Викладачі кафедри акушерства, гінекології та біотехнології тварин активно розпочали новий навчальний рік в аудиторіях та лабораторіях

September 24, 2023
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

Вже другий рік поспіль війна коригує життя українців та вносить корективи у навчальний процес. Але ми є сильною та сміливою нацією, тому з мужністю долаємо усі труднощі. Українська нація жила, живе і буде жити та розвиватися. Попри війну молодим українцям необхідно здобувати якісну освіту і про це дбають у Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Новий навчальний рік наш університет розпочав 15 серпня для студентів денної форми в змішаному форматі, але на факультеті ветеринарної медицини всі лабораторні та практичні заняття упродовж семестру вирішено проводити виключно в аудиторіях та лабораторіях. Заняття для студентів четвертого та п’ятого курсів розпочались з вивчення інструкції по дотриманню правил поведінки в умовах воєнного стану в Україні під час організації освітнього процесу. Також було повідомлено, що в разі повітряної тривоги, студенти разом з викладачем спускаються в укриття 12 навчального корпусу. На першому занятті студентів ознайомили з науковими досягненнями кафедри, науковими, навчальними і виробничими лабораторіями. Студенти 4 курсу розпочали вивчення основної дисципліни з розділу «Біотехнологія відтворення тварин». Вони пригадали анатомо-топографічні особливості будови статевих органів самців, засвоїли особливості будови та складання штучних вагін для отримання сперми у тварин. Наступними етапами стали відбір сперми, демонстрація на практиці як це виконується у пса та кроля; макро і мікроскопічна оцінка еякуляту; вивчення впливу на сперму різних факторів та розрахунок кількості спермодоз, які можна отримати з одного еякуляту. Студенти також мали змогу оцінити органолептичні показники як свіжої, так і кріоконсервованої сперми з попереднім її розмороженням.

Студенти п’ятого курсу засвоїли теоретичні знання та практичні навички з вивчення маститу у корів, відібрали проби молока в стаціонарі факультету та з цікавістю приступили до діагностики субклінічних форм цієї патології з використанням мастидину та каліфорнійського маститного тесту. Вони зрозуміли, що відсутність органолептичних змін в молоці не завжди дає повну картину якості молока, а для встановлення його безпечності та якості необхідно проводити визначення кількості соматичних клітин та провідності.

Унікальне заняття для студентів з теми «Трансплантація ембріонів у корів» було проведено співробітниками кафедри 29.08.2023. Попередньо було підібрано корову – донора ембріонів, індуковано у неї суперовуляцію та продемонстровано процес відбору ооцитів (яйцеклітин) з яєчника трансвагінальним методом, під контролем УЗД. За допомогою голки, обережно введеної в кожен фолікул, за допомогою вакуумної помпи відсмоктували з них фолікулярну рідину з яйцеклітинами.

Після вдалої пункції студенти з цікавістю попрямували в лабораторію для оцінки ооцитів та проведення процедури їх запліднення in vitro. Упродовж кількох наступних днів студенти у позаурочний час приходили на кафедру для спостереження за розвитком ембріонів та проведення їх кріоконсервації.
     Ст. викладач кафедри Юрій Масалович
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook