Інтерактивна екскурсія студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК на Голосіївську пасіку НУБіП України
«Мед та лікарські рослини – продукти вічності,
краси та молодості, але зовсім мало ми знали
про їхні цілющі властивості до знайомства
з «Голосіївською навчально-дослідною пасікою»
та «Музеєм лікарських рослин»
з впевненістю кажуть студенти факультету
харчових технологій та управління якістю продукції АПК.
Впродовж знайомства з матеріально-технічною базою Національного університету біоресурсів і природокористування України студенти 1-го курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК побували на «Голосіївській навчально-дослідній пасіці» та в «Музеї лікарських рослин», які знаходяться на території кафедри бджільництва факультету тваринництва та водних біоресурсів. Місце розташування цих об’єктів просто заворожує своєю красою та надихає на нові звершення. Екскурсія видалася дуже цікавою і захоплюючою, першокурсники уважно слухали завідувача кафедри професора Миколу Повознікова, який розповідав про історію створення кафедри та лабораторій, які входять у її структуру.
Завітавши до них студенти мали можливість на власні очі побачити весь необхідний матеріал для найефективніших виробничих процесів, який представлений у теоретичному вигляді на стендах та у практичному, а саме в обладнанні, яке необхідне для виготовлення продуктів бджільництва. Згодом студентів радо зустрів доцент кафедри Ігор Головецький та розповів багато цікавої інформації про розведення бджіл та отримання від них меду, який є цінним дієтичним продуктом, а також поділився всіма секретами, завдяки яким можна визначити якість меду купуючи його на ринку.
Поповнивши свій багаж знань про бджільництво студенти відвідали «Музей лікарських рослин». Вони уважно роздивлялися його експозиції, дізналися про правила збору лікарських рослин та їх цілющі властивості, а також як частину здорового харчування. Ознайомились із колекцією музею, в яку входять: гербарії, пучечки засушених різноманітних трав, насіння, плоди та ягоди лікарських рослин, які являються важливою складовою традиційної медицини та мають велике значення для людини з давніх часів. Деякі рослини використовуються в кулінарії як добавки до страв та приправи, що додають їм цінні поживні речовини та смак, вся ця природна колекція, створює неймовірний аромат, який панує в приміщенні.
По завершенню екскурсії співробітники кафедри влаштували студентам справжню чайну церемонію із трав’яних чаїв, на якій вони з радістю дегустували мед різних сортів. Щиро дякуємо за теплу і повчальну зустріч, завдяки якій першокурсники вкотре переконалися, що матеріально-технічна база нашого університету дуже багата і різнобічна, що надає можливість готувати висококваліфікованих фахівців в різних галузях.
Інна Стецюк,
асистент кафедри