Студентка факультету інформаційних технологій Ірина Пархомчук: про участь в програмі Mitacs Globalink Research

August 4, 2022

   Студенти факультету інформаційних технологій продовжують активно навчатися та розвиватися, не зважаючи на обставини, що склалися в країні. Ірина Пархомчук, студентка 3 курсу спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», змогла цього семестру не лише отримати відмінні результати навчання, справлятися з обов’язками старости та члена студентської організації, а ще й прийняти участь в програмі практичного навчання Mitacs Globalink Research. Вона є однією з небагатьох, а саме 60 громадян України, які цього літа беруть участь у канадській програмі. Ірина поділилася з нами своїми враженнями від програми.
   Про програму. Mitacs Globalink Research Internship (http://www.mitacsua.org/mitacs-globalink-research-internship/#hto-mozhe-stati-uchasnikom) дає можливість приїхати на дослідницьке стажування в канадський університет на 12 тижнів в період з травня по вересень. Також потім є можливість отримати грант на навчання на магістратурі в канадському університеті. Зараз спеціально для українців, в них є окремий грант, що дозволяє приїхати в будь-який період на дослідницький проєкт на 24 або 48 тижнів.

   Ірина проходить стажування в Ontario Tech University, це сучасний новий університет поблизу Торонто. Зокрема, вона працює в лабораторії людинно-машинної взаємодії на факультеті інформаційних технологій та бізнесу.

   Про програму дізналась з телеграм каналу. Було декілька етапів відбору, на першому треба заповнити анкету, де потрібно відправити основні документи: витяг з оцінками, резюме, заповнене по прикладу, рекомендаційний лист від професора вашого університету. Також на цьому етапі треба вибрати 7 проєктів, в яких ти зацікавлений. Наступний етап - це інтерв'ю з професорами канадського університету. І далі за результатами інтерв'ю, ви можете потрапити на якийсь з проєктів, якщо професор буде у вас зацікавлений.

 

   Про мотивацію та практичне навчання. "Я вирішила прийняти участь, так як подумала, що це доволі гарна можливість пожити в іншій країні, покращити своє знання англійської мови та спробувати себе в чомусь новому.
   Є багато дуже різних проєктів, мій - це social robots,  основна ціль - допомагати людям як терапевтичний компаньйон. Від початку війни я намагалася знайти шляхи для подолання стресу, намагалася пограти в гру, щоб відволіктися від реальності, того, що відбувається навколо мене. Це змусило мене зрозуміти, що, можливо, штучний інтелект (ШІ) і робототехніка можуть зіграти певну роль у допомозі людям справлятися з проблемами психічного здоров’я.
   Дійсно сучасні технології можуть бути досить потужними у допомозі людям в подоланні психологічних проблем, ментальних травм та ПТСР. Мій професор Patrick Hung (an associate professor in the Department of Business and Information Technology at Ontario Tech University in Oshawa) дуже лояльний, він дозволив мені робити те, що мені дійсно цікаво. Тому я робила проєкт про те, як роботи можуть допомогти в Україні людям, які страждають від стресу та тривожності. Зокрема, я виконала дослідження, які є варіанти зменшення стресу та імплементувала це в додатку для робота Zenbo, дослідила п'ять різних стратегій подолання психологічних проблем: медитація, дихання, спів, арт-терапія та музика."
   Маленький робот Zenbo – розробка компанії Asus, інтерактивний робот зі штучним інтелектом та великою кількістю функцій сприйняття та пізнання. Програма Ірини Пархомчук додала йому можливостей для психологічної допомоги: робот показує на екрані зображення та програє мелодії, здатні заспокоїти людину, пропонує зробити медитацію й дихальні вправи.

   "Дуже важливою для мене стала можливість попрацювати з різними видами роботів та спілкування з професорами різних канадських, британських університетів, також участь в багатьох конференціях, де можна отримати фідбек про свій проєкт та дізнатись багато нового про сучасні дослідження пов'язані зі штучним інтелектом". Ірина під час стажування також мала нагоду представили свою розрозку декільком канадським ЗМІ: CBC News (https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/ukrainian-summer-student-creates-robot-to-help-alleviate-stress-and-anxiety-1.6533924), DURHAMradionews.com (https://www.durhamradionews.com/archives/157498), CTV news TORONTO (https://toronto.ctvnews.ca/video?binId=1.3378531).

   Професор Patrick Hung зазначає, що хоча початкова мета проєкту полягала в тому, щоб створити штучного супутника для всіх тих, хто страждає на проблеми з психічним здоров’ям, але, далі вона була дещо переформатована, звужена виходячи з поточної ситуації в Україні, зокрема проблемами посттравматичного стресового розладу українців. Не поодинокі і в учасників відчуття страху перед будь-якими гучними звуками, проєкт, як ніколи, є важливим.
    Про подальші перспективи та майбутні плани. "Наступним кроком буде закінчення бакалаврату та навчання на магістратурі, зокрема, в Канаді. Мені дуже сподобався підхід канадської освіти, адже на відміну від українських вишів, ти відразу робиш дослідницький проєкт, реальний дослідницький проект. Також професор може забрати тебе на додаткові проєкти, якими він займається, і ти будеш мати додатковий заробіток".

   Побажання. "Бажаю не боятись, навіть якщо ви не впевнені в своєму рівні англійської або своїх професійних знаннях, просто спробуйте, подавши свою заявку, ви нічого не втратите. Також якщо когось цікавить, подивіться детальніше про новий грант mitacs для українців".

Дякуємо за відверту та щиру розмову Ірині та бажаємо їй нових професійних досягнень. Саме студенти – є головною цінністю та гордістю факультету та університету


Інна Костенко,
відповідальна за міжнародну діяльність
на факультеті інформаційних технологій,
координатор з виховної роботи та студентського дозвілля

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook