Сніданок із 1+1 разом з деканом Ларисою Баль-Прилипко вибирають не лише смачний, але і дійсно натуральний та корисний кефір

19 січня 2019 року
     Сьогодні до ефіру програми СНІДАНОК з 1+1, як частий гість і друг долучилась експерт з харчових продуктів, доктор технічних наук, професор, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко. Мова йшла про якісний, корисний та натуральний продукт – КЕФІР. Яким же чином його обирати і на що варто звернути увагу?

  1. Закваска. Справжній кефір готується на кефірних грибках. Розмноження кефірних грибків - процес тривалий і складний, але тільки на такий заквасці виходить справжній кефір, живий і корисний. Зараз існує і альтернатива - суха молочна закваска. Багато молочних фабрик користуються саме такою закваскою, уникаючи зайвих проблем. Але продукт, одержуваний в результаті, кефіром вже не назвеш. Уважно при покупці дивіться на склад. У цьому кефірі має бути вказівка ​​на кефірні грибки.
  2. Натуральний кефір, отриманий в результаті життєдіяльності кефірних грибків, володіє певною щільністю і консистенцією і дійсно залишає «вуса» над верхньою губою. А ось якщо «вуса» зовсім тоненькі і прозорі, більше цей напій не купуйте. Він хоч і має кефірний смаком, але користі від нього мало.
  3. Вибираючи кефір, зверніть увагу на термін придатності. Справжній кефір більше трьох-п'яти діб не зберігається.
  4. Кефір повинен бути однорідним за консистенцією. Якщо є грудочки і пластівці, значить, продукт неправильно зберігали і термін придатності його минув. Якість кефіру визначається за вмістом у ньому білка. В хорошому продукті його має бути не менше 3%. Інформацію про це шукайте на упаковці.
  5. Кефір не повинен містити добавок (цукор, ваніль, фруктовий сироп і т.п.), не кажучи вже про консерванти та інших штучних добавки.
  6. Вибирайте кефір з вмістом білка не менше 3 г. Зауважимо, що 2,8 г. це теж оптимальне значення вмісту білка.

     З кефіром за його корисними властивостями не зрівняється жоден молочний продукт, але різний кефір по різному впливає на наш організм, тому потрібно правильно вибирати кефір. Користь кефіру багато в чому залежить від дати випуску. Свіжий одноденний кефір володіє властивостями легкого послаблення шлунку. Якщо ж кефіру пару діб, то його вплив на організм стає прямо протилежним, тобто він зміцнює. Не дарма трьохдобовий кефір називається міцним. Врахуйте, що такий кефір корисний далеко не всім. Трьохдобовий кефір може доставити шкоди організму людини, яка страждає на гастрит. Так що вибирайте кефір виходячи з того, що ви від нього хочете.

     В останні роки на прилавках з'явилася маса кефірів з елегантною приставкою "біо". Це означає, що, крім класичних грибків, в кефірі мешкають біфідобактерії, що допомагають засвоювати молоко. Такий напій можна пити навіть людям, що страждають від алергії на звичайне коров'яче на молоко. Стакан кефіру, випитий на ніч, не тільки встановить "мир" у кишечнику, але і сприяє більш глибокому і спокійному сну, особливо в другу половину ночі.

СМАЧНОГО ВАМ СНІДАНКУ!

Владислав Сухенко,
завідувач кафедри стандартизації та
сертифікації с.-г. продукції  

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook