Ректорат: закінчуємо навчальний рік та відзначаємо 122-річницю університету

26 травня 2020 року
     26 травня 2020 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання ректорату за участю заступників директорів ННІ та деканів факультетів. На порядку денному розглядалося кілька питань, пов’язаних з навчальною роботою, науковими дослідженнями та Днем університету. Про все за порядком.

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша проаналізував перебіг літньої екзаменаційної сесії у розрізі факультетів та ННІ. Загальна картина дає можливість зробити висновки, що ми, маючи унікальний гандикап – платформу електронних навчальних курсів elearn – без особливих проблем завершили навчальний процес і успішно проводимо іспити в режимі онлайн. На підтвердження цьому виконання педагогічного навантаження науково-педагогічними працівниками, яке за рідким виключенням, майже стовідсотково виконане. Для випускників бакалаврату триває фаза захисту дипломних проектів, і ось тут є певні особливості. Усі роботи перевірялися на наявність академічного плагіату і не всі цю перевірку пройшли. Методи обходу, видозмінення текстів робіт для уникнення фіксації плагіату стають все більш різноманітнішими, проте сучасні засоби перевірки йдуть в ногу з ними. Проректор Сергій Кваша наголосив, що період попереджень завершився і тепер такі роботи до захисту допущені не будуть. Випуск же бакалаврів, які успішно завершили навчання, відбудеться 25-26 червня в режимі онлайн.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін доповів про фінансування науково-дослідних робіт в 2020 році. Маємо виконати досліджень на 20,5 мільйона гривень за рахунок бюджету і на понад 5,5 мільйона гривень за госпрозрахунковими тематиками. Останні потрібно значно нарощувати, оскільки це не тільки показник поточного року, а й база для визначення фінансування в наступному році, з рештою – наш авторитет і додаткове джерело доходу. Активізації цієї діяльності очікуємо, перш за все, від факультету аграрного менеджменту та ННІ неперервної освіти і туризму. Звернути увагу потрібно й на пропозиції міжнародних наукових проектів і грантів, які також в повній мірі не використовуються, зазначив Ігор Ібатуллін. Зупинився перший проректор і на питанні підготовки наукових кадрів: станом на сьогодні лише частина аспірантів повністю готові до захисту дисертацій. У червні розпочинається процес акредитації освітньо-наукових спеціальностей, до чого також йде підготовка. Нагальним є й питання формування постійно діючих та разових спеціалізованих вчених рад.

     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук акцентував увагу на термінах сплати за навчання – вони спливають 31 травня. Разом з тим стан оплати є в край низьким загалом по університету. Цей тиждень є вирішальним для активізації цього процесу. Також на фінальному узгодженні проект вартості навчання для студентів нового набору.

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша представив програму відзначення Дня університету 29 травня 2020 року. В ефірі youtube-каналу «Свій НУБіП» з 9-30 почнеться трансляція презентаційних роликів ННІ, факультетів та відокремлених підрозділів. Об 11-00 члени вченої ради та гості розпочнуть онлайн Урочисту Академію на платформі CiscoWebex, яка також транслюватиметься в прямому ефірі каналу «Свій НУБіП». По завершенню – продовжиться показ презентаційних роликів, онлайн екскурсія університетом.

     За пропозицією начальника планово-фінансового відділу Олега Броніна ректорат дозволив передати частину майна Ніжинського агротехнічного інституту в оренду для встановлення котельної.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко проінформував, що у зв’язку з поданими заявами призначені нові керівники структурних підрозділів. Так, виконуючим обов’язки директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження призначено доктора технічних наук Володимира Каплуна, виконуючим обов’язки декана факультету захисту рослин, біотехнології та екології – доктора сільськогосподарських наук Юлію Коломієць. Нові очільники представлені в колективах, а Володимиру Козирському та Миколі Долі подякували за багаторічну плідну роботу.

     Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко озвучив завдання на найближчий час: тримати жорсткий контроль за перебігом екзаменаційної сесії та захистом дипломних робіт, продовжити ремонтні роботи в гуртожитках та навчальних корпусах, залучивши до цього співробітників та науково-педагогічних працівників, посилювати зв’язки з бізнесом, моделювати початок нового навчального року в умовах карантину.

     Ректорат розглянув і інші питання життєдіяльності університету.

Денис Рудень
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook