Студентський науковий гурток "Лісознавство та практичне лісівництво"

Кафедра лісівництва

 Науковий гурток „Лісознавство та практичне лісівництво”

 


 Керівник студентського наукового гуртка „Лісознавство та практичне лісівництво”, доцент кафедри лісівницва

 

Левченко Вячеслав Володимирович


 Староста студентського наукового гуртка „Лісознавство та практичне лісівництво”, студентка 4 курсу спеціальності 205 Лісове господарство

 

Мазур Анастасія Вікторівна

 

ОСНОВНІ ЗАСІДАННЯ ГУРТКА

 

2023-2024 навчальний рік

  1. Науково-практичний семінар «Професійний вклад в українську лісівничу науку та фахову освіту професора Володимира Єфремовича Свириденка» (присвячений 95-річчю від дня народження)
  2. Лісове бджільництво очима студентів
  3. Використання недеревинної продукції лісу у лісових господарствах Волинської області
  4. Фітосанітарний стан та заходи сприяння природному поновленню лісу у соснових насадженнях ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»
  5. Науково-практичний семінар «Професійний внесок в українську лісівничу науку та фахову освіту професора Дмитра Даниловича Лавриненка» (з нагоди 110-річчя від дня народження)
  6. Спільне планування діяльності гуртка на 2023-2024 навчальний рік
  7.  

2022-2023 навчальний рік

  1. Природозберігаючі технології проведення рубок догляду за лісом на базі багатоопераційних машин
  2. Науково-практичний семінар «Професійний вклад в українську лісівничу науку декана, доцента В. С. Наконечного», присвячений 100-річчю від дня народження
  3. Приватне бджільництво: власний досвід, поради, коментарі
  4. Поширення популяцій стовбурових шкідливих комах в умовах змін клімату
  5. Використання недеревних ресурсів лісу на прикладі ДП «Маневицьке лісове господарство»
  6. Науково-практичний семінар «Про вклад у розвиток механізації лісового господарства українських учених О. М. Чернеги, М. Й. Півня, В. С. Курила»
  7.  Тваринний світ Чорнобильської зони відчуження
  8.  Планування роботи наукового гуртка «Лісознавство та практичне лісівництво»
  9. Гуртківці прийняли участь у організації та проведенні Всеукраїнського семінару-тренінгу "Курс підготовки лісового пожежного для лісогосподарських підприємств України"
  10. Гуртківці прийняли участь у організації та проведенні Всеукраїнського семінару-тренінгу "Курс підготовки лісового пожежного для лісогосподарських підприємств Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства"
  11. Гуртківці прийняли участь у організації та проведенні Всеукраїнського семінару-тренінгу "Курс підготовки лісового пожежного для лісогосподарських підприємств Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства"
  12. Гуртківці прийняли участь у організації та проведенні Всеукраїнського семінару-тренінгу "Курс підготовки лісового пожежного для лісогосподарських підприємств Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства"

2021-2022 навчальний рік

  1. Гуртківці прийняли участь в науково-практичному онлайн семінар: «Досвід ведення лісового господарства та охорони лісів від пожеж в Німеччині»
  2. Гуртківці прийняли участь у організації та проведенні тренінгу "Друга лісопожежна школа НУБіП-2021"

2020-2021 навчальний рік

  1. Участь гуртківців у створенні стійкого до пожеж ландшафту: створення протипожежного узлісся у ВП НУБіП України "Боярська лісова дослідна станція"

2019-2020 навчальний рік

  1. Онлайн засідання гуртка "Лісознавство та практичне лісівництво"
  2. Засідання гуртка "Лісознавство та практичне лісівництво"

2018-2019 навчальний рік

  1. Засідання гуртка "Лісознавство та практичне лісівництво"

 

     Кафедра Лісівництва приділяє значну увагу профорієнтаційній спрямованості навчання студентів через їхнє залучення до роботи у науковому гуртку „Лісознавство та практичне лісівництво”, до участі у польових науково-практичних семінарах. Професорсько-викладацький склад кафедри навчає студентів опановувати здобутки лісівничої науки, залучає їх до активного наукового пошуку, допомагає здійснити апробацію досліджень на засіданнях гуртка, наукових конференціях, круглих столах тощо.

Основні завдання роботи гуртка:

  1. Створення умов для розкриття наукового та творчого потенціалу членів гуртка через активне залучення студентів до наукової та інноваційної діяльності;
  2. Сприяння покращенню успішності у навчанні дипломників кафедри через участь у попередніх розглядах випускних бакалаврських та магістерських робіт;
  3. Участь у організації конференцій, семінарів, експедицій та інших науково-дослідницьких і просвітницьких заходів;
  4. Підтримка талановитих науковців-дослідників, надання їм всебічної допомоги через розвиток взаємозв'язків, здійснення обміну делегаціями та інші види співпраці з благодійними фондами, організаціями, об'єднаннями, юридичними і фізичними особами в Україні, а також за її межами;
  5. Сприяння розширенню університетського, регіонального, всеукраїнського та міжнародного студентського співробітництва у сфері науки і освіти;
  6. Участь у громадському житті кафедри лісівництва.

Основними стратегічними напрямками розвитку студентського наукового гуртка є:

  • зміцнення лабораторної та експериментальної бази;
  • розширення участі учасників студентського наукового гуртка у вітчизняних і міжнародних наукових проектах і конкурсах;
  • утворення наукових груп (команд) з пріоритетних напрямів наукових досліджень та підготовки комплексних кваліфікаційних дипломних робіт;
  • подальше запровадження нових форм наукової діяльності у роботі наукових студентських гуртків (виїзні науково-навчальні і науково-практичні семінари, зустрічі з науковцями закладання науково-виробничих об'єктів, тощо).

   Традиційними є виїзди на спільні науково-практичні семінари до Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства за участю співробітників кафедри, гуртківців та директорського корпусу управління. Тематика семінарів відповідає викликам сьогодення: „Ведення господарства у дубових лісах Вінниччини” (2008 р.), „Лісівничо-екологічні методи формування лісових насаджень без застосування суцільно-лісосічних рубок” (2009 р.), «Лісівничо-екологічні методи формування дубових насаджень» (2011 р.), «Досвід та перспективи ведення лісового господарства у дібровах Вінницького ОУЛМГ» (2013 р.), «Лісівничо-екологічні методи, досвід та перспективи ведення лісового господарства у дібровах Вінницького ОУЛМГ» у 2014 р. - на базі ДП "Вінницьке лісове господарство", у 2016 р. - на базі ДП "Іллінецьке лісове господарство" та у 2018 р. – на базі ДП "Тульчинське лісомисливське господарство і ДП "Гайсинське лісове господарство".

Рис. 1. Науково-практичний семінар на базі ДП "Тульчинське лісомисливське господарство і ДП "Гайсинське лісове господарство"

   Студенти ознайомлюються із широким колом питань: поновлення лісу, особливості рубок догляду у насадженнях різного віку та складу, рубки головного користування, мисливське господарство, охорона лісів від пожеж та лісопірологічні дослідження. Гуртківці приймають участь у закладанні постійних пробних площ під рубки переформування, складні способи рубок головного користування та пробні площі на яких було проведено контрольовані пали з метою використання низових пожеж для сприяння лісовідновленню.

Рис. 2. Студенти-гуртківці на лісопожежному експерименті

    Гуртківці охоче приймають участь у закладанні постійних пробних площ під рубки формування та оздоровлення лісів, рубок головного користування та на згарищах, є активними організаторами та учасниками науково-практичних польових семінарів, міжнародних конференцій та круглих столів.

Рис. 3. Опис післяпожежного стану лісового насадження студентами гуртківцями під керівництвом проф. Зібцева С.В. 

Рис. 4. Вивчення основних компонентів лісостану та лісівничо-таксаційних показників деревостану

    На кафедрі створено сприятливі умови для роботи і наукової діяльності студентів. У розпорядженні студентів обладнання та механізми навчальної лабораторії інженерно-технічного забезпечення (корп. 1 ауд. 50), в якій представлені зразки сучасної техніки для виконання робіт у садово-парковому господарстві та для виконання лісозаготівельних робіт двох виробників: вітчизняного – ПАТ «Мотор-Січ», європейського – фірми «Штіль».

Рис. 5. Навчальна лабораторія на базі малогабаритної техніки, наданої ПАТ «Мотор-Січ»

 

Рис. 6. Навчальна лабораторія на базі малогабаритної техніки наданої фірмою «Штіль»

    Студенти мають можливість для проведення досліджень і ознайомлення з потужною лісогосподарською технікою, різноманітним ґрунтообробним знаряддям, що використовується у лісовому господарстві на базі навчально-науково-виробничої лабораторії загального лісівництва та охорони лісу і Дзвінківського навчально-виробничого центру.

Зі студентами-гуртківцями щорічно планується відвідування різноманітних виставок у сфері лісогосподарського виробництва.

 

Рис. 7. Гуртківці кафедри на виставці «Лісдеревмаш»

     Гуртківці разом з викладачами кафедри освоюють різні методики діагностики хвороб лісу за типовими симптомами; поглиблюють вміння з ідентифікації збудників патологій рослин; вивчають біологічні особливості мікроорганізмів, що викликають хвороби рослин; досліджують екологію фітопатогенних грибів та здійснюють фітосанітарний моніторинг хвороб лісу.



     Гуртківці мають можливість вивчати різноманіття і населення лісових звірів і птахів, фауну урболандшафтів, садів і парків, мисливствознавство та мисливські угіддя України, фауну на територіях об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних природних парків, регіональних ландшафтних парків, заказників); удосконалювати шляхи збереження рідкісних та зникаючих представників фауни України; досліджувати утримування, реабілітацію і розведення диких тварин в умовах неволі та напіввільних умовах; проводити екологічні та етологічні дослідження диких тварин; приймати участь у природоохоронних заходах і співпрацювати з вітчизняними та зарубіжними природоохоронними організаціями (Українське товариство охорони птахів, Український центр охорони кажанів, Українське теріологічне товариство, Зелений світ, Bird life та ін.).

       Усе більший інтерес виявляють студенти до проведення дослідницької діяльності, оформлення наукових досліджень у вигляді доповіді, статті, тез тощо. Студентську молодь цікавлять сучасні інноваційні технології, що використовуються у лісовому та садово-парковому господарствах. Помітно зростає активність студентів, які систематично відвідують і працюють у гуртку, що проявляється у їх пошуковій діяльності. За результатами роботи у гуртку та проведення особистих наукових досліджень студенти готували виступи на засідання гуртка. Також у них з’явилась зацікавленість до представлення результатів своїх досліджень у вигляді наукових доповідей на студентських наукових конференціях.
Детально про роботу студентського наукового гуртка ,,Лісознавство та практичне лісівництво” на кінець поточного навчального року та план-графік його роботи на наступний навчальний рік наведено у прикріплених файлах.

 

   Детально про про роботу гуртка кафедри лісівницва "Лісознавство та практичне лісівництво" на кінець поточного навчального року та план-графік його роботи на наступний навчальний рік наведено у прикріплених файлах.

  1. Звіт-презентація діяльності гуртка "Лісознавство та практичне лісівництво" за 2022-2023 н.р.
  2. Звіт гуртка "Лісознавство та практичне лісівництво" за 2022-2023 н.р.
  3. План-графік роботи гуртка "Лісознавство та практичне лісівництво" на 2022-2023 н.р.
  4. План-графік роботи гуртка "Лісознавство та практичне лісівництво" на 2023-2024 н.р.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook