Секційні засідання конференції «Теоретичні та прикладні аспекти розробки комп’ютерних систем 2024»

April 28, 2024
Київ. Кафедра комп'ютерних наук НУБіП України

Спільне засідання секцій «Теоретичні аспекти в галузі інформаційних технологій» та «Технології розробки програмного забезпечення та інформаційних управляючих систем» в рамках конференції «ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ 2024»

Щорічно на факультеті інформаційних технологій наприкінці квітня проходить Всеукраїнська конференція «Теоретичні та прикладні аспекти розробки комп’ютерних систем», яка започаткована кафедрою комп’ютерних наук у 2018 році. У цьому році кафедра керувала двома секціями – «Теоретичні аспекти в галузі інформаційних технологій» (керівник Голуб Б.Л.) та «Технології розробки програмного забезпечення та інформаційних управляючих систем» (керівник Кириченко В.В.). Традиційно було проведено спільне засідання цих секцій. У розрізі першої секції були представлені роботи аспірантів та магістрів кафедри. Аспірант Качмарський Олекса ознайомив слухачів з теоретичними засадами своєї дисертаційної роботи, а саме з роллю нейронних мереж у визначенні зрілості сільськогосподарських культур. Ним були продемонстровані різні варіанти згорткових нейронних мереж, проаналізовані результати використання таких мереж для різних задач.

Магістри підготували свої презентації англійською мовою. Основними аспектами їхніх досліджень були технології OLAP і Data Mining. Дослідження проводились для різних предметних областей: моніторинг якості води (Скорик Максим, магістр спеціальності «Комп’ютерні науки»), система підтримки прийняття рішень для собачого притулку (Кіщук Олексій, магістр спеціальності «Інженерія програмного забезпечення»), експертна система для часникового господарства (Хамуда Мар’яна, магістр спеціальності «Комп’ютерні науки»).

Продемонстровані результати були отримані магістрами на великих об’ємах реальних даних – саме це є надзвичайно важливим при використанні технологій OLAP I Data Mining.

Представниками секції «Технології розробки програмного забезпечення та інформаційних управляючих систем» були студенти 4-го курсу спеціальностей «Комп’ютерні науки» та «Інженерія програмного забезпечення». Ними були представлені отримані результати в ході розробки бакалаврської кваліфікаційної роботи.

Студенти спеціальності «Комп’ютерні науки» у переважній більшості демонстрували роботи, що ґрунтуються на методах штучного інтелекту: «Експертна система для підбору наукового персоналу» (Гриньов Ерік), «Розгортання інформаційної системи на основі штучного інтелекту для прогнозування криптовалютного ринку» (Буєвич Дмитро), «Інтелектуальна система розпізнавання номерів автомобілів» (Третяк Анастасія), «Інформаційна система дистанційного голосування» (Карпов Олексій).

Студентами спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» були представлені дві роботи з різних напрямків. Кармазіна Наталія продемонструвала свою розробку на тему «Програмне забезпечення навчальної платформи з методами CSS верстки сторінок», а Денисенко Сергій – на тему «Програмне забезпечення системи управління роботом для виконання поставлених завдань».

Після кожної доповіді присутні на засідання задавали питання, розгортались дискусії. На секції було чимало студентів і викладачів. Але саме студенти мали можливість прийняти участь у голосуванні за кращі доповіді. Організаторам конференції важливо було саме почути оцінку студентів. Отже, ми отримали такі результати.

Секція «Теоретичні аспекти в галузі інформаційних технологій»:
1 місце: Кищук Олексій, Скорик Максим
2 місце: Хамуда Мар’яна
3 місце: Качмарський Олекса

Секція «Технології розробки програмного забезпечення та інформаційних управляючих систем»:
1 місце: Буєвич Дмитро, Денисенко Сергій
2 місце: Кармазіна Наталія
3 місце: Гриньов Ерік, Третяк Анастасія
Але для нас, організаторів конференції, усі переможці, усі на першому місці!

Голуб Б.Л., Кириченко В.В.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook