Набуття професійних навиків магістрами спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» освітніх програм «Захист рослин» та «Карантин рослин»

March 30, 2024

  28 березня на кафедрі ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин в рамках вивчення дисциплін «Знезараження об’єктів регулювання», «Фітосанітарна документація та стандартизація» та «Біобезпека та безпека праці у захисті та карантині рослин» відбулась гостьова лекція для магістрів 1 року навчання освітніх програм «Захист рослин» та «Карантин рослин».


  Гавлінський Петро Пантелійович – представник фірми ТОВ «Спецтехнологія України», науковий співробітник ННІ післядипломної освіти НУХТ зацікавив студентів важливими питаннями знезараження сільськогосподарської продукції від шкідників запасів. Знезараження проводиться препаратами, які належать до I класу небезпеки, тобто є високотоксичними, таким чином, згідно виразу Петра Пантелійовича: «У нас в руках тиха зброя». На сьогоднішній день існує 14 високотоксичних препаратів на основі фосфіду алюмінію і 2 препарати на основі фосфіду магнію. Лектор звернув увагу студентів на необхідності дотримання регламентів при газації в приміщеннях, особливо на вимогах герметичності. Було наголошено, що в приміщенні, де за технічними умовами не можливо забезпечити герметичність, знезараження категорично забороняється.


  Студенти з цікавістю розглянули приклади схем розрахунків внесення фуміганта в зерно за допомогою зонда та інструкції по техніці безпеки при проведенні таких робіт. Магістри також довідались про важливість регламентів дегазації, яку проводять до відсутності характерного запаху та показників індикаторної трубки менше 0,1 мг/м3 .
  Питання охорони праці є необхідними і неймовірно важливими під час проведення фумігаційних робіт. Перед зачисленням на роботу до фумігаційних загонів, працівники обов’язково мають пройти медичний догляд; а під час роботи застосовувати засоби індивідуального захисту. Цікаво було дізнатись, що безперервне находження робітників у робочій зоні не повинно перевищувати 30 хвилин.

 


  Студенти дізнались, які основні параметри контролю зерна та показники ступеня зараженості шкідниками запасів включає процес постійного спостереження та інструментального вимірювання концентрації фуміганта в середині фумігованих об’єктів, тобто процес моніторингу. Студенти з цікавістю розглянули види знезараження сільськогосподарської продукції.


  Лекція була цінною враховуючи, що майбутні фахівці мають вміти планувати та управляти науково-технічними та виробничими проектами із захисту та карантину рослин; обґрунтовано застосовувати фітосанітарні заходи захисту до об’єктів сільськогосподарського виробництва.
  Питання, що задавали студенти, вказували на високий рівень їх спеціальної підготовки. Наприкінці зустрічі Петро Пантилійович прочитав студентам свої вірші. Гостьова лекція пройшла дуже якісно і цікаво для всіх учасників.

 

Оксана Сикало, заступник декана ФЗРБтаЕ,
доцент кафедри ентомології,
інтегрованого захисту та карантину рослин
Ольга Дмитрієва доцент кафедри ентомології,
інтегрованого захисту та карантину рослин

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook