Гостьова лекція науковця світового рівня в галузі нутриціології професора Даріуша Мозаффаріана

October 5, 2023

    11 вересня 2023 року студенти освітньої програми «Нутриціологія здорового харчування» мали унікальну можливість послухати в онлайн форматі гостьову лекцію визнаного у світі практика та науковця в галузі нутриціології професора Даріуша Мозаффаріана. 

  Він є почесним деканом медичного факультету Університету Тафтс (Бостон, США), професором дієтології Жана Майєра в Школі науки та політики харчування імені Фрідмана та професором медицини в Університеті Тафтса; радником Президента США Дж. Байдена з питань харчування та фізичної активності, номінованим Thomas Reutersя як один із найвпливовіших науковців світу. Публікації проф. Мозаффаріана процитовані понад 250 тис. разів, його h-index– 161.

    За запрошенням професора та завідувача кафедри громадського здоров’я та нутриціології Олега Швеця, професор Даріуш Мозаффаріан виступив перед студентами факультету харчових технологій з науковою доповіддю «Їжа як ліки: інновації із інтервенціями через зміни харчування у системі охорони здоров'я». Професор зазначив, що в ХХІ столітті істотно змінились пріоритети в галузі нутриціології. Якщо проблемою нутриціологів ХХ століття були калорії, вітаміни і мікроелементи, а також вирішення проблеми недостатнього харчування чи його дефіциту, то зараз до цих проблем додались не менш значні аспекти – забезпечення повноцінного, безпечного і доступного харчування.

  Для вирішення цих завдань потрібна комплексна системна співпраця освітян (зокрема, освіти в галузі харчування); науковців, які мають займатись актуальними клінічними дослідженнями; організація індивідуальних сервісів для пацієнтів; робота з урядом і громадськістю; активне залучення всіх організацій, які задіяні у виробництві і розповсюдженні їжі.

     Сучасна нутриціологія, на думку науковця, не може розвиватись без залучення представників аграрного сектору, його окремих виробників, створення нових робочих місць у сфері сільського господарства, без нових дотацій фермерських господарств, запровадження регенеративних і природних практик розвитку аграрного сектору. Тож розвиток нутриціології корисний для всієї економіки держави. 

   Важливо також залучати громадськість, соціальні установи, великі торгові мережі; інформувати та впроваджувати нові освітні програми.

    Професор Даріуш Мозаффаріан поділився досвідом такої взаємодії у США, на прикладі національної програми, запровадженої за його участю урядом адміністрації президента Дж. Байдена. 

    Студенти спеціальності «Громадське здоров’я» були дуже зацікавлені темою доповіді і скористались нагодою задати питання лектору. 

    Так, здобувачка 2 курсу ОП «Нутриціологія здорового харчування» Вікторія Панченко подякувала шановному професору Даріушу Мозаффаріану за презентовану ним лекцію та задала запитання щодо стратегічної програми забезпечення повноцінного, безпечного і доступного харчування: «У своїй доповіді Ви акцентуєте увагу на тому, що для вирішення завдань програми потрібна комплексна системна співпраця освітян (зокрема, освіти в галузі харчування); науковців, які мають займатись актуальними клінічними дослідженнями; організація індивідуальних сервісів для пацієнтів; робота з урядом і громадськістю; активне залучення всіх організацій, які задіяні у виробництві і розповсюдженні їжі. Оскільки громадське навчання входить до однієї з 6-ти сфер розвитку в межах запропонованих Вами Методичних рекомендацій до 2030 року, чи не могли б Ви висловити своє бачення щодо змісту громадського навчання у сфері нутриціології. В Україні на тлі розповсюдження в соціальних мережах блогів нутриціологів-самоучок, які не мають відповідної освіти, проте нав’язують своє бачення підтримки здоров’я різним групам населення і надають часто навіть шкідливі поради, промоція здорового харчування провідними науковцями галузі є не тільки актуальною, але й доволі затребуваною громадськістю. Поділіться, будь ласка, досвідом організації роботи професіоналів в галузі нутриціології з громадськістю в США».

   Магістрантку спеціальності "Нутриціологія" Ольгу Бирко зацікавило наступне: "Ви розповіли про впровадження дієтичних інтервенцій у систему охорони здоров’я США. Дійсно, це доволі креативно – надавати пацієнту рецепт на отримання підібраної індивідуально для нього їжі та забезпечувати можливість отримати це харчування. Ви повідомили, що наразі існує біля 6,3 млн. американців, які підходять під критерії учасника програм нутритивних інтервенцій. Але як їх відібрати? Поділіться, будь ласка, чітким переліком критеріїв, відповідно до яких пацієнт перетворюється на потенційного учасника програми і підлягає спеціальному опитуванню / обстеженню. Також цікаво було б дізнатись перелік скринінгових методик та який обов’язковий перелік обстежень має пройти пацієнт для того, щоб стати учасником програми, або ця можливість в результаті обстежень була відкинута. І нарешті, чи існують чітко визначені критерії завершення участі пацієнта в програмі?".

    Колективу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК надзвичайно гордо і приємно, що фахівець світового рівня в галузі нутриціології знайшов можливість поспілкуватись зі студентами НУБіП і поділитись своїм досвідом. Сподіваємось на нові зустрічі!

Альона Альтанова,

доцент кафедри громадського

здоров’я та нутриціології

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook