Відбулися традиційні зустрічі «Європейські студії» для студентів кафедри глобальної економіки

12 April 2022, 22:50
НУБіП України

    В першій декаді квітня 2022 року на кафедрі глобальної економіки відбувся І Міжнародний науково-практичний семінар «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу». Саме в рамках семінару, на різних он-лайн платформах, також проходили традиційні зустрічі «Європейські студії» із студентами освітньої програми «Міжнародна економіка» та «Прикладна економіка» кафедри глобальної економіки економічного факультету та студентів інших спеціальностей. Перед учасниками виступили директор та викладачі аграрного ліцею EPLEFPA "Luçon-Pétré" (Лукон, Франція). 

    З вступними словами звернулася завідувач кафедри глобальної економіки професорка Наталя Вдовенко, яка наголосила на перспективному значенні заходу для обміну між викладачами та студентами, особливо в такі складні часи для України.

    До виступу долучився Кристоф Має, який розповів про сільське господарство ЄС та про роботу власного ліцею EPLEFPA "Luçon-Pétré".

   Зокрема, Кристоф Має наголосив, що країни Європейського Союзу є провідними аграрними країнами. У 2019 р. європейське сільськогосподарське виробництво Європейського Союзу становило 418 млрд. євро. Найбільший внесок зробила Франція - 70 млрд. євро, що становить 18 % від загального обсягу ЄС. Найбільші аграні країни ЄС: Німеччина, Італія, Нідерланди, Іспанія, Польща та Румунія. Ці країни-члени становлять ¾ загального сільськогосподарського виробництва в ЄС.
     Згідно представлених даних ЄС, з 1 липня 2021 року по 3 квітня 2022 року європейські країни ЄС імпортували 16,4 млн тонн зернових, в той же час вони експортували 34,4 млн тонн.

   Найбільш імпортовані зернові культури – пшениця (3,2 млн тонн) і кукурудза (12,2 млн тонн). Але перш за все, 27 держав-членів імпортують свою кукурудзу переважно з України. Цей імпорт становить 54,8 % обсягу імпорту ЄС.
  Загальна площа французьких ферм, що становить 30 млн га, є найбільшою в Європі. Агропродовольство залишається опорою економіки Європейського Союзу з понад 170 млрд. євро в обороті. За останніми даними, сільське господарство – це 3,7 % ВВП ЄС проти більш ніж 6 % у 1980 році.

    За останні 25 років Франція втратила більше половини своїх ферм. Станом на 01.01.21 р. у Франції налічується 389 000 ферм у порівнянні з більш ніж 1 мільйон на кінець 80-х років і 664 000 у 2000 році. Середня площа фермерського господарства в Європі помітно зросла. Вона досягла приблизно 61 га у 2013 році проти 43 га у 2000 році.

   Модератор заходу кандидат економічних наук, доцент кафедри глобальної економіки Олена Кірейцева та Крістоф спільно презентували Загальнотехнологічний сільськогосподарський ліцей EPLEFPA "Luçon-Pétré", який приймає 300 учнів та студентів. Заклад займає ексцентричне розташування на півдні департаменту Ванде, розташованого в Сент-Жемм-Ла-Плен. Він розташований біля воріт боліт Пуатевен і недалеко від узбережжя Атлантичного океану, на краю Шарант Марітім та До Севр.

   Ліцей EPLEFPA "Luçon-Pétré" має підсобні господарства на 160 га. Ферма ліцею, яка займається молочним та м’ясним скотарством, рослинництвом, в своїй основі є органічним виробництвом. Нараховує 65 голів великої рогатої худоби, які продукують 460 мільйонів тон молока на рік. Також у підпорядкуванні ліцею садівнича ферма з виробництва декоративних та садових рослин. Головна місія аграрних підприємств це навчання студентів ліцею.

   На завершення свого виступу Крістоф Має зауважив, що французький ліцей готовий до співпраці з викладачами та студентами Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Лариса Михальчишина та Катерина Наконечна,
к.е.н., доценти кафедри глобальної економіки


 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook