Віктору Михайловичу Положенцю – 75!

November 3, 2021
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

 

Вітаємо !!!!    Віктору Михайловичу Положенцю – 75!

 

Виповнилося 75 років від дня народження відомого вченого в галузі фітопатології та імунітету, доктору сільськогосподарських наук, професору, академіку АН вищої освіти України, заслуженому діячу науки і техніки України, консультанту Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Віктору Михайловичу Положенцю

Положенець Віктор Михайлович народився 2 листопада 1946 року у с. Забріддя Черняхівського району Житомирської області  в багатодітній родині хліборобів. Вищу освіту здобув після закінчення  Житомирського сільськогосподарського інституту в 1970 році,  отримавши спеціальність вченого-агронома .

Свою трудову діяльність розпочав з 1971  року спочатку молодшим науковим співробітником, а пізніше старшим науковим співробітником, керівником групи імунітету  Інституту  картоплярства Національної академії аграрних наук України. В 1973 році вступив до аспірантури Всесоюзного науково - дослідного інституту картопляного господарства (м. Москва), а в 1976 році захистив кандидатську дисертацію. У 1994 році захистив докторську дисертацію, а в 1995 році – отримав наукове звання професора. Починаючи з вересня 1987 до червня 2016 року працював в Житомирському національному агроекологічному університеті, спочатку на посаді доцента, а згодом – професора, завідувача кафедри селекції і біотехнології, проректора з наукової роботи і міжнародних зв’язків та ректора Державної агроекологічної академії України. З жовтня 2016 року розпочав трудову діяльність в національному університеті біоресурсів і природокористування України спочатку  на посаді професора кафедри молекулярної біології, мікробіології та біобезпеки, а в даний час професором кафедри фітопатології ім.академіка В.Ф.Пересипкіна.

В 1996 році отримав наукове звання академіка Академії наук Вищої освіти України.

Положенець Віктор Михайлович, веде наукову діяльність у напрямку фітопатології, імунітету та селекції картоплі на стійкість до шкідливих організмів. Являється одним з організаторів створення генофонду картоплі на стійкість до патогенів грибного, бактеріального та фітогельмінтозного походження. Ним створено вихідні форми, які характеризуються високою резистентністю до хвороб і шкідників . Ці сортозразки знаходять  широке використання в наукових установах та селекційних центрах України.

Він є співавтором 13 сортів картоплі зокрема: «Зарево», «Воловецька», «Віхола», «Луговська», «Світанок київський», «Українська рожева», «Пролісок», «Ромашка 8», «Либідь», «Бородянська рожева». Сорти «Луговська» і «Світанок Київський», які районовані в Україні, Росії, Білорусі та країнах Балтики. Сорти «Валентина», «Поліська» готуються для передачі до Державного сортовипробування рослин України. Крім того, до Держреєстру занесений новий сорт топінамбуру – «Родинний».

Професором Положенцем  В.М  опубліковано більш ніж 450 наукових праць, з них 10 монографій: «Топінамбур, харчова і лікувальна культура» , «Захист картоплі  від хвороб і шкідників в агроценозі Полісся», «Бактеріальні хвороби картоплі», «Про картоплю», «Агроекологічні основи вирощування картоплі», «Альтернаріоз картоплі», «Про топінамбур», «Срібляста парша картоплі», «Технологія вирощування картоплі на Житомирщині», «Хвороби шкідники та бур`яни картоплі» , 7 посібників: «Патогенез хвороб рослин», «Генетика рослин», «Селекція плодових культур», «Основи наукових досліджень   в агрономії і захисті рослин» , «Генетика», «Хвороби  і шкідники картоплі» та «Довідник  майстра  по вирощуванню картоплі», та понад 20 рекомендацій для агропромислового виробництва.

Віктор Михайлович запропонував науково-обґрунтовану екологічну систему насінництва картоплі для Житомирської, Волинської, Рівненській областей і отримав 15 авторських свідоцтв на винаходи. Він формує наукову школу  в напрямку карантину і захисту  рослин, зокрема під його керівництвом захищено 15 кандидатських дисертацій, а в даний час є науковим керівником п’яти аспірантів, двох здобувачів докторських дисертацій та консультантом.

Головною науковою проблемою сьогодення, яку розв`язує професор Положенець Віктор Михайлович є «Фітосанітарний моніторинг, етіологія і патогенез хвороб картоплі та удосконалення  прийомів щодо зниження їх шкодочинності в Україні» та «Випробування і відбір сортозразків картоплі, овочевих та плодово-ягідних культур з найменшим накопиченням радіонуклідів, придатних для громадського, дитячого  і дієтичного харчування».

Професор Положенець В.М. проводить велику роботу щодо запровадження наукових досліджень проблеми прискореного розмноження районованих, перспективних та дефіцитних сортів польових культур на базі агропідприємств різних форм власності.

Віктор Михайлович приймав участь у формуванні Законів України «Про захист рослин» та закон «Про карантин рослин». Включений до складу державної комісії по районуванню нових сортів польових культур, науково-технічної ради Міністерства аграрної політики і продовольства України та є членом двох спеціалізованих рад із захисту докторських дисертацій.

Професор Положенець В.М. здійснив вагомий внесок у розвиток аграрної науки і освіти України. Регулярно впроваджує у навчальний процес нові методи досліджень, сприяє в проведенні міжнародних конференцій і нарад з актуальних проблем біотехнології, селекції, імунітету та захисту рослин.

За наукові  досягнення і підготовку висококваліфікованих кадрів для сільськогосподарського виробництва В.М Положенець удостоєний почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки України» та нагороджений медалями: «За трудову доблесть», «Винахідник СРСР», срібною медаллю ВДНГ СРСР та знаком «Відмінник освіти України» і нагородою Ярослава Мудрого. За вагомий внесок у розвиток вітчизняної науки і освіти нагороджений дипломом учасника Всеукраїнського видавничого проекту «Науково-освітній потенціал України».

В даний час Віктор Михайлович Положенець займається науковою діяльністю на кафедрі інтегрованого захисту та карантину рослин при Національному університеті біоресурсів та природокористування України. Регулярно впроваджує в навчальний процес студентів нові технологічні розробки щодо вирощування високих врожаїв сільськогосподарських культур.

Співробітники та колеги НУБіП щиро вітають Віктора Михайловича з ювілеєм, бажають міцного здоров'я, родинного тепла, подальших творчих успіхів на благо розвитку аграрної науки!

 

 

Завідувач кафедри інтегрованого захисту рослин

М. Доля

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook