Що посієш – те й пожнеш!

May 5, 2022

 

Важливим елементом навчального процесу для майбутніх спеціалістів є набуття практичних навичок. Для закріплення студентами агробіологічного факультету глибоких знань і умінь з овочівництва, технологій закритого ґрунту активно використовується колекційно-дослідне поле та плівкова теплиця в НЛ  «Плодоовочевий сад».

 

Завдяки об’єднанню зусиль деканату агробіологічного факультету, науково-педагогічних працівників та допоміжного персоналу кафедри овочівництва і закритого ґрунту було проведено сівбу насіння овочевих культур на розсаду в полікарбонатній теплиці, закладено колекційний розсадник та виробничі посіви на овочевому полі та в плівковій теплиці. Це дає можливість  плідно проводити практичну підготовку студентів. Однак в умовах військового стану студенти 1 курсу спеціальності «Садівництво та виноградарство» не змогли отримати практичні навички в навчальній лабораторії, які передбачені навчальним планом. Керівники практик завідувач кафедри овочівництва і закритого ґрунту Федосій Іван та доцентка цієї ж кафедри Бобось Ірина разом зі студентами з 21 квітня опанували новий досвід проведення навчально-ознайомчої практики дистанційно.

Студенти за допомогою платформи Webex з наглядним матеріалом ознайомились із видовим різноманіттям овочевих і баштанних культур, їхніми продуктовими органами та відношенням до умов вирощування. Ознайомились із статевим і вегетативним способами розмноженням овочевих культур. Зрозуміли, що важливою складовою отримання дружніх сходів є використання насіння, яке відповідає високим посівним якостям. Студенти навчились розпізнавати насіння за розміром, вивчили показники якості насіння. Ознайомились зі способами передпосівної підготовки насіння для отримання рівномірних посівів та строками і способами сівби і висаджування розсади. Водночас важливою темою були питання щодо основного та весняного обробітку ґрунту, внесення мінерального та органічного живлення на посівах овочевих культур.

Особливо було приємною несподіванкою для керівників практики, ініціатива студентів, навіть в умовах воєнного стану закріпити теоретичні знання на колекційних ділянках і в плівковій теплиці НЛ «Плодоовочевий сад». Керівники практики ознайомили студентів із основними прийомами, які проводяться навесні в полі та плівковій теплиці під час проходження практики. Студенти змогли набути практичного досвіду з сівби та висаджування розсади овочевих культур, процесами щодо вирощування здорової та якісної розсади.  Вони навчились визначати за сходами овочеві культури, які вже з’явились на поверхні ґрунту після сівби. Змогли набути практичного досвіду з сівби овочевих культур під агроволокно, встановленням захисної сітки від шкодочинних зайців на колекційній ділянці капуст.

На овочевому полі студенти змогли ознайомились з колекцією багаторічних овочевих культур (ревінь, щавель, спаржа, естрагон, багаторічні цибулі), озимого часнику, рослини яких активно вегетують після перезимівлі. Завідувач навчальної лабораторії овочівництва Леонтьєва Ольга ознайомила студентів з особливостями весняного догляду за розсадником капуст і багаторічними цибулями, ароматично-смаковими й іншими багаторічними культурами та способами їхнього розмноження. Особливо зацікавило студентів брати участь у зборі врожаю спаржі.

 

Завідувач ННВЛ «Овочі відкритого і закритого ґрунту» Комар Віктор ознайомив студентів з посівами овочевих культур у плівковій теплиці, особливостями вирощування касетної та горщечкової розсади помідора, перцю солодкого, баклажана, огірка, васильків справжніх у полікарбонатній теплиці. Водночас студенти мали змогу визначити смакові властивості зеленних, ароматично-смакових культур, вирощених в несезонний період.

Цікавим виявився і власний досвід вирощування розсади та ранньої продукції овочевих культур студенткою Гогунською Дариною. Вона разом з батьками, незважаючи на ризики окупації в Коростенському районі, висівала насіння овочевих культур для отримання розсади, висаджувала сіянку цибулі ріпчастої для отримання зеленого пера та вчасно проводила догляд за рослинами. Це означає, що спеціальність обрана за покликом душі та серця!

Значний інтерес до практичної підготовки виявили студенти 1 курсу. Вони зрозуміли, що саме на практиці закладається фундамент їхніх професійних знань. Що посієш – те й пожнеш!

 

Іван Федосій,

керівники практики, завідувач кафедри овочівництва і закритого ґрунту

 Ірина Бобось,

доцентка кафедри овочівництва і закритого ґрунту

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook