Вчені кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві у тренді міжнародних наукових досліджень!

October 18, 2022
З метою реалізації програми розвитку Університету «Голосіївська ініціатива-2025» науковці кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарствісистематично та успішно працюють над поглибленням міжнародних зав’язків у науковому, навчальному та соціальному напрямку. Йти на крок по попереду викликів ринкового попиту на продукцію харчування та аналіз необхідного ресурсного забезпечення його виробництва є метою функціонування грантової діяльності цивілізованої наукової спільноти.
Так, 22–23 вересня 2022 року доцент нашої кафедри у складі делегації від НУБіП України у Шведському університеті аграрних наук, м. Уппсала прийняла участь у робочій зустрічі в рамках проєкту «Happyanimalsforsustainableproductionandconsumption». Метою виконання проєкту є вивчення сталого виробництва у фокусі взаємодії розвитку фермерських господарств з вимогами добробуту тварин та його економічна оцінка в Україні та Азербайджані. Проєкт реалізується шляхом фінансування Шведського аграрного університету.
 
 
 
Консорціум проєкту складається наукових інституцій п’яти країн світу:
Швеція (Шведський аграрний університет, Університет Уппсали, Шведський дослідний інститут);
Латвія (Латвійський університет природничих наук і технологій);
Литва (Литовська ветеринарна академія);
Азербайджан (університет Хазар);
Україна (Національний університет біоресурсів і природокористування України, Полтавський державний аграрний університет).
 
 
В ході першого дня роботи консорціуму було заслухано доповіді за результатами досліджень проведеними на території України та Азербайджану «Результати аналізу опитування споживачів щодо їх ставлення до питання добробуту тварин» та «Результати аналізу опитування фермерів щодо їхнього ставлення до питання добробуту тварин».
Проведені дослідження показали актуальність теми та глибоку зацікавленість зі сторони споживачів та фермерських господарств. Питання балансування економічних факторів виробництва, в тому числі ефективності використання одиниці виробничої площі, строки отримання та обсяг продукції з постулатами благополуччя тварин часто йдуть у дисонанс з промисловим виробництвом, проте на рівні стимулювання розвитку фермерських господарств є обґрунтованим за багатьма об’єктивними факторами.
Сучасні виклики перед аграрною наукою несуть в собі необхідність диверсифікації товарної групи продукції не лише за видовим складом, але і за походженням, технологією виробництва та умовами ставлення до тварин.
Приємною зустріччю стало заслуховування наукової доповіді випускниці факультету тваринництва та водних біоресурсів Христини Курти, яка гідно прославляє Національний університет біоресурсів та природокористування України в світі. Наша випускниця успішно займається в Швеції питаннями добробуту та генетикою риб.
 
 
Другий день роботи консорціуму був направлений на обґрунтування наукових ідей для тематики подання проєкту за програмою «Горизонт Європа». В рамках дискусій обговорено позиції кожного з членів робочої групи та отримано базу для подальшої плідної роботи.
Приємно констатувати, що окрім наукової діяльності велика увага надалася реалізації академічній мобільності для студентів та слухачів магістратури, що дозволить вже у найближчому майбутньому розширити глибину компетенцій студентів, подолати мовний бар’єр у навчанні та поглибленні найкращих вітчизняних та світових практик аграрної науки.
Національний університет біоресурсів та природокористування наполегливо працює для здобуття перемоги на всіх фронтах, адже саме нашій талановитій молоді та науковій когорті науковців випало на долю відбудовувати країну та зміцнювати щодня своєю працею економіку держави.
 
 
Доцент кафедри технологій
у птахівництві, свинарстві та вівчарстві

 Наталія Грищенко 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook