Від ферми до виделки: на кафедрі глобальної економіки обговорили перспективи і стратегії розвитку аграрного сектору

April 18, 2022
НУБіП України

   Традиційно в рамках «Європейських студій» у другій декаді квітня відбулась зустріч стейкхолдерів із студентами освітніх програм «Міжнародна економіка» та «Прикладна економіка» кафедри глобальної економіки економічного факультету та студентів інших спеціальностей, що вивчають економіку аграрних підприємств, на якій розглядались перспективи і стратегії розвитку аграрного сектору економіки в сучасних умовах. 

      З вітальними словами до присутніх звернувся директор Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» Юрій Шарило.

   

  Стійкість продовольчих систем є глобальним питанням і продовольчі системи повинні будуть адаптуватися до різноманітних проблем. Європейський зелений курс визначає, як зробити Європу першим кліматично нейтральним континентом до 2050 року. Він накреслює нову, стійку та всеосяжну стратегію зростання, яка сприятиме розвитку економіки, покращенню здоров’я та якості життя людей, догляду за природою та не залишає нікого осторонь.

   Стратегія «Від ферми до виделки» - в серці Зеленого курсу. Вона всебічно вирішує проблеми стійких продовольчих систем та визнає нерозривні зв’язки між здоров'ям людей, здоровими суспільствами та здоровою планетою. Стратегія також в центрі порядку денного Комісії щодо досягнення цілей сталого розвитку ООН (ЦСР). 

   

   Завідувач кафедри глобальної економіки, д.е.н., професор Наталія Вдовенко зосередила увагу на питаннях продовольчої безпеки в умовах надзвичайних викликів для національної безпеки України. Тому, що питання продовольчої безпеки для України і для Європейського Союзу мають дещо відмінні наголоси. Якщо для України це має бути продовольство, щоб вижити. Зерно має бути, картопля, птиця, сало, щоб люди могли працювати на фронті, а пенсіонери в тилу. Якщо вести мову про Європейський Союз, то тут зосереджується увага на наявності певних корисних поживних речовин, наприклад, щоб харчування не викликало ожиріння тощо. Тому, ми і надалі маємо працювати над розробленням дружної до довкілля, економічно вигідної системи харчування, яка і є серцевиною «Зеленої угоди» та базовим напрямком впровадження циркулярної економіки.

   Студенти мали можливість ознайомитись із напрацюваннями стейкхолдера Володимира Герасимчука, начальника відділу селекційно-племінної роботи, акліматизації водних біоресурсів та маркетингу, який довгий час працював на посаді начальника міжнародного відділу Держрибагентсва України на тему: «Стратегія «Від ферми до виделки» заради справедливої, здорової та екологічно дружньої продовольчої системи».

   Перехід до стійких продовольчих систем – це величезна економічна можливість. Очікування громадян змінюються і спричиняють значні зміни на продовольчому ринку. Це можливість для фермерів, рибалок та виробників аквакультури, а також для виробників харчових продуктів та продовольчих служб. Цей перехід дозволить їм забезпечити стійкість їх торгових марок та гарантувати майбутнє харчового ланцюга ЄС до того, як це зроблять конкуренти за межами Європейського Союзу. Перехід до стійкості – це можливість «першої рушійної сили» для всіх учасників харчового ланцюга ЄС.

  ЄС є найбільшим імпортером та експортером агропродовольчих товарів та найбільшим ринком морепродуктів у світі. Виробництво товарів може мати негативний екологічний та соціальний вплив у країнах, де вони виробляються. Тому зусилля щодо посилення вимог сталого розвитку в системі продовольства ЄС повинні супроводжуватися політикою, яка допомагає підвищити стандарти в усьому світі, щоб уникнути екстерналізації та експорта нестійких практик. Стала продовольча система буде важливою для досягнення кліматичних та екологічних цілей Зеленого курсу, одночасно підвищуючи рівень доходів первинних виробників та посилюючи конкурентоспроможність ЄС. Дана стратегія підтримує перехід, роблячи акцент на нових можливостях як для громадян, так і для підприємств харчової промисловості.

   Цілі ЄС – це зменшення екологічного та кліматичного наслідку продовольчої системи ЄС та посилення її стійкості, гарантування продовольчої безпеки в умовах зміни клімату та втрати біорізноманіття, а також ведення глобального переходу до конкурентної стійкості від ферми до виделки та використання нових можливостей.

    Перехід до стійкості продовольчої системи змінить економічну структуру багатьох регіонів ЄС та схеми їхньої взаємодії. Технічна та фінансова допомога від існуючих інструментів ЄС, таких як фонди гуртування та Європейський сільськогосподарський фонд розвитку сільських територій (ЄСФРСТ), підтримає перехід. Оцінювання впливів, що базуватиметься на консультаціях з громадськістю, на виявленні екологічних, соціальних та економічних впливів, на аналізі впливу на малі та середні підприємства (МСП) щодо сприяння чи перешкодження інноваціям, - сприятиме вибору ефективної політики з мінімальними витратами і відповідно до цілей Зеленого курсу. 

   ЄС зосередить свою міжнародну співпрацю на дослідженні харчових продуктів та інноваціях, з особливим наголосом на адаптацію до зміни клімату та її пом'якшення, агроекологію, стійке управління ландшафтами та управління землею, збереження та стале використання біорізноманітт; інклюзивні та справедливі виробничо-збутові ланцюги, харчування та здорові дієти, запобігання та реагування на продовольчі кризи, особливо в нестабільних умовах; на стійкість та готовність до ризику, комплексне управління шкідниками, здоров'я та добробут рослин і тварин, стандарти безпеки харчових продуктів, антимікробна резистентність, а також стійкість координованих заходів з гуманітарної діяльності та розвитку. 

   На завершення лектор закликав ставитися критично до усіх заходів, економічна цінність яких викликає сумніви, і брати до уваги усі ризики.

   Велика подяка стейкхолдерам за приділений час, знання та безцінний досвід, якими вони поділилися зі студентами!

Модератор заходу Лариса Михальчишина,

доцент кафедри глобальної економіки

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook