Світлої пам’яті В.І. Мойсеєнка

February 21, 2022

 


Люди, що відійшли у вічність залишаються живими доти, поки ми про них пам’ятаємо. 29 січня минуло 25 років з дня смерті фундатора школи кормовиробників Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктора сільськогосподарських наук, професора Володимира Івановича Мойсеєнка.

Володимир  Мойсеєнко народився 13 липня 1919 р. у селі Здорівка Васильківського району Київської області в сім’ї селянина. Життєвий і професійний шлях професора є яскравим прикладом того, як щоденною працею можна досягати поставлених амбітних цілей.

Початкову освіту Мойсеєнко В.І. здобув у Здорівській неповній середній школі, по закінченні якої продовжив навчання у Київському технікуму експлуатації залізниць. Свою трудову діяльність майбутній професор розпочав касиром вантажної каси станції Київ-І Товарний, продовжив наглядачем станції Волинський-Пост, потім старшим вагарем-начальником вантажного двору станції Волинський-Пост Південно-західної залізниці. Далі у долю Володимира Івановича втрутилась війна і з липня 1941 р. він брав участь у захисті станції від бомбардувань та диверсантів, а також виконував обов’язки начальника  військового поїзда – головного кондуктора на станції Волинський-Пост, пізніше станції Пенза Пензенської залізниці аж до поранення у жовтні 1941 р. Після лікування у госпіталі та отримання статусу інваліда ІІІ групи Мойсеєнко В.І. виконував обов’язки військового диспетчера Казанської залізниці. Проте жага до навчання спонукала майбутнього професора рухатись далі і вже з 1 жовтня 1942 р. він  став студентом Казанського сільськогосподарського інституту. Життєві обставини сприяли поверненню Володимира Мойсеєнка на рідну землю і з березня 1944 р. він продовжує своє навчання на агрономічному факультеті Київського сільськогосподарського інституту. Після успішного отримання фахової освіти, Мойсеєнко був залишений на посаді лекційного асистента інституту. Саме тут він пройшов аспірантський вишкіл та працював асистентом кафедри рослинництва.

Свою кандидатську дисертацію на тему: «Шляхи одержання високих врожаїв багаторічних трав у травопільних сівозмінах у Поліссі УРСР та зоні Південнокримського каналу» він блискуче захистив 9 травня 1951 р. на засіданні Ради агрономічного факультету УСГА, а у березні 1953 р. йому було присвоєно звання доцента кафедри рослинництва.

Докторську дисертацію на тему: «Наукові основи вирощування високих врожаїв кормових культур в умовах Полісся та Лісостепу України» Володимир Мойсеєнко захистив у 1969 р.

Протягом 1973-1994 рр. Мойсеєнко В.І. очолював кафедру кормовиробництва та сільськогосподарської меліорації. Під його керівництвом були обґрунтовані та впроваджені у виробництво ефективні дози та співвідношення мінеральних добрив під кукурудзу на торфових ґрунтах Житомирщини та мінеральних – на Київщині. Ним були розроблені основи підвищення урожайності кормових люпинів, а також рекомендовані системи підготовки дернини та внесення добрив для підвищення продуктивності травостою луків на чорноземних лучних ґрунтах Північного Лісостепу. Розроблена система поліпшення природних кормових угідь і раціонального використання культурних пасовищ у Новоолександрівському кінному заводі Луганської (тоді Ворошиволоградської) області. Відпрацьована технологія вирощування проміжних посівів озимих капустяних кормових культур, яка впроваджувалась в Іллінецькому районі Вінницької області. Розроблені заходи з регулювання водного режиму як при поліпшенні природних кормових угідь, так і при створенні культурних зрошуваних пасовищ та вирощування кормових культур на цих землях. Усього професором Мойсеєнком В.І. було опубліковано понад 260 наукових робіт. Він був нагороджений медалями «За доблесну працю», «Ветеран праці», «У пам’ять1500-річчя Києва».

Значну увагу професор приділяв підготовці наукових кадрів, він створив наукову школу кормовиробників, яка вже протягом декількох десятиліть успішно реалізує теоретично-прикладні настанови щодо розвитку кормовиробництва. Її діяльність ґрунтується на оптимізації поєднання польового та лучного кормовиробництва та вдосконаленні технологій виробництва екологічно чистих і біологічно цінних кормів. Під науковим керівництвом професора 36 науковців захистили кандидатські дисертації та успішно працюють у НУБіП України, інших закладах вищої освіти, наукових установах не лише нашої країни, але і за її межами.

Наукову, методичну та навчальну роботу, започатковану професором Мойсеєнком В.І., продовжили його учні, викладачі кафедри. До плеяди найперших аспірантів належала Раїса Тимофіївна Івановська, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, яка працювала на кафедрі протягом 1972-2011 рр., була видатним педагогом та науковцем, Членом комісії Міністерства освіти та науки з розробки галузевих стандартів вищої освіти України за напрямом підготовки 1301 "Агрономія", кваліфікацій "Технолог з агрономії" та "Агроном-дослідник".

 

Професор Мойсеєнко В.І. проводить заняття наукового гуртка

(на фото: кандидат сільськогосподарських наук, доцент Р.Т. Івановська, старший лаборант В.І. Іскра, професор В.І. Мойсеєнко).

Успішно продовжував справу Володимира Мойсеєнка кандидат сільськогосподарських наук, доцент, відомий фахівець у галузі кормовиробництва та агрометеорології Павло Ковбасюк. Автор понад 110 наукових праць, методичних розробок, навчальних програм та посібників. Улюблений викладач багатьох поколінь студентів агробіологічного факультету.

 

Фото з магістрами-випускниками кафедри кормовиробництва і меліорації, 2002 р. (Викладачі: доценти П.У. Ковбасюк, Л.М. Єрмакова, Р.Т. Івановська).

Послідовним продовжувачем справи Володимира Мойсеєнка став академік АН ВО України, Заслужений працівник сільського господарства України, доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедрою кормовиробництва, меліорації і метеорології Григорій Демидась.  Ним розроблено і впроваджено у практику виробництва першу в Україні схему вирощування кормових культур для Південного Лісостепу й Полісся: ранньовесняних, основних, проміжних, післяукісних, післяжнивних посівів з метою забезпечення тваринництва високобілковими кормами з ранньої весни до пізньої осені.

 

Огляд дослідних ділянок на полях кафедри, 2002 р.

(Викладачі: завідувач кафедрою доцент Єрмакова Л.М., доценти П.У. Ковбасюк, Г.І. Демидась).

Аналізуючи життєвий шлях Володимира Мойсеєнка можна з впевненістю стверджувати, що його нелегка доля була сповнена щоденними проявами працелюбства, людської гідності,  уміння толерантно працювати з освітянською спільнотою та студентською молоддю. Науковець з великої літери, чесна і щира людина, досвідчений професіонал, турботливий сім’янин. Його патріотизм проявлявся у власній принциповості та поглядах, у постійній праці. Світла пам’ять, Учителю!

 

 

Григорій Демидась

завідувач кафедри кормовиробництва,

меліорації і метеорології;

Леся Бурко

доцент кафедри кормовиробництва,

меліорації і метеорології

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook