Використання недеревних ресурсів лісу на прикладі ДП «Маневицьке лісове господарство»

25 жовтня 2022, 11:09
Кафедра лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України

 24 жовтня 2022 р. гуртківці заслухали доповідь інженера з лісокористування ДП «Маневицьке лісове господарство» (Волинська область) - Остапчук Ірину Іванівну на тему: «Використання недеревних ресурсів лісу у ДП «Маневицьке лісове господарство».

У лісах України зростає велика кількість плодово-ягідних, лікарських, технічних та інших рослин, що використовуються для харчування населення, а також як сировина для медичної, легкої, парфюмерної та інших галузей промисловості. У лісах нашої країни лісове господарство повинно здійснюватися на принципах раціонального і безперервного лісокористування. Лісогосподарську діяльність необхідно вести шляхом комплексного використання лісових ресурсів. Тому поряд з отриманням деревини лісові насадження набувають все більшого значення як джерело недеревних ресурсів лісу. ДП «Маневицьке лісове господарство» має великий досвід по заготівлі у лісах плодів, грибів, лікарських рослин, березового соку та ін. У трьох лісництва ДП «Маневицьке лісове господарство» розміщені пасіки на яких заготовляють продукти бджільництва. Із порубкових решток на підприємстві виготовляють хвойний екстракт. Переробляють недеревинну продукцію лісу у консервному цеху, що забезпечує випуск понад 50 видів товарної продукції, яку реалізують на внутрішньому ринку нашої країни та у країни Європи.

У вересні 2019 року ДП «Маневицьке лісове господарство» отримало FSС сертифікат, що підтверджує відповідність ведення господарства на підприємстві у тому числі у частині вимог недеревинної продукції лісу вимогам FSС з правом маркування цієї продукції.

Доповідь Остапчук І.І. була дуже цікавою та професійно пізнавальною, що викликало жвавий інтерес серед гутківців, які ставили запитання та приймали активну участь у їх обговоренні.

 

Керівник гуртка, доц. В'ячеслав ЛЕВЧЕНКО

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook