Телепрограма «Споживач має право» та фахівці НУБіП на сторожі здоров'я українців

6 квітня 2021 року

      

    Програма «Споживач має право» телеканалу Україна 24 тісно співпрацює з фахівцями НУБіП України, особливо з факультетом харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

     Нещодавно, обговорювалась актуальна тема для зайнятих людей, які можуть нанести шкоду своєму здоров'ю споживаючи напівфабрикати. У чому єдина перевага фабричних пельменів? ​ Варто купувати пельмені чи зробити їх вдома?  Як правильно обирати напівфабрикати?

     «Дешеві магазинні напівфабрикати – це завжди ризик. Якщо ціна низька, то виробник, швидше за все, заощадив на м'ясній начинці. Як мінімум, в неї можуть бути додані соя, ароматизатори і підсилювачі смаку. Якщо вони не вказані на етикетці, вони можуть нести потенційну загрозу. Особливо, якщо вони синтетичні – можуть викликати алергію» - говорить Лариса Баль Прилипко.

      Головне – це вибрати дійсно якісний продукт. Якщо на першому місці стоїть свинина, значить її в пельменях більша кількість. Хоча по технології співвідношення фаршу та тіста повинно бути 40/60 %, 50/50 % або 60/40 %, тому добре звернути увагу як на склад фаршу, так і на склад тіста. Погано, якщо Ви серед всього складу побачите сою, яка досить часто використовується для збільшення маси начинки і здешевлення самого продукту. Також слід звернути увагу на те, що такі приправи як сіль, перець, цибуля, часник і т. д. повинні перераховуватися по пунктам, а не під загальним поняттям «спеції». Адже в такому випадку тут можуть бути різні підсилювачі смаку та ароматизатори. Виробники іноді до складу тіста можуть додавати поліпшувачі борошна і загусники.

     Сьогодні на ринку можна знайти заморожені пельмені в поліетиленових пакетах, коробках та на вагу. При покупці пельменів у першому випадку, зазирніть в упаковку і переконайтеся в тому що пельмені не деформовані і не зліплені один з одним. Також слід переконатися в тому, що з-під тіста не вилазить начинка. Такі пельмені розваляться при варінні і Ви будете смакувати тісто і фарш окремо.

     Сучасним господаркам і господарям набагато простіше - хочеш, ліпи сам, хочеш, купуй готове (зі свининою, соєю, бараниною, дешевші і дорожчі). Але ми все-таки рекомендуємо вам хоча б іноді готувати пельмені самостійно або робити цілі заготовки в морозилці, бо:

Це дешевше

Це смачніше

Це гарантовано якісніше.

      Домашні пельмені завжди свіжі - ви ж точно знаєте, коли їх ліпили. Крім того, можна збирати за столом всю сім'ю, щоб зробити заготовку на найближчий місяць - і корисно, і приємно, і поспілкуєтеся нарешті.

Будьте обережні та здорові !!!

Наталія Голембовська, 

доцент кафедри
технології м
'ясних, рибних та морепродуктів

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook