Розробки молодих стартаперів НУБіП для Збройних Сил України і не тільки

18 січня 2020 року
     Одним з критеріїв дослідницького університету є винахідництво. Для залучення до цієї царини молоді у НУБіП України вже кілька років успішно працює Стартап-школа. На запитання, що стосуються розвитку в Україні нових технологій відповів один із кураторів мікроколективів студентів-винахідників, доцент кафедри військової підготовки Андрій Андрієвський.

  • Над чим працювали у минулому році?

     – З чотирма командами студентів-винахідників розробляли нові способи застосування матеріально-технічних засобів для ефективного технічного забезпечення підрозділів військових частин та енергоефективними екологічно чистими технологіями. Зокрема систему автономного, екологічно чистого виробництва теплової та електричної енергії з твердого палива та води.
     На початку жовтня наші студенти представляли НУБіП на міжнародному форумі “INNOVATION MARKET” та виставці "Innovation Market template". Це традиційне місце зустрічі новаторів, винахідників, виробників та вендорів провідних інноваційних технологій, експертів у сфері інновацій, авторів startup проектів, представників бізнесу та інвестиційно-фінансових установ, консультантів у сфері захисту інтелектуальної власності.

  • Маєте якусь оцінку своєї роботи?

     – Так. У грудні на базі Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України підбивали підсумки Всеармійського конкурсу «Кращий винахід року». За його результатами колективи наших викладачів та студентів-винахідників перемогли у номінаціях «Автомобільна техніка» («Випробувальний причіп – естакада – імітатор руху двох-трьохвісної техніки»), «Медицина» («Спосіб прихованої евакуації постраждалої людини кінологічним розрахунком із важкодоступних місць в особливих умовах»), а у останній посіли ще й 3-тє місце з проєктом «Дворежимна портативна лебідка для евакуації пораненого або хворого».

     Одними із кращих молодих винахідників України стали студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства Микола Сердюк, Катерина Московченко, Олександр Вергелес, Олександр Вонсович, Олексій Сегеда, Григорій Котович, Сергій Жульов, Назар Мікульський, Максим Жеведь, Іван Шпаковський, Евгеній Тищук, агробіолог Микола Григоревский, Богдан Марченко з механіко-технологічного факультету, студентки кафедри військової підготовки НУБіП Тетяна Андрієвська з Національного медичного університету імені О.О. Богомольця і Софія Корнійчук з Університету сучасних знань.
     До речі, організатори та учасники Всеармійського конкурсу «Кращий винахід року» висловили думку, що доцільно направляти кращі технічні рішення на підприємства України для їхнього вивчення та втілення у виробництво.

  • Хто готує цю талановиту молодь?

     – Кураторами є завідувач кафедри військової підготовки Анатолій Есаулов та його колеги Ігор Радіонов і Анатолій Радченко, викладачі ННІ лісового і садово-паркового господарства Олександр Соваков, Віктор Свинчук, механіко-технологічного факультету Геннадій Голуб, В’ячеслав Чуба, Олексій Бешун, декан факультету конструювання та дизайну Зиновій Ружило.
     Велику вдячність за підтримку і вагомий внесок у організацію та проведення натурних випробувань винаходів Стартап-школи НУБіП України у військових частинах Збройних Сил України хочеться висловити командиру Окремого полку Президента України полковнику Олександру Бакуліну, його заступнику підполковнику Павлу Горі і начальнику прес-служби Донецького обласного військового комісаріату майору Наталії Волошиній.

  • А які з ваших проектів стали стартапами?

     – По перше, для перетворення винахідницької діяльності в стартап-проект потрібно досить багато зусиль. Але представники чотирьох команд винахідників кафедри військової підготовки впоралися. Вони відповідально підійшли до навчання у Стартап-школі НУБіП України, де в квітні змогли представити вже готові проєкти. І дві команди перемогли у фіналі конкурсу екологічно дружніх стартапів Проекту UNIDO/GEF «Глобальна інноваційна програма чистих технологій для малих та середніх підприємств в Україні».
     Так оцінили розробку «Система автономного, екологічно чистого виробництва теплової та електричної енергії з твердого палива та води (SAE-GTEE-SFW)» Катерини Московченко, Олександра Вергелеса, Миколи Сердюка, Софії Корнійчук і «Систему використання води як палива для функціонування двигунів внутрішнього згорання (EF-W-OS)» Богдана Марченка, Валерії Кисельової, Оксани Кузнєцової, Миколи Григоревського, Богдана Нечипоренка. Далі на роботи чекало проходження міжнародної акселерації.

     А вже наприкінці листопада представники двох стартапів наших винахідників перемогли у програмі акселерації Проекту ЮНІДО/ГЕФ «Глобальна інноваційна програма чистих технологій для малих та середніх підприємств в Україні» за підтримки Організації Об’єднаних Націй та вибороли третє місце на Церемонії вручення нагород за проект «Екологічна чиста утилізація твердого сміття за умови спалювання намагніченої води з одночасним генерування теплової та електричної енергії». Їхній проект призначений для екологічно чистого автономного опалювання та забезпечення електричною енергією будівель сільського господарства.

  • Хто підтримує Вас і молодих стартаперів університету?

     – Стартап включає декілька етапів, одним з яких є виведення на інвесторів. Тут хочеться подякувати керівнику Стартап-школи НУБіП Ользі Витвицькій, яка координує всі етапи нашого стартапу, включаючи і завершальну стадію. Завершальний же етап – створення підприємства і запуск виробництва. До речі, над яким ми уже працюємо і будемо реалізовувати в 2020 році.

  • Маєте нові ідеї?

     – На виставковій зоні Іnnovation Market представники всіх команд студентів винахідників вже представили новий стартап-проект «Спосіб магнітно-польового медикаментозного знеболювання та лікування травм» та провели натурні експерименти щодо намагнічування рідин (води, соняшникової олії) і косметологічних кремів для рук для покращення їх споживчих властивостей, над яким ми зараз працюємо в Стартап-школі третього набору.
     Наразі формуються ще дві студентські науково-технічні винахідницькі групи, до яких будуть залучені школярі.

  • Чия підтримка була важливою для досягнення результатів?

     – Університетської науково-дослідної частини і її керівника Володимира Отченашка, директора ННІ лісвого і садово-паркового господарства Петра Лакиди, завідувача кафедри військової підготовки Анатолія Есаулова і Стартап-школи НУБіП.

Розмовляла Ірина Білоус
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook