НАВЧАЛЬНА ПРАКТИКА З МІКРОБІОЛОГІЇ

9 July 2015, 11:41
На сьогодні побудова наукових досліджень стає пріоритетним і стратегічним напрямом державного розвитку багатьох країн. Так, обсяг інноваційних мікробних і біотехнологічних розробок та інвестицій, пов'язаних із сільським господарством в ЄС у 2010 році перевищив 2 трлн. євро. За прогнозом ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку) у 2030 р. на частку науково-інноваційних розробок припадатиме близько 3% ВВП розвинених країн та істотно більше – країн, що розвиваються. Проблеми, які вирішуються за допомогою сільськогосподарської мікробіології та біотехнології – це забезпечення населення високоякісними продуктами харчування, запобігання деградації та відновлення екологічної ситуації агроекосистем, відновлення втрат мінеральних ресурсів для аграрного виробництва за рахунок використання поновлюваних біоресурсів, тощо. Динамічний розвиток сільськогосподарської мікробіології пов'язаний зі стрімким прогресом біологічних наук, біотехнології і ряду суміжних областей. Євросоюз, США, Китай, Індія і ряд інших країн визначили вищевказаний напрямок в якості стратегічного пріоритету свого розвитку на найближчі десятиліття. У цих країнах створені спеціальні програми підтримки, проводиться цілеспрямована державна політика. Україна не повинна відставати від світових лідерів, як за масштабами, так і темпами її розвитку. На частку України припадає менше 1% світового біотехнологічного виробництва, більше половини потреби країни в фізіологічно необхідних для людини біопродуктах задовольняється за рахунок імпорту. Водночас наша держава має всі можливості для успішного розвитку найважливіших напрямів сільськогосподарської мікробіології та біотехнології, в першу чергу, пов'язаних з виробництвом і переробкою біоресурсів.
На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології Національного університету біоресурсів і природокористування України ведеться активна робота в даному напрямку.
У зв'язку з наявністю в програмі навчання студентів факультету захисту рослин, біотехнологій та екології напряму підготовки: 6.051401 – «Біотехнологія» дисципліни «Загальна мікробіологія і вірусологія (мікробіологія)» деканатом факультету захисту рослин, біотехнологій та екології було передбачено навчальну практику з мікробіології тривалістю 6 днів.
 
 
Навчальну практику з мікробіології проходять студенти 2-го курсу, напряму підготовки: 6.051401 – «Біотехнологія», з 06.07 по 11.07 2015 року.
Базою проведення практики є навчальний корпус № 4 факультету, навчальна лабораторія біології мікроорганізмів, Інститут садівництва НААН, Інститут мікробіології та вірусології ім. Д. К. Заболотного.
Всього приймало участь 47 студентів. План та програма навчальної практики розроблена д. с.–г. н., Патикою М. В., д. б. н., Кошевським І. І., к. с.–г. н. Феделеш-Гладинець М. І. спільно з деканатом факультету захистку рослин, біотехнологій та екології.
 
Навчальна практика студентів з мікробіології є продовженням начального процесу у виробничих умовах. У період практики студенти розширюють та поглиблюють отримані теоретичні знання у виробничих умовах, здобувають практичні навики при дослідженні кількісної та якісної структури мікробних комплексів, біологічних, морфолого-культуральних властивостей мікроорганізмів, впливу хімічних та біологічних агентів на формування ефективного бобово-ризобіального симбіозу в кореневій системі зернобобових культур, ендофітної мікоризи озимої пшениці, підготовкці фіксованих біологічних препаратів.
 
 
 
 
Таким чином, комплексний розвиток майбутнього науковця-аграрника реально включає в себе теоретичні й практичні знання з мікробіології і біотехнології. Саме на основі цього нового наукового напряму, який останнім часом отримав значний розвиток у розвинених країнах світу, можливо ефективно вирішувати комплексні проблеми, пов'язані з інтенсивним і екологічно-безпечним виробництвом і переробкою біоресурсів, а також з масштабним застосуванням біотехнологічних розробок.
Інформацію підготували:
– кандидат сільськогосподарських наук, доцент, Феделеш-Гладинець М. І.
– лаборант кафедри, Колодяжний О. Ю.
 

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook