Підводимо підсумки вивчення студентами 6 курсу нової дисципліни «Репродуктологія тварин»

December 19, 2022
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

Поява нових дисциплін у навчальних планах кафедри подія непересічна. Така можливість у 2022-2023 н.р. виникла завдяки збільшенню терміну навчання студентів факультету ветеринарної медицини (з 5 до 6 років). З іншого боку, стрімкий розвиток тваринництва та ветеринарної медицини потребує постійного покращення якості практичної підготовки випускників. Окрім того, згідно офіційних даних, упродовж останніх десятиліть в Україні спостерігається постійне зниження чисельності поголів’я с.-г. тварин. Тому, розробка нової дисципліни, яка буде наближувати вирішення цих питань є актуальною. Дисципліна «Репродуктологія тварин» є нормативною, обсягом 4 кредити і складається з 2-х модулів: I – «Репродуктологія сільськогосподарських тварин», в якому вивчаються заходи з ліквідації неплідності с.-г. тварин; II – «Репродуктологія собак і котів», – спрямований на підвищення ефективності роботи з відтворення собак і котів в умовах клінік ветеринарної медицини та розплідників дрібних домашніх тварин.

Дебют дисципліни відбувався в непростих умовах. Все ж, завдяки тривалій попередній підготовці методичних матеріалів та підготовленому електронному навчальному курсу, з початком нового навчального року понад 130 студентів випускного курсу приступили до занять. Упродовж 15 тижнів студенти відвідували онлайн лекції та практичні заняття, надсилали до електронного навчального курсу звіти та есе, написали два модульні тести. Ускладнювало процес підготовки те, що частина студентів постійно проживала за межами України, а частина, через постійні загрози повітряних атак російських окупантів, ракетні удари по Україні, часто не мали доступ до інтернету чи елетроенергії. Все ж, 102 (78%) студенти повністю виконали навчальну програму і були допущені до екзамену. Середній атестаційний рейтинг, отриманий ними на екзамені, склав 21 бал (n=102), а проведені співбесіди підтвердили достатньо хорошу підготовку студентів.


В той же час, через невисокий навчальний рейтинг, який виникав у студентів із зазначених вище причин, кількість підсумкових оцінок «відмінно» та «добре» (за національною шкалою) виявилась невисокою – всього близько 30% .Впевнений, що у наступному навчальному році, після завершення війни, у студентів з’явиться більше можливостей для глибшого вивчення і оволодіння новими знаннями з репродукції тварин.

Автор дисципліни доц. В.Лакатош
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook