Студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства представляли Україну на Міжнародному студентському заході у Швейцарії

28 травня 2019 року
     З 10 по 18 травня відбувся щорічний міжнародний захід – Південно-європейський з’їзд студентів-лісівників (South European Regional Meeting, SERM-2019) Міжнародної асоціації студентів-лісівників (IFSA), який цього року мала честь організовувати студентська лісівнича організація Akademische Forstkommission на базі Федеральної вищої технічної школи Цюриха (Zürich ETH) у Швейцарії.

     У з’їзді брали участь представники 15 країн Європи. Україну представляли магістри кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, члени гуртка «Kyiv Forestry Students Association» Богдан Ткачук і Сергій Смирнов.
     Головною темою заходу стала ідея покоління Z («Generation Z»), яка покликана була розкрити основні підходи ведення лісового господарства Швейцарії у розрізі впровадження сучасних технологій і техніки для ведення лісового господарства у гірських районах, моніторингу і захисту насаджень від пожеж, хвороб та від фауни, що пошкоджує природнє поновлення, охорони національних природних парків та заповідників, а також проведення просвітницької та практичної роботи з населенням.

     Учасники мали змогу дізнатися, що основою для Швейцарії у веденні лісового господарства – це збереження насаджень з метою попередження ерозії ґрунтів, адже понад 60% лісів зростають у гірських районах, а тому як для природи, так і для місцевого населення ерозія несе велику небезпеку.

     Вражаючими для студентів стали наступні факти:

  • лісистість Швейцарії становить 32%, що є одним із найвищих показників у регіоні;
  • у приватне користування лісом можуть передаватися ділянки площею до 3 га, а державна власність поширюється на 71% лісів;
  • кожен рік у країні вирощується 8,2 млн м3 лісу і в той же час використовується 4,9 млн м3, з яких 10-15% залучаються для будівництва;
  • фінансування лісового господарства на 90 % забезпечується місцевими фондами і лише на 10% надходженнями від реалізації деревини;
  • четверта частина деревини вивозиться із лісосік гелікоптерами через складнощі у застосуванні іншого обладнання у гірській місцевості.

     У перші дні з’їзду для студентів були проведені екскурсії по університету Цюриха і ознайомчі лекції від провідних фахівців і науковців лісової галузі Швейцарії. Загальне уявлення про природні ресурси країни, ведення лісового господарства учасники мали можливість сформувати під час пізнавальних візитів до лісових масивів та парків неподалік столиці.

     Невід’ємною частиною з’їзду стала і практична робота. Учасники заходу мали можливість власноруч відчути трудомісткість процесу демонтажу сітки, яка слугувала для захисту від пошкодження природного поновлення копитними на ділянках лісовідновлення.

     Пам’ятним став візит до школи лісівників, яка зорієнтована як на ведення лісового господарства, так і на обробку деревини за допомогою принтерних пристроїв, що здатні створювати об’єкти різних форм та розмірів.

     Екскурсія на фабрику SWISS KRONO познайомила учасників заходу із специфікою переробки деревини і виготовлення з неї матеріалів для будівництва, ремонту та побутового користування.

     У один із останніх днів відбувся польовий виїзд на місце лісозаготівлі у гірській місцевості, де деревину вирубували і переміщали за допомогою канатної трелювальної установки. Загалом, лісозаготівля – це безперервний процес, до якого залучено всього 4 людини, двоє з яких звалюють дерева і під’єднують їх до трельовочних тросів на канатній установці, одна людина керує канатною установкою і ще одна людина управляє харвестером. До речі, канатна установка мала протяжність 1200 м, а максимальний розмір може сягати і 2000 м.

     А також важливою частиною заходу став обмін досвідом різних країн-учасниць у вигляді коротких презентацій. Студенти-магістри розповіли про досвід ведення лісового господарства у гірських умовах Українських Карпат, про який дізналися на одному із виїзних науково-практичних семінарів гуртка.
     Тож для кожного з учасників SERM 2019 – це можливість не тільки розширити свій професійний кругозір, а й здійснити культурний обмін, отримати незабутній досвід і нових друзів з усієї Європи.

     Інформацією про свою участі у SERM-2019 та здобуті нові знання студенти невдовзі поділяться на засіданні гуртка «Kyiv Forestry Students Association» із іншим учасниками.

Богдан Ткачук, Сергій Смирнов,
студенти магістратури ННІ ЛіСПГ
Ганна Лобченко,
доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook