Студенти 3 курсу ОС «Бакалавр» спеціальності «Економіка» успішно захистили звіти з навчальної практики з навчальної дисципліни «Планування, стратегія та контроль на підприємстві»

10 June 2024, 14:12
   Завданням навчальної практики з навчальної дисципліни «Планування, стратегія та контроль на підприємстві» є набуття практичних навичок із розроблення перспективних, поточних та оперативних планів діяльності підприємства, обґрунтовування доцільності впровадження проєктів з розвитку підприємства. Для розробки інвестиційних проєктів були створені робочі групи, які працювали протягом періоду практики. Проєкти представляли керівники груп.
   Стратегією розвитку агропромислового комплексу України передбачено, що Україна до 2032 року має стати глобальним постачальником продуктів харчування для понад 600 млн людей на планеті, стане найбільший постачальником харчових продуктів в мережі ЄС. Планом відтворення агропромислового комплексу передбачено значне зростання обсягів переробки сільськогосподарської продукції. Ця проблема була в центрі уваги ряду проєктів. Так, наприклад, Аліною Гончарук та Іванною Лубянецькою був представлений проєкт з виробництва борошна в ТОВ «Світанок».
   Розрахунки засвідчили, що підприємство через 3 роки зможе повністю окупити всі витрати на встановлення технологічного обладнання з виробництва борошна і отримувати високі прибутки.
   В свою чергу, Аліна Глімбоцька та Денис Павленко здійснювали оцінку привабливості інвестиційних проєктів з придбання нового технологічного обладнання ТОВ «Укртехнофудз» для виробництва кондитерських виробів з метою збільшення обсягу виробництва та асортименту продукції, покращення якості та конкурентоспроможності продукції, зниження собівартості та збільшення прибутковості продукції, впровадження нових технологій та інновацій, розширення ринків збуту та експортних можливостей.
   Проведений аналіз інтегральних показників економічної ефективності інвестицій й чутливості проєктів дозволив зробити висновок про те, що розглянутий інвестиційний план по закупівлі обладнання ТОВ «Укртехнофудз» для виробництва кондитерських виробів є досить привабливим для інвестора і його варто рекомендувати для прийняття й подальшого застосування на практиці з метою одержання доходу.
    Проєкт з обгрунтування придбання технологічного обладнання ТОВ «Укртехнофудз» для виробництва хібобулочних виробів розробили Андрій Машевський та Ігор Нощенко.
     У результаті проведених розрахунків щодо інвестиційного проекту було ухвалене рішення про його економічну ефективність. Внутрішня ставка дохідності склала 44,2%, а індекс дохідності дисконтованих інвестицій – 1,6. Даний проект може бути рекомендований до реалізації.
     Тетяна Стешенко презентувала інвестиційний проєкт з виробництва м’ясних напівфабрикатів.
    Аналіз інтегральних показників економічної ефективності інвестицій й чутливості проєкту засвідчив про привабливість даного проєкту. Термін окупності інвестицій після впровадження лінії з виробництва м’ясних напівфабрикатів на повну потужність за розрахунками складе менше 4 років.
   З аналогічною метою Карина Драчинська провела оцінку привабливості інвестиційного проєкту з придбання нового обладнання для виробництва йогурту. Термін окупності інвестицій в проєкт склав 4,5 років.
    Не менш цікавим був проєкт Дар’ї Комочкіної та її команди з виробництва розплавленої тканини, яка в основному використовується як: 1) фільтруючий матеріал; 2) медичні та медичні матеріали; 3) матеріали з охорони навколишнього середовища; 4) матеріали одягу тощо.

    Проведений аналіз інтегральних показників економічної ефективності й чутливості інвестицій дозволив зробити висновок про те, що розглянутий інвестиційний план по закупівлі обладнання для виробництва розплавленої тканини є дуже привабливим для інвестора і його варто рекомендувати для прийняття й подальшого застосування на практиці для одержання доходу.
    Владислава Гура провела розрахунки з доцільності придбання технологічного обладнання для вироблення гантелей набірного типу.
     Результати розрахунків засвідчили, що даний проект є перспективним і прибутковим. Внутрішня норма дохідності інвестицій проєкту склала 60,7 %, і при нарощуванні виробничих потужностей матиме змогу повністю окупити всі витрати на встановлення технологічного обладнання за 2,5 роки.
    Представлені студентами інвестиційні проєкти були актуальними, з детальними розрахунками потреби в інвестиційних ресурсах і прогнозних показників ефективності інвестицій (чистої теперішньої вартості, внутрішньої норми доходності, рентабельності інвестицій і терміну окупності) та аналізу чутливості проєкту.
    Мета навчальної практики з планування, стратегії та контролю на підприємстві по закріпленню студентами системи теоретичних знань та набуття практичних навичок планування діяльності підприємства й обґрунтовування доцільності впровадження проєктів з розвитку підприємства досягнута.
     Розроблення і представлення інвестиційних проєктів дало можливість студентам: 1) застосовувати набуті теоретичні знання для розв’язання практичних завдань та змістовно інтерпретувати отримані результати; 2) ідентифікувати джерела та розуміти методологію визначення і методи отримання соціально-економічних даних, збирати та аналізувати необхідну інформацію; 3) розраховувати економічні та соціальні показники; 4) визначати та планувати можливості особистого професійного розвитку; 5) показувати навички самостійної роботи, демонструвати критичне, креативне, самокритичне мислення.

Іван Коновал,
доцент кафедри організації підприємництва
та біржової діяльності
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook