УДОСКОНАЛЕННЯ НАВИЧОК З ЛАБОРАТОРНОЇ ДІАГНОСТИКИ ПІД ЧАС ОПАНУВАННЯ СТУДЕНТАМИ ДИСЦИПЛІНИ «ВЕТЕРИНАРНА ЛАБОРАТОРНА ДІАГНОСТИКА»

May 12, 2023

   Протягом останніх років популярності серед студентів набирає дисципліна за вибором «Ветеринарна лабораторна діагностика».

   Дисципліна є комплексною, забезпечується фахівцями декількох профільних кафедр і забезпечує формування у студентів навичок та вмінь лабораторних досліджень, які є необхідними у клінічній діяльності ветеринарного лікаря.
Кафедра терапії і клінічної діагностики забезпечує складову частину лабораторної діагностики, яка стосується  дослідження фізико-хімічних та морфологічних показників крові та сечі та їх інтерпретація за різних патологічних станів організму тварин. Протягом тривалого часу доцент Бойко Н.І. передавала свій досвід багатьом студентам. У поточному році до викладання даної дисципліни була залучена доцент Немова Т.В., яка протягом тривалого часу, разом із Бойко Н.І, забезпечувала здійснення лабораторних досліджень крові для клініки ветеринарної медицини  «Ветметсервіс».
   Вивчення дисципліни «Ветеринарна лабораторна діагностика» відбувалось у змішаному форматі: частину вивчали дистанційно з використанням ЕНК «Клінічна лабораторна діагностика», zoom-конференцій,  в період очного навчання намагались максимально якісно використати час, працюючи в лабораторії кафедри терапії і клінічної діагностики.
   Слід зазначити, що обирають дисципліну «Ветеринарна лабораторна діагностика» переважно студенти, які працюють у ветеринарних клініках, ветеринарних лабораторіях  або  ж ті студенти, які планують у них працювати та хочуть вдосконалити знання з лабораторної діагностики.
   Саме тому, важливим є практичний аспект підготовки за даною дисципліною.  Наявність на кафедрі терапії і клінічної діагностики сучасної навчальної лабораторії «Ветеринарної гематології» дозволяє в повному об’ємі забезпечити навчання студентів. 
   Після вивчення дисципліни «Ветеринарна лабораторна діагностика»  для студентів 6 курсу не буде складною проблемою зробити загальний аналіз крові та сечі, проаналізувати результати, інтерпретувати їх у відповідності до виявлених  патологічних змін.
   Адже, унікальність цієї дисципліни полягає у глибокому ретельному вивченні, з використанням класичних та сучасних автоматизованих методів, функцій, властивостей клітин крові, особливостей їх змін під впливом інфекційних та бактеріальних агентів; дослідженні та інтерпретації показників сечі здорових і хворих тварин за хвороб заразної та незаразної етіології. 
   Оскільки, дисципліна тісно пов’язана з клінічною практикою, для вивчення її тематично підбирали проби як від здорових тварин, так і від  пацієнтів, які звертались до ветеринарної клініки. Це дозволяє здобувачам вищої освіти набувати практичних знань поєднання семіотики та даних лабораторних досліджень, розмірковувати та аргументувати щодо встановленого діагнозу.
В лабораторії зберігаються безліч мазків крові різних видів  тварин, з різною патологією, що дозволяє студентам наочно порівнювати, визначати зміни та інтерпретувати їх за патологій заразної та незаразної етіології.
 
   Крім того, всі студенти, присутні на заняттях, набули досвіду проведення рутинних лабораторних досліджень з визначення еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів, відпрацювали методику виготовлення, фіксації та фарбування мазків крові різними методами, які застосовуються у ветеринарній практиці, порівняли їх, встановили особливості різних видів фарбування. Провели визначення лейкограми різних видів тварин та їх інтерпретації, визначення гематокриту, гемоглобіну. Окрім того, ознайомились із клініко-діагностичним значенням зміни показників еритрону за фізіологічних і патологічних станів, діагностикою різних видів анемії у тварин, тощо.
   Важливим аспектом ветеринарної лабораторної діагностики є оцінка гемостазу: коагуляція та її  розлади, а також визначення найбільш поширених кровопаразитів у тварин. Тому, значна увага на заняттях була приділена і цим темам.
   На жаль, змішана форма навчання не дозволила провести усі заняття  безпосередньо в лабораторії, тому теоретичну частину продовжили опрацьовувати в дистанційному форматі у вигляді лекцій та відео конференцій.
 
   У підсумку, хочеться зазначити важливість дисципліни «Ветеринарна лабораторна діагностика» для підготовки практикуючих лікарів ветеринарної медицини, адже знання, здобуті на заняттях, допоможуть в майбутньому в їх професійній діяльності.
 
Доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Тетяна Немова 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook