ПИЛОВІ БУРІ: ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ТА ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ

August 24, 2022

 

Друга половина серпня 2022 року характеризувалася появою у різних різних регіонах нашої країни пилової бурі. Спочатку про забруднення повітря повідомили жителі Лівобережних областей України. Надвечір понеділка 22 серпня неприємне метеорологічне явище вже відчули мешканці Чернігівщини та Київщини. В Українському Гідрометеорологічному центрі припускають, що погіршення якості повітря є наслідком перенесення пилу з Середньої Азії та інших регіонів, про що свідчить південно-східний напрямок вітру. Підсилює дане явище  досить висока температура повітря.

У Державній службі України з надзвичайних ситуацій повідомили, що у Києві додатковим фактором стало посилення швидкості вітру до 20 м/с. Воно зумовило видування дрібнодисперсного пилу, а також підвищення вологості повітря, яке сприяло погіршенню горизонтальної видимості. Також фахівці ДСНС наголошують на небезпеці такого явища для життя і здоров’я людей.

 

Синоптик Наталя Діденко відзначає, що раніше пилові бурі були характерними для Півдня і Сходу України, проте нині вони підбираються вже й північніше. Саме тому з огляду на небезпеку для здоров’я громадян та довкілля важливо не лише фіксувати дане метеорологічне явище, але й попереджати його виникнення. А для цього необхідно знати причини виникнення пилових бур і заходи з їх попередження.

До основних причин вітрової ерозії відносять:

  • природні фактори: інтенсивна сонячна активність, клімат, рельєф тощо;
  • нераціональне використання ґрунтових ресурсів, яке полягає у надмірній розораності земель і зниженні екологічної стійкості земель;
  • інтенсивний обробіток ґрунту, а саме глибока полицева оранка;
  • недотримання чергування культур у сівозміні: збільшення площ під просапними культурами, недостатня частка культур, що відновлюють родючість грунту (багаторічні трави, зернобобові).
  • зниження протидефляційної стійкості ґрунтів.

Причинами зниження стійкості ґрунтів до вітрової ерозії є руйнування структури ґрунтів і їх дегуміфікація. Адже органічна речовина ґрунту забезпечує формування стійкості до деградаційних процесів. Позаяк недостатня кількість внесених органічних добрив, спалювання пожнивних решток, застосування високих доз мінеральних добрив, а також інтенсивний обробіток ґрунту є основними причинами різкого зменшення органічної речовини у ґрунтах України.

Також важливо запобігати проявам агрофізичної деградації ґрунтів. Нашими дослідженнями встановлено, що мінімізація обробітку ґрунту разом із органо-мінеральною системою удобрення забезпечує формування вітростійкої поверхні ґрунтів, за якої вміст агрегатів розміром більше 1 мм складає понад 60 %.


Чергова пилова буря нагадала нам про важливість знань про ґрунти, їх властивості та заходи з охорони і відновлення родючості, які студенти отримують на кафедрі ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К.Шикули за спеціальністю 201 «Агрономія».

 

 

Доцент кафедри грунтознавства та охорони грунтів

Олена ПІКОВСЬКА

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook