Психологія та НR сфера. Напрями діяльності, профілі психологів в HR сфері

3 грудня 2018, 9:29

     Ринок праці постійно змінюється. З розвитком глобальних технологій і постійним науковим прогресом потреба в нових і перспективних професіях збільшується. Найбільш динамічно на ринку сучасної праці розвиваються професії HR-сфери (HR-менеджери, рекрутери, HR-адміністратори, HR-маркетологи, People Partner тощо).
     Це цілком зрозуміло, адже проблем, що виникають в спілкуванні між людьми через розвиток Інтернет-комунікацій, прискорений ритм життя, синдром «психологічного виснаження», виникнення конфліктів стає все більше. Все це, а також завжди актуальні проблеми відбору, мотивації і адаптації персоналу, необхідність створення сприятливої робочої атмосфери в колективі поступово перетворюють професії HR-сфери на найбільш перспективні на ринку сучасної праці. Відбір персоналу, розвиток персоналу і мотивація персоналу – це три основні задачі представників HR-сфери. Їх розв’язання потребує системних знань з психології, тож психологи є найбільш перспективними кандидатами на посаду HR-спеціалістів.
     Про це був тренінг «Психологія та НR сфера. Напрями діяльності, ролі і профілі психологів в HR-сфері», який для майбутніх психологів НУБІП проводила досвідчений НR-менеджер в ІТ сфері, HR Business Partner в IT компанії Soft Serve, психолог Олена Петровська. Тренінг був організований в рамках проекту School of Practical Psychology («Школа практичної психології») і був покликаний вирішити питання професійної самоідентифікації майбутніх фахівців-психологів, а також розширення їх уявлень щодо власної практичної самореалізації.

 

     Учасники тренінгу детально проаналізували специфіку управління людськими ресурсами в організації, можливі зони відповідальності HR-спеціалістів, напрями діяльності, профілі та ролі психологів в HR сфері.
      В ході обговорення психологи гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП з’ясували перспективні позиції та переваги професії психолога в HR сфері, структурність посадових обов’язків та особистісно-професійні компетенції, що обумовлюють успішність виконання професійної діяльності з персоналом організації.
     Жвавий інтерес присутніх викликала дискусія щодо ієрархічності психологічних процесів та якостей психолога в HR-сфері як фундаментальної основи ефективного розвитку будь-якої компанії. Ключовим було обговорення того, як знання з різних галузей психології (соціальна психологія, конфліктологія, психологія особистості тощо) допомагають в роботі менеджера по персоналу, як розвивати в себе необхідні компетенції та якості протягом навчання в університеті.


 

     Заключним етапом тренінгу була проекція теоретичного аспекту в моделювання проблемних ситуацій, що активізували у студентів формування професійних компетенцій психолога в HR сфері та комунікативні навички у взаємодії.

 

 

Чекаємо наступної зустрічі на проекті

 

School of Practical Psychology 
 


професор кафедри психології
Анжеліка Шамне,
доцент кафедри психології
Лариса Афанасенко


 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook