Тиждень економічних дисциплін у ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України»

March 22, 2024

 

З 18 по 22 березня 2024 року у ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України» відбувся тиждень циклової комісії спеціальних економічних дисциплін, організований  викладачами та здобувачами освіти економічних спеціальностей. Захід провели у рамках Всесвітнього тижня грошей (Global Money Week) та був приурочений до трьох важливих подій: 65-річчя заснування Бережанського технікуму механізації сільського господарства, 10-річчя фахового коледжу та 126-річчя НУБіП України.

13

Розпочався тиждень з круглого столу «Бухгалтерський облік: ретроспектива та сучасність», який пройшов під  гаслом «Історичну хроніку пише той, кого цікавить сучасне» (Йоганн-Вольфганг фон Гете). Зі вступним словом до учасників круглого столу звернулась викладачка Валентина РУДНИК, яка наголосила на тому, що дослідження сучасного стану будь-якої науки неможливе без осмислення її історичного розвитку. Тому вивчення основних етапів розвитку обліку є необхідним і вкрай важливим для майбутніх фахівців-обліковців з точки зору правильної оцінки його сьогоднішнього стану і можливих напрямків подальшої еволюції. Учасники засідання провели ґрунтовні дослідження історії розвитку бухгалтерського обліку, результати яких були представлені у доповідях із презентаціями. У ході дискусії обговорювали цікаві факти про виникнення та розвиток бухгалтерського обліку.

1516

Цікаво та змістовно у групі Ек-31 пройшла гостьова лекція–тренінг, яку організувала Ірина ПАЛІНСЬКА, на тему «Комунікація в  побудові команд» з топменеджером пекарні «Такк» Галиною БІРАК. На початку заходу тренерка звернула увагу на  особливості командної комунікації та специфіці цього процесу, пояснила, що таке команда та важливість ефективної комунікації для досягнення командного успіху. Вона також поділилась цікавими прикладами з життя, що зробило тему лекції більш доступною. Наприкінці тренінгу лекторка відповіла на запитання щодо взаєморозуміння, мінімізування конфліктів. Такого формату зустрічі є важливими для розвитку індивідуальних управлінських навичок та навичок спілкування майбутніх фахівців. Здобувачі освіти отримали не лише теоретичні знання, а й конкретні інструменти для покращення комунікації в побудові команд.

17

19 березня геніальній поетесі Ліні КОСТЕНКО виповнилося 94 роки. З цієї нагоди викладачка Ірина ТЕРНОВА провела патріотично-літературну годину «Сподіваюсь бути почутою…». Ведучі заходу Мар’яна СУЛІМОВА (гр. Ек-21) та Артур СЄДАНОВ (гр. К-21) ознайомили присутніх з сторінками життя письменниці та поетеси, її впливом на нашу літературу, згадали та проаналізували найвизначніші сторінки її життя, місце і роль Ліни КОСТЕНКО у культурі України та торкнулися жахливих сторінок сьогодення. Попри всі жахіття руйнування, поетеса дає нам надію і впевненість  у нашій перемозі.

34

Випускники фахового коледжу є нашим найбільшим надбанням та гордістю,  адже підготовка успішних фахівців – це пріоритет роботи всього колективу. З метою заохочення до подальшого навчання в НУБіП України викладачка Уляна БУРДАШ для здобувачів освіти груп ЕкП-11 і ОФ-31 організувала гостьову лекцію-дискусію на тему: «Сучасні вимоги ринку праці та управління персоналом» з керівником проєктів управління бізнес-процесами в АТ «Укрпошта» Світланою КУЗЬМЕНКО, яка є випускницею нашого коледжу 2007 року (а тоді ще підрозділу підготовки молодших спеціалістів БАТІ), продовжила навчання  у НУБіП України за спеціальністю «Економіка підприємства», розпочала свою кар’єру у ПАТ «Банк Форвард»,  а на даний час працює в АТ «Укрпошта». Метою заходу було ознайомлення та поширення інформації про шляхи успішного професійного зростання випускників нашого коледжу і базового університету. Зустрітися із випускницею, яка має вже чималий досвід роботи, для здобувачів освіти було надзвичайно корисно та цікаво. Гостя поділилась зі студентами досвідом своєї професійної діяльності, особливостями роботи у цій сфері, відмітила актуальність даного фаху на ринку праці. Розмова надихнула студентів на подальше навчання.

1112

20 березня у змішаному форматі відбулася IV Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Проблеми та перспективи розвитку науки, освіти та технологій в умовах воєнного стану». Відкриваючи конференцію, директорка коледжу Світлана ПИЛИПИШИН відзначила важливість подібних заходів для обміну досвідом та спільного пошуку рішень на перехресті сучасних викликів. Такі події сприяють збагаченню інтелектуального середовища та підтримці інноваційного розвитку. Учасники конференції розглянули широке коло наукових проблем за різними напрямками, що відображає багатогранність інтересів юних науковців. І хоч через ситуацію в країні та усі труднощі логістики, пов’язані з нею, не всі учасники конференції змогли прибути до нашого фахового коледжу, але географія їх досить широка.

109

Останнім часом ми стали більше замислюватися про страхування власного майна та здоров’я. Умови диктують правила виживання на користь страхового поліса. Для здобувачів освіти Ек-31, ОФП-31 груп було організовано гостьову лекцію на тему: «Страхування життя та здоров’я». На запрошення викладачки Ірини ПАЛІНСЬКОЇ лекцію провела Оксана ШЕВЧУК, головний спеціаліст АТ КБ «ПриватБанк», з метою допомогти здобувачам освіти краще розібратися у функціонуванні страхового ринку та розглянути можливості страхування життя та здоров'я. Спікерка ознайомила здобувачів освіти з особливостями функціонування ринку страхування життя в Україні, зі страховими компаніями-лідерами у цій сфері. У ході лекції п. Оксана детально розповіла про усі етапи отримання страхової послуги: від формування заявки, оплати страхового полісу до нарахування страхових виплат. Особливо захоплива дискусія відбулась саме щодо питань практики страхових виплат при різних страхових випадках, зокрема й про особливості роботи страховиків в умовах воєнного стану. Подібні заходи є особливо актуальними, оскільки важливо підготувати майбутніх фахівців до вимог ринку праці та забезпечити роботодавців кваліфікованими та перспективними працівниками.

78

З метою активізації пізнавальної діяльності та систематизації знань з бухгалтерського обліку викладачка Валентина РУДНИК провела бухгалтерський квіз «Кращі з кращих» серед здобувачів освіти 2 курсу економічних спеціальностей, гаслом якого стали слова Тараса Шевченка: «Хто не ліче – той не має».  Основні завдання квізу:  розвиток логічного мислення, кмітливості; набуття уміння висловлювати власну думку і аргументувати її; виховання ділової і професійної активності; здатність працювати в колективі і самостійно; застосовування теоретичних знань та практичних вмінь і навичок при розв’язанні запропонованих завдань. Серед завдань квізу були: бліц-турнір, розв'язання нестандартних задач, складання балансу, конкурси «Дуель капітанів», «Чорна скринька», «Заморочка з шляпи». Студенти  вміло вирахували залишок готівки у касі, розгадали тематичні кросворди і ребуси та, головне, у всіх зійшовся баланс! У ході конкурсу учасники продемонстрували високий рівень знань з бухгалтерського обліку, а також хороше почуття гумору та дотепність.

2021

Під гаслом «Реклама – це засіб змусити людей потребувати того, про що вони раніше не чули» (Марті Ларні) викладачка Ірина ПАЛІНСЬКА провела засідання круглого столу на тему «Реклама без кордонів». Під час заходу здобувачі освіти репрезентували яскраві виступи, що вирізнялись актуальною тематикою, цікавою подачею матеріалу. Доповідачами-студентами зроблено акцент на основних видах реклами, на інструментах й сервісах її створення, на способах та вартості розміщення реклами, а також на результатах моніторингу ринку реклами в Україні. Учасники круглого столу обговорили не лише питання форм і видів реклами, підбору площадок проведення рекламної кампанії (форуми і блоги, дошки оголошень, групи в соціальних мережах, великих порталах тощо), а й наводили багато її успішних прикладів.

5

В останній час ринкові відносини в Україні набирають силу. Залежно від соціально-економічних умов темпи перетворень різні, але напрямок один – рух до ринку. Конкурентоспроможним на ринку праці стає кваліфікований робітник, який володіє інноваційним стилем мислення, здатний генерувати і втілювати нові оригінальні ідеї, розв’язувати творчі завдання, використовувати набуті знання у самостійній та практичній діяльності. Викладачка Уляна БУРДАШ провела для майбутніх підприємців  круглий стіл на тему «Хто такий підприємець?». Мета  заходу - ознайомити здобувачів освіти з поняттям «підприємець», особливими рисами підприємців, їх функціями та діловими якостями. Під час заходу увагу студентів  було акцентовано на  перспективах  спеціальності «Підприємництво та торгівля», що дозволяє нашим випускникам успішно конкурувати у сфері бізнесу та комерції, стати успішними підприємцями та керівниками, мати престижну освіту, роботу та впевненість у майбутньому. Здобувачі освіти під час заходу обґрунтували свій вибір спеціальності, сферу майбутньої роботи, якою хотіли б займатись після закінчення коледжу.

2526

Вивчення економічних концепцій через ігровий досвід є вагомим чинником для формування фахової компетентності майбутніх спеціалістів. Економічні ігри дозволяють не лише розважитися, але й вивчити важливі економічні принципи. Гра «Монополія», до якої викладачка Уляна ДУДКА залучила студентів економічних спеціальностей, відома своєю складністю та різноманітністю ситуацій, що дозволяє глибше зрозуміти природу конкуренції, інвестицій та стратегічного планування. Участь  студентів у такій грі допомагає розвивати креативне мислення, аналітичні навички та здатність до швидкого прийняття рішень в умовах обмежених ресурсів, а також стимулює комунікацію та співпрацю між учасниками. Це цікавий та корисний спосіб поєднати навчання і розвагу, що може приносити користь у їхньому подальшому професійному житті.

12

Але  ми не обмежуємось тільки заходами в стінах коледжу. Викладачі Олег АНДРУСЯК і Ольга ПРОЦИК організували для студентів виїзні заняття на підприємства Бережанської громади. Корисною і пізнавальною була екскурсія для здобувачів освіти на молочно-тваринницьку ферму с. Урмань ПАП «Агропродсервіс». Основна мета  поїздки - проведення практичного заняття з дисципліни «Контроль і ревізія» на тему «Контроль і ревізія поточних біологічних активів». Під час заняття майбутні обліковці закріпили отримані в коледжі знання. Зокрема, побачили, як проводять інвентаризацію поголів’я, перевірили умови утримання і догляду за тваринами, дотримання технології виробництва продукції тваринництва, перевірили повноту і своєчасність оприбуткування худоби за всіма каналами надходження, вибуття за каналами вибуття, списання падежу, дослідили дотримання нормативних документів щодо обліку поточних біологічних активів. Відповіді на питання, що стосуються контролю та ревізії, люб’язно надала бухгалтерка ферми пані Марія КУЛИК.

1819

Цікавою була професіографічна  лекція-екскурсія у Бережанське управління Тернопільської філії ТОЦЗ для здобувачів освіти випускових груп на тему «Ринок праці як основа її організації» організована викладачкою Ольгою ПРОЦИК. Під час екскурсії студенти ознайомились з платформою профорієнтації та розвитку кар’єри, дізналися про сучасні методи надання послуг незайнятому населенню: скайп-співбесіду з роботодавцем, електронний запис на прийом, зйомку відеорезюме й електронний кабінет безробітних, а також із обладнанням та умовами праці фахівців. Кар’єрні радниці поінформували майбутніх випускників про послуги Державного центру зайнятості для молоді, ознайомили з можливостями, які надає використання сайту Державної служби зайнятості та з інформацією про світ професій і спеціальностей у перспективі, про престижність професій у регіоні, разом з студентами розглянули інформацію на сайті Програми «Власна справа» для отримання мікрогранта, завітали на єдиний портал вакансій, тренували студентів щодо складання резюме та проходження співбесіди з роботодавцями.

2324

Практичний досвід з використання земельних ресурсів мали змогу отримати здобувачі освіти під час виїзної лекції-екскурсії «Земельні ресурси та їх використання» у фермерському господарстві «Фльонц», який організувала викладачка Ольга ПРОЦИК. Основні питання, з якими під час екскурсії ознайомив студентів керівник господарства Тарас Миколайович: організація роботи на сільськогосподарському підприємстві: від вирощування до збирання продукції; використання сучасних агротехнологій та їх вплив на якість та кількість врожаю; збереження ґрунтів та ефективне їх використання для майбутніх поколінь; роль екологічної стійкості у розвитку сільського господарства. У фермерському господарстві "Фльонц" студенти мали змогу ознайомитися з сучасними методами та технологіями використання земельних ресурсів у господарстві; поглибити розуміння процесів розведення рослин і тварин, їх вплив на земельні ресурси та середовище; поринути у відкритий діалог з експертами галузі щодо сучасних викликів та можливостей у сфері земельних ресурсів. Виїзна лекція на підприємство – надзвичайно корисний досвід, який дозволяє здобувачам освіти на практиці пізнати принципи та процеси роботи у сільському господарстві.

22

Протягом цього надзвичайно насиченого тижня ми всі разом підтримали ініціативу Національного банку України щодо проведення Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей)  у нашому закладі. Викладачі і здобувачі освіти були учасниками низки заходів, метою яких є розвиток фінансової свідомості молоді, формування необхідних знань, умінь, поведінки, необхідних для прийняття розумних та зважених фінансових рішень, що дасть змогу досягти фінансового добробуту та стійкості. Також студенти приймали участь у конкурсах та опитуванні з фінансової грамотності від НБУ.

Висловлюю щиру вдячність викладачам циклової комісії спеціалних економічних дисциплін за високий професіоналізм, творчий підхід, ініціативу, яку вони виявляють у повсякденній роботі, забезпечуючи результативність та якість проведення занять; вдячність здобувачам економічної освіти за креативність, мобільність, активність та зацікавленість.

Дякуємо нашим парнерам, стейкхолдерам, спікерам зустрічей та всім небайдужим, хто долучився до заходів в межах тижня циклової комісії!

Дякуємо ЗСУ за можливість навчатися та навчати!

Валентина РУДНИК,
голова циклової комісії спеціальних економічних дисциплін
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook