Використовуємо комунікаційні технології для покращення дистанційного навчання студентів спеціальності «Туризм»

27 березня 2020 року

Продовжуються будні дистанційного навчання. Незважаючи на можливість високого старту такої форми завдяки системі електронних навчальних курсів (https://elearn.nubip.edu.ua), яка вже багато років експлуатується в нашому університеті, викладачі і студенти шукають та визначають й інші способи комунікацій.

Так, окрім базового курсу «Інформаційні системи та технології» для студентів 1 курсу спеціальності «Туризм» з різними видами діяльності та вбудованого чату системи, спільно з студентами було вибрано варіант оперативніших комунікацій для консультацій та координації роботи через «Телеграм». Для цього студенти самі створили групу та запросили викладача. Варто зауважити, що для онлайн консультацій більш доцільна «десктопна» версія додатку. Наприклад у відповідь можна безпосередньо вставляти копійовані частині екрану, що унаочнює відповіді.

Для проведення відео онлайн консультацій взято до використання інтегрований в корпоративні облікові записи Google (домен nubip.edu.ua) додаток для відео конференцій Hangouts Meet. Рядом аргументів саме щодо цього додатку відсутність обмежень по кількості підключень та часу відео конференції.

Практичне пробне тестування та наступна робота онлайн показала його ефективність навіть при використанні мобільної передачі даних. Наприклад, сеанс зв’язку на протязі 1,5 години з демонстрацією екрану та показового серфінгу у браузері використав близько 1 ГБ даних при кількості підключень близько 20 осіб.

Загалом від студентів отримано схвальні відгуки щодо такого способу комунікацій та обраних технологій. Адже це не тільки виконання навчальної програми, а й можливість поспілкуватися між собою. Й не обов’язково у визначений викладачем час.

Безпосередня перевірка лабораторних робіт та коментарі до них відбуваються вже системі електронних навчальних курсів. Але варто зауважити колегам про доцільність використання все-таки стаціонарних широкосмугових каналів для роботи та перевірки робіт з вивантаженням в https://elearn.nubip.edu.ua.

Загалом карантин хоч й привніс незручності в наше повсякдення, але разом з тим надав можливість внести нові способи комунікацій у наше повсякдення та вивчити технічні нюанси їх використання.

 

Сергій Саяпін, старший викладач
кафедри інформаційних систем та технологій

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook