Збереження та відтворення рослинного генофонду колекцій сільськогосподарських культур в Національному університеті біоресурсів та природокористування України

May 6, 2022
Важливим напрямом функціонування ННЛ «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» кафедри рослинництва агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України в умовах військового стану є збереження та підтримання колекцій видів, що обумовлено значним ризиком втрати багатьох видів, які підтримуються лише за рахунок таких колекцій.

   В ННЛ «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» закладено колекції зернових, зернобобових, олійних, ефіроолійних культур, бульбоплодів та коренеплодів, лікарських та біоенергетичних культур загальною кількістю, яка перевищує 500 таксономічних одиниць, сортів, гібридів. Актуальність використання лікарських культур є надзвичайно високою в умовах війни в якості використання для лікарських цілей.

 

 

    Зв’язки з ботанічними садами, колекційними розсадниками наукових та навчально-наукових установ з метою обміну та збагачення генофонду сільськогосподарських рослин підтримуються навіть в умовах цього року.
    Плідна співпраця з Національним Ботанічним садом ім. М.М. Гришка забезпечує створення і підтримку колекцій таксонів рослин, які ростуть в Україні та інтродуцентів.

     Якщо багаторічники потребують лише щорічного догляду, то колекції з однорічними культурами щорічно закладаються і підтримуються. Ми дякуємо старшому викладачу кафедри рослинництва Карпенко Людмилі, яка нині постійно координує роботу безпосередньо в ННЛ «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур», викладачам , завідувачам лабораторій, аспірантам кафедри рослинництва, студентам, які працюють над відновленням та закладкою колекцій, дослідів за науковими тематиками: Антал Т., Рахметов Д., Мокрієнко В., Мазуренко Б., Найденко В., Пилипенко В., Катречко Л., Сонько Р., Гончар Л., Аврамчук В., Федів Р., Антал Я. Частина колекцій в умовах війни висіяна в різних регіонах України, в приватних господарствах співробітників кафедри, що пов’язано було з неможливістю своєчасного закладання колекцій на «Демонстраційному колекційному полі сільськогосподарських культур», але ми були зобов’язані їх зберегти і відтворити. Вже нині закладені колекції ранніх ярих культур, кукурудзи, просо, сорго, олійних культур. Окрім збереження колекцій , проводяться комплексні дослідження iз біологічних, екологічних, морфологічних, алелопатичних, біохімічних особливостей видів; закономірностей росту, розвитку рослин залежно від умов вегетації, ґрунтово-кліматичних умов, елементів технології тощо; встановлення залежностей та взаємовпливу чинників на продуційний процес рослин.

 

 

     В 2021 році започатковано проєкт «Рослинне біорізноманіття України», який виконується за співпраці Національного університету біоресурсів і природокористування України з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді (НЕНЦ) МОН України та Київським обласним комунальним позашкільним навчальним закладом «Мала академія наук учнівської молоді», який в умовах 2022 року реалізується в напряму профорієнтаційної діяльності НУБіП України. Проєкт реалізується на базі навчально-наукової лабораторії «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» і спрямований на інтеграцію освітнього процесу в закладах різного рівня освіти з науковими дослідженнями, спрямованими на вивчення, збереження та розширення біорізноманіття України та вирішення концепції виробництва сільськогосподарських культур в Україні, з точки зору забезпечення населення біологічно – цінними продуктами харчування й сировиною для промисловості.
     Важливим напрямом досліджень, які проводяться на кафедрі рослинництва є оцінка адаптаційних властивостей сортів і гібридів сільськогосподарських культур, яка відіграють важливу роль в забезпеченні продовольчої безпеки держави та якості продукції. Висіяна колекція видів та сортів вівса, наукова робота аспіранта Федіва Романа, дозволить оцінити якісні показники зерна вівса та напрями використання цієї надзвичайно цінної продовольчої та кормової культури.

 

     ННЛ «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» є базою для виконання наукових досліджень не лише кафедри рослинництва, а й аспірантів та НПП з інших кафедр. Аспірант кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Спряжка Роман закладає колекцію самозапильних ліній кукурудзи, які є батьківськими материнськими компонентами експериментальних гібридів відповідно до дисертаційного дослідження. Висіяно кращі експериментальні гібриди за результатами дворічних польових досліджень.

 

     В Україні та світі для захисту лікарських рослин не використовуються хімічні препарати, оскільки вони накопичуються у лікарській сировині, що й обумовило напрями дослідження, щодо розробки біологічних систему захисту лікарських культур. Аспіранти кафедри фітопатології, під керівництвом Башти Олени та Гентоша Дмитра проводять дослідження щодо випробування біопрепаратів в системі захисту посівів м’яти перцевої та ехінацеї пурпурової.
     Збереження та відтворення генофонду колекцій сільськогосподарських культур в Національному університеті біоресурсів та природокористування України забезпечує та підтримує й збереження наукових, освітянських та моральних традицій нашої рідної України.

Світлана Каленська,
завідувач кафедри рослинництва

 

 
 
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook