Викладачі кафедри обліку прийняли участь у роботі міжнародного міжвузівського круглого столу на тему: "Стратегічний розвиток соціально-економічних систем"

April 24, 2023

Забезпечення стратегічного розвитку підприємств потребує формування результативної системи управління соціально-економічними утвореннями. Створення такої системи  можливо здійснити на певних вимогах-принципах, які є складовою методології формування результативного управління стратегічним розвитком підприємницьких структур.

Мета проведення Міжнародного міжвузівського круглого столу, присвяченого 125-річчю НУБіП України – об’єднати наукову еліту для генерації нових ідей і конкретних пропозицій щодо стратегічного розвитку соціально-економічних систем в післявоєнний період. В заході взяли участь представники із: Університету Миколаса Ромеріса  (Литва); ВШТІП Академії прикладних наук (Познань, Польща);Університету ім. Марії Кюрі-Склодовської в Любліні (UMCS) (Польща); Університету «Туран-Астана»  (Казахстан); Національного університету біоресурсів і природокористування України; ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут»; ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут»; Одеської державної академії будівництва та архітектури; Одеського національного технологічного університету; Хмельницького національного університету; ЗВО «Подільський державний університет»; Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника; ВСП «Кам’янець-Подільський фаховий коледж харчової промисловості Національного університету харчових технологій». В обговоренні прийняли участь науковці з питань менеджменту, маркетингу, обліку та фінансів.

     З привітальними словами та побажанням плідної праці до учасників круглого столу звернулися: 

Мирон ЖИБАК д.е.н., професор, директор ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут»;

2Žaneta SIMANAVIČIENĖ – д.е.н., професор Університету Миколаса Ромеріса  (Литва);

3Grzegorz KONIECZNY – д.с.н. ректор ВШТІП Академії прикладних наук (Познань, Польща);

4Іван БАЛАНЮК – д.е.н., професор, завідувач кафедри обліку і оподаткування Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника;

5     З науковими доповідями на засіданні круглого столу виступили:

Діана ШЕЛЕНКО – степендіантка Kirkland Research Program 2022/2023 р.  в Університеті ім. Марії Кюрі-Склодовської в Любліні (UMCS) Польща д.е.н., проф. Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника – «Kryptowaluty:  za czy przeciw», яка зазначила про важливість, переваги і недоліки крипотовалюти та її розвиток і значення в майбутньому.

67Paulina KOLISNICHENKO – д.е.н., проректор по міжнародних відносинах ВШТІП Академії прикладних наук (Познань, Польща) – «Проєктування системи управління інноваційною діяльністю сільськогосподарських підприємств на перспективу». Зазаначено, що в умовах розвитку ринкових відносин та формування конкурентного середовища власне інновації стають домінуючим ресурсом, здатним забезпечити інвестиційну привабливість, фінансову стабільність, ефективну діяльність та конкурентоспроможність окремих підприємств, галузей та промисловості в цілому не лише на вітчизняному ринку, але й на міжнародному.

8Олександр ЖИГУЛІН – д.е.н., професор кафедри готельно-ресторанного бізнесу Одеського національного технологічного університету – «Брендингові інновації як інструмент стратегічного розвитку бізнесу» визначив основні підходи до виробництва органічної та екологічно чистої продукції в майбутньому

9Микола САХАЦЬКИЙ – д.е.н., професор, професор кафедри менеджменту і маркетингу Одеської державної академії будівництва та архітектури – «Стратегія соціально відповідального маркетингу: ретроспектива та перспектива». В доповіді значна увага  приділялася питанням розширення маркетингових послуг, їх значення в період глобалізації та екологічних криз, оскільки  громадський тиск на компанії має більший ефект, ніж законодавство та штрафні санкції, тому підприємства можуть знайти сильну та ефективну відповідь, пов’язавши стратегію корпоративної соціальної відповідальності з їх ідентифікацією.

101112Тамара ГУРЕНКО – к.е.н., доцентка, доцентка кафедри обліку та оподаткування НУБіП УКРАЇНИ – «Обліково-аналітичний механізм в стратегічному розвитку соціально-економічних систем», визначила значення обліково-аналітичного механізму в управлінні та єдності екологічних, соціальних, інтелектуальних та економічних складових, як цілісності управління стратегічним розвитком соціально-економічних систем.

1314Марія ДИХА – д.е.н., професорка, професорка кафедри економіки, аналітики, моделювання та інформаційних технологій в бізнесі Хмельницького національного університету – «Україна у системі глобальної продовольчої безпеки»;

15Галина МАКЕДОН – к.е.н., доцент кафедри менеджменту та аграрної економіки, декан факультету агротехнологій та економіки ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут» – «Динаміка стану споживання домогосподарств регіонів України». Дане питання є актуальним, оскільки в період невизначеності домогосподарства забезпечують частково ринок і споживача сільськогосподарською продукцією на відповідному рівні.

1617Алла ЧИКУРКОВА – д.е.н., професорка, завідувачка кафедри менеджменту, публічного управління та адміністрування ЗВО «Подільський державний університет» і Діана ФУРМАН – к.е.н., виконуюча обов’язки директора ВСП «Кам’янець-Подільський фаховий коледж харчової промисловості Національного університету харчових технологій» – «Оцінка соціально-демографічних чинників  і тенденцій формування персоналу підприємств». Урахування факторів, що впливають на управління персоналом, дозволяє: вибрати оптимальні для організації підхід, концепцію, загальні принципи і стратегію управління персоналом; оцінити існуюче становище в управлінні персоналом з точки зору його адекватності ситуації, що склалася; визначити напрямки зміни діючої системи управління персоналом, відповідно до змін дії факторів; спрогнозувати розвиток управління персоналом на основі очікуваної динаміки факторів.

1819Світлана СУДОМИР – д.е.н., професорка, професорка кафедри економіки і менеджменту ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» – «Проєктування результативної системи управління стратегією розвитку підприємств».

20   

Підбиваючи підсумки роботи круглого столу, професор Світлана СУДОМИР подякувала виступаючим за цікаві та змістовні доповіді, які генерували нові ідеї і конкретні пропозиції щодо вирішення проблемних питань стратегічного розвитку соціально-економічних систем в післявоєнний період та зазначила, що стратегічний розвиток сільськогосподарських підприємств як головний і домінуючий напрям їх поведінки в довгостроковій перспективі не є одновекторним за способами досягнення цілі, а системно-комплексним, багатовекторним. Він охоплює комплекс системних змін в усіх підсистемах і напрямах розвитку: інноваційного, стійкого, експортно-орієнтованого, інтеграційного, корпоративного, інтелектуального, екологічного, соціально-економічного, людського, гуманітарного, організаційного, конкурентоспроможного. Лише при такому підході можливо забезпечити єдність інтересів: в соціальних системах – суспільного, державного, територіального, регіонального, сільсько-мереживого, колективного, індивідуального спрямування; при взаємодії із природою в напряму збереження і зміцнення параметрів екологічного потенціалу; при взаємодії із суб’єктами зовнішнього соціально-економічного середовища  в напряму дотримання єдиних правил організаційної поведінки, етичних норм економічного співіснування. В цілому даний захід був інформативним, дискусійним, масштабним, яскравим та корисним для кожного учасника.

Світлана СУДОМИР,  д.е.н., професор,
професор кафедри економіки і менеджменту 
ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут»
 
Людмила Мельлянкова, к.е.н., доцент,
доцент кафедри обліку та оподаткування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook