XI Міжнародна науково-практична конференція «Успішне садівництво, овочівництво і переробка: технології та інновації. Зерняткові. Соки. Переробка»
XI Міжнародна науково-практична конференція «Успішне садівництво, овочівництво і переробка: технології та інновації. Зерняткові. Соки. Переробка»
14 December 2024, 10:23
XI Міжнародна науково-практична конференція «Успішне садівництво, овочівництво і переробка: технології та інновації. Зерняткові. Соки. Переробка»
З якими викликами довелося зіткнутися виробникам плодоовочевої продукції у 2024 році, які фактори вплинули на врожай та його рентабельність, яких заходів потрібно вживати аграріям у сучасних умовах і на яку допомогу сподіватися – ці та інші теми стали головними під час роботи дискусійної панелі «Садівничий та овочевий сезон– 2024: очікування і реальність. Проблеми галузі та шляхи їхнього вирішення» на XI Міжнародній науково-практична конференції «Успішне садівництво, овочівництво і переробка: технології та інновації. Зерняткові. Соки. Переробка», яку організувала медіагрупа «Технології та Інновації».
Перспективи українського овочівництва та садівницта
Попри всі ці негаразди українські виробники аграрної продукції будують плани на майбутнє, шукають оптимальні та прибуткові напрями для розвитку. Серед найперспективніших на сьогодні – це розвиток переробки.
Виконавчий директор Української Асоціації виробників картоплі Ольга Самойліченко вважає, що саме розвиток переробної промисловості стане рушійної силою для галузі, яка допоможе вийти на планове виробництво, стабільні ціни і забезпечить ефективну роботу виробників.
Більше того, зараз виробники почали активно займатися доробкою картоплі. А отже споживачі матимуть змогу купувати її митою, фасованою і з маркуванням, для якого типу приготування вона краще підходить.
-Доробка і переробка – це гарантія стабільного розвитку галузі, – резюмувала Ольга Самойліченко.
Попри те, що загалом нині плодоовочевий ринок нестабільний і непрогнозований, від виробників у першу чергу залежить побудова планового виробництва і встановлення стабільних цін продукцію, – вважає Іван Ярмолюк, голова ФГ «Відродження».
-Нам потрібно згуртуватися і планове вести своє виробництво, це дозволить попередити перевиробництво певного виду продукції, від чого у кінцвевому результаті всі виграють, – поділився своїми думками Іван Ярмолюк.
Ідею плановості виробництва підтримав, менеджер проєктів зберігання та переробки зернових та олійних культур, Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) Сергій Остапець. Саме він цього разу модерував дискусійну панель на XI Міжнародній науково-практична конференції «Успішне садівництво, овочівництво і переробка: технології та інновації. Зерняткові. Соки. Переробка». Він зауважив, що нерідко виробники, зважаючи на великий попит на певні культури в поточному році, активно починають їх вирощувати у наступного, у результаті чого перенасичують та обвалюють ринок і самі ж зазнають збитків.
-Якщо господарство вирішило займатися вирощуванням певної культури, то потрібно і розвиватися саме в цьому напрямі. Зрозуміло, що не кожен рік буде надприбутковим, але розвиток планового виробництва дозволить сформувати стабільний ринок, – зауважив Сергій Остапець.
А для тих, хто зараз у пошуках перспективного напряму для розвитку чи започаткування нової справи у садівництві голова ФГ «Відродження» радить звернути увагу на вирощування кісточкових. На його думку, на сьогодні цей ринок в Україні вільний і вікно можливостей тут на 5-10 років.
– Ми втратили ті сади, які потрапили в тимчасову окупацію чи постраждали в наслідок воєнних дій. Тому на сьогодні у нас немає промислових площ персиків, абрикос, слив, трохи є садів черешень, – розповів Іван Ярмолюк.
Він також зауважив, що цей напрям варто звернути увагу і через те, що зараз в Україні працюють грантові програми на підтримку створення або розвитку садівництва.
Не надто оптимістичними здаються прогнози щодо збільшення кількості кваліфікованих працівників у господарства, які займаються вирощуванням овочів, ягід чи садівництвом, після виступу завідувача кафедри садівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України Бориса Мазура. Адже реформа освіти, торкнулася також і вишів, які займаються підготовкою фахівців для галузі. І, на жаль, з 35 вузьких спеціальностей, яких готували для роботи в ягідництві, садівництві, виноградарстві, овочівництві, залишаться лише 21. Таке об’єднання, ймовірно теж принесе певні проблеми через брак вузьких фахівців на ринку праці.
Грантова підтримка сільгоспвиробників
Про грантові проекти, які сьогодні доступні виробникам та переробникам сільськогосподарської продукції, більше розповів менеджер проєктів зберігання та переробки зернових та олійних культур, Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) Сергій Остапець.
Зокрема, наголосив, що в Україні діють спеціальні програми для підтримки переробників. Країна стикнулася з тим, що найбільші переробні господарства, які знаходилися у Миколаївській, Херсонській Запорізькій областях, потрапили в тимчасову окупацію або постраждали від воєнних дій. Деякі переробники переїхали в інші регіони, однак потрібен час, щоб вони відновили свою роботу у довоєнних масштабах. Тому нині в і Україну постачається багато імпортної продукції овочівництва та садівництва.
Однак переробка в країні повинна розвиватися, адже всі ресурси для цього є, навіть з перспективою з виходу на експортний ринок. Тому USAID АГРО запустила програму по підтримці вітчизняних переробників. Звісно, що її учасники повинні відповідати певним критеріям. Детальніше про цю програму та інші, які реалізовуються в Україні, можна дізнатися на сторінці USAID АГРО у соцмережі (https://www.facebook.com/usaid.agro ) та на офіційному сайті (https://www.usaid.gov/ ).
за матеріалами журналу «Садівництво»