інфаркти, інсульти, гепатити, захворювання шлунково-кишкового тракту, кісткової системи тощо.

      Вживання перги сприяє відновленню кальцієвого обміну в кістковій системі, нормалізує склад крові, підвищує реактивність імунної системи, сприяє знищенню вірусів і патогенних мікроорганізмів, які розмножуються в хрящових прошарках суглобів. Високу ефективність бджолиного хліба при лікуванні захворювань серця вчені пояснюють наявністю в продукті великої кількості органічного калію, який є обов’язковим чинником нормальної роботи міокарду, оптимального перебігу процесів обміну речовин і енергії, виведення з організму токсинів. Бджолиний хліб необхідно розсмоктувати в ротовій порожнині до повного переходу його лікувальних компонентів у кров і лімфу.

      Добова доза бджолиного хліба для дорослих – 2-4 г, для дітей – 1-2 г. Кількість вживань – 2-3 рази впродовж дня.

   Вже через декілька днів після вживання перги нормалізується тонус кровоносних судин, покращується мозковий кровообіг, відновлюється мікрофлора кишківника. 

Володимир Менделевич,
студент 1 групи 2 курсу СТН, факультет ТВБ

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook