Вітаємо з Міжнародним днем жінок і дівчат у науці!!!

February 11, 2022

Щорічно, 11 лютого у всьому світі відзначається Міжнародний день жінок і дівчат в науці, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 15 грудня 2015 року. Свято засноване з метою досягнення повного й рівного доступу жінок і дівчат до науки, а також забезпечення гендерної рівності й розширення прав і можливостей жінок і дівчат. 

Невипадково у назві свята окремо зазначені дівчата, участь яких у наукових товариствах та об’єднаннях юних дослідників, попри значні успіхи світової наукової спільноти у досягненні гендерного паритету загалом, залишається набагато скромнішою, аніж їх ровесників чоловічої статі. Міжнародні статистичні дані засвідчують збереження певного дисбалансу щодо можливості отримання дівчатами ступенів магістра та доктора філософії. Нерідко дівчата стикаються з обмеженнями у певній галузі науки, чия царина досі традиційно вважається чоловічою територією.
За даними Інституту статистики ЮНЕСКО, лише 28% наукових працівників у світі – жінки. Досі рудиментарні суспільні стереотипи часто заважають дівчатам під час вибору професії, але, на щастя, не всім.
В Україні статистика доволі непогана: 46% жінок-науковиць. Українки гучно зарекомендували себе в молекулярній біофізиці, психології, наноматеріалознавстві та комп’ютерній інженерії у тому числі і за кордоном.
Мало це чи багато?  Перша сходинка до того, щоб колись тебе назвали «науковим світилом» – це захист кандидатської дисертації, що є підставою для того, аби у вищих навчальних закладах у тебе була можливість обіймати посаду доцента, а в наукових установах – посаду старшого наукового співробітника. Нормативно-правові акти з питань атестації наукових кадрів вищої кваліфікації дають можливість здійснювати наукові дослідження та захищати дисертації на здобуття наукових ступенів громадянам України та інших держав незалежно від статі та віку.
І що ми бачимо? За останні десять років, за інформацією прес-служби Міністерства освіти і науки, серед здобувачів наукового ступеня доктора наук в Україні переважають чоловіки. Втім, якщо кількість жінок, які здобувають науковий ступінь доктора наук, в 2011 році становила лише 28%, то у 2016 році – вже 47%, а в 2021 вона сягнула 50,6%.
Серед здобувачів наукового ступеня кандидата наук впевнено переважають жінки. На початку 2011 року цей показник був на відмітці 53-57%. У 2016 році він сягнув 59,8%, а у 2020 році – становить 54,2%. При цьому спостерігається стабільна тенденція переважання жінок-кандидатів наук у гуманітарних галузях.
Не існує галузі, де немає місця для жінок, які ніколи не припиняють вчитися, відкривати нове й досягати нових вершині, у науці почуваються як риби у воді та щодня доводять: наука – це жіноча справа. Місце жінки – на кухні науки! Можна віддавати себе науці й водночас бути щасливою жінкою і матір’ю.
Працювати й вірити в себе. Зрештою, насолоджуватися життям!
На економічному  факультеті вперше відзначили Міжнародний день жінок та дівчат у науці. Як відмітив декан економічного факультету, д.е.н., професор Діброва Анатолій Дмитрович , 70% кадрового потенціалу факультету складають жінки. Які можуть  віддавати себе науці й водночас бути щасливою жінкою і матір’ю, працювати й вірити в себе. Зрештою, насолоджуватися життям! 
 
 
 
 
Жінки кафедри економіки були представлені в двох номінаціях:
 
Вікторія Байдала, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри – у номінації «Підтримка та розвиток наукового потенціалу економічного факультету»
 
 
Лариса Коваленко, старший викладач кафедри – у номінації «Харизма в науці».
 
 
Шановні жінки кафедри економіки, вітаємо Вас з Міжнародним днем  жінок та дівчат у науці!!!
 
Бажаємо великих звершень, невичерпної творчої енергії та успіхів Вам – жінкам, що вже обрали науку своїм життєвим шляхом та тим, що лише йдуть до цієї мети. Нехай вас не полишає натхнення та сили, бажання шукати відповіді на питання, що постають перед людством!
 
 
                                                                                         Лариса Коваленко,
                                                                                  старший викладач кафедри
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook