Студенти спеціальності «Туризм» продовжують знайомство з туристичною спадщиною України: Національний музей мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенко

21 квітня 2019 року
     Національний музей мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенко, безумовно, ще один достойний приклад музейної споруди, а також найвизначніша збірка закордонного художнього мистецтва в Україні і відома у світі.

     Наявність у музейній колекції надзвичайно вартісних та унікальних пам'яток мистецтва забезпечила музею славу далеко за межами країни. В підмурках музею і картинної галереї лежить приватна збірка родини Ханенків і колекція картин, що зібрав вчений-хімік Щавинський Василь Олександрович.

     Музей Ханенків розташовано в центрі Києва, у двох старовинних будівлях по вулиці Терещенківській: в будинку № 15 – в минулому приватній оселі подружжя Ханенків – та в будинку № 17 – в колишньому прибутковому домі, перебудованому під музейне приміщення в 2006 р. Дві самостійні постійні експозиції, присвячені відповідно західноєвропейському та східному мистецтву, знайомлять відвідувачів з найбільш цінними пам`ятками колекції музею, яка значно змінилася з часів Ханенків. Протягом майже дев’яти десятиріч зібрання музею суттєво поповнилося, проте зазнало також і численних втрат.
     Неповторну атмосферу старовинного особняку Ханенків, що зовні нагадує венеціанське палаццо, студенти відчули вже у вестибюлі, оформленому в дусі бароко. Звідси відкривається вид на парадні сходи та портик, де розташовані копії найбільш відомих статуй античного часу. На першому поверсі розташований Меморіальний кабінет – данина пам’яті засновників музею.

  

     Особливий склад життя Богдана Івановича і Варвари Николівни Ханенків відтворюють експоновані тут меморіальні речі, документи і фотографії, перші твори, придбані подружжям на початку колекціонування, а також стародавні фоліанти, що складають лише невелику частину обширної бібліотеки фундаторів музею. Вироби з бронзи та слонової кістки, ренесансні меблі, італійська майоліка, венеційське скло, порцеляна провідних європейських мануфактур, лімозькі емалі, брюссельські шпалери та ін. знайомлять із найбільш самобутніми явищами в історії західноєвропейського прикладного мистецтва.

     Періодичні видання початку 20 століття засвідчують участь творів з колекції Ханенків на виставках у Києві, Петрограді та Москві, переважно благодійних. І нині Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків є свідченням видатних заслуг його засновників у колекціонерській та музейній справі.

     Загалом, музей вразив і полонив серця студентів. Він викликає стільки уваги до маленьких деталей, що хочеться повертатися ще і відкривати для себе експонат з іншого боку, знаходити новий сенс. Екскурсанти залишилися у захваті і занурились в роздуми про мистецтво.

Ірина Кудінова,
в.о. завідувача кафедри
аграрного консалтингу і туризму

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook